Project Description

Δημιούργησε ένα πρόγραμμα μελέτης για τις εξετάσεις

Ο Ivy Lee

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Οι αθλητές πριν από ένα μεγαλό αγώνα, αφιερώνουν χρόνο να μελετήσουν τον αντίπαλο και να δημιουργήσουν ένα συστηματικό πρόγραμμα εξάσκησης των τεχνικών τους. Το κλειδί της επιτυχίας τους έγκειται στη συστηματική εξάσκηση. Την ίδια αναλογία βρίσκουμε στο διάβασμα.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα εστιάσουμε στο τρόπο για να δημιουργήσεις ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα διαβάσματος για τις εξετάσεις σου. Προτού, φτάσουμε εκεί θεωρώ σημαντικό να αναφέρουμε και άλλους τομείς που είναι πολλοί σημαντικοί κατά τον προγραμματισμό της μελέτης σου.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν μερικές κατευθυντήριες αρχές που θέλω να θυμάσαι για να λειτουργήσει το πρόγραμμά σου έτσι όπως πρέπει:

  • απομάκρυνε τους περισπασμούς πριν αρχίσεις το διάβασμα και αξιοποίησε το κάθε μάθημα ανάλογα με τις απαιτήσεις του
  • χρησιμοποιήσε τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να διαβάσεις αποτελεσματικά
  • αφιέρωσε χρόνο στο υλικό που έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη τάξη
  • πρόσεξε παράλληλα την υγεία και τη διατροφή σου

Έχοντας στα υπόψιν σου όλα αυτά θα δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα πιο συμβατό στις ανάγκες σου, αξιοποιώντας καλύτερα το χρόνο σου και σεβόμενος την οικολογία σου.

Βάλε στο πρόγραμμα σου νωρίς τις ημερομηνίες των τεστ

Έχουμε δει αναλυτικά τη σημασία της οργάνωσης σε προηγούμενη ενότητα για αυτό δεν θα σταθούμε εδώ ιδιαίτερα. Είναι χρήσιμο να γνωρίζεις οτι τα περισσότερα πανεπιστήμια αναρτούν το ημερολόγιο πρόγραμμα πριν αρχίσει το ακαδημαϊκό έτος και περιλαμβάνει πληροφορίες όπως: την αρχή του εξαμήνου, τις δηλώσεις μαθημάτων, τις εξεταστικές περιόδους και τις γιορτές/αργίες.

Φυσικά οι περισσότεροι καθηγητές ή δάσκαλοι θα σας ενημερώσουν νωρίτερα σχετικά με τις ημερομηνίες και την ύλη. Συχνά στο τελευταίο μάθημα πριν από μια εξέταση δίνεται χρόνος για απορίες και έμφαση σε ορισμένα σημεία της ύλης, οπότε καλό είναι να μην το χάσεις.

Λάβε τις απαραίτητες πληροφορίες πριν αρχίσεις το διάβασμα

Πριν φτιάξεις το πρόγραμμα σου είναι σημαντικό να γνωρίζεις ορισμένες πληροφορίες που θα καθορίσουν τη στρατηγική σου. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές φροντίζουν μέσα στη τάξη είτε σε μια σχετική ανάρτη στην ιστοσελίδα της σχολής να μας ενημερώνουν για:

  • τη δομή της εξέτασης — πολλαπλής επιλογής, σωστό-λάθος, ερωτήσεις ανάπτυξεις, σύντομες απαντήσεις κ.α.
  • το υλικό που χρειάζεται να δώσεις έμφαση — αυτό μπορεί να περιλαμβάνει παρουσιάσεις PowerPoint, ένα σχετικό βιβλίο ή επιπλέον βιβλιογραφία από άθρα.
  • πως συνυπολογίζεται το διαγώνισμα στο τελικό βαθμό και τι άλλο τον διαμορφώνει

Επίσης, σε ορισμένα μαθήματα θα πρέπει να έχεις ολοκληρώσει όλες τις εργασίες του εξαμήνου μέχρι την εξέταση του μαθήματος για να συμπεριληφθούν στο τελικό σου βαθμό, εφόσον προαπαιτείται.

Καθώς, οργανώνεις το υλικό σου για το διάβασμα να δώσεις ιδιαίτερη βάση σε έννοιες που ασχοληθήκατε εκτενώς και ενότητες που ο διδάσκοντας σας υφίστησε την προσοχή. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσεις κυρίως τις προσωπικές σου σημειώσεις που κρατούσες κατά το μάθημα, τις παρουσιάσεις σε PowerPoint που συμπυκνώνουν σύντομα περιεκτικές ενότητες και έννοιες και συμπληρωματικά, για να κατανοήσεις καλύτερα την ύλη να διαβάσεις το βιβλίο του μαθήματος.

Το πιο σημαντικό, πριν ξεκινήσεις διάβασμα είναι να αναγνωρίσεις τα κενά σου και τα αδύναμά σου σημεία. Σε αυτές τις ενότητες θα χρειάστει να δώσεις ιδιαίτερη έμφαση για να τις κατανοήσεις.

Ταξινόμησε τα μαθήματα σε προτεραιότητες

Aφού, οργανώσεις κατάλληλα το υλικό σου, ήρθε η ώρα να βάλεις σε προτεραιότητες τα μαθήματα σου με βάση τις ανάγκες σου. Για να θέσεις προτεραιότητες που δουλεύουν, φρόντισε να αναλογιστείς τα παρακάτω:

  • την ημερομηνία που δίνει το συγκεκριμένο μάθημα στην εξεταστική περίοδο
  • ποια μαθήματα έχουν μεγαλύτερη σημασία στο τελικό σου βαθμό ή αφορούν την ειδικότητά σου
  • διάβασε περισσότερο μαθήματα που είχες χαμηλότερους βαθμούς ή δύσκολα μαθήματα

Η αλήθεια είναι οτι δεν έχει τόση σημασία ο τρόπος που θα βάλεις σε σειρά τα μαθήματά σου. Το πιο σημαντικό είναι να καλύψεις τα κενά σου στα μαθήματα και να προετοιμαστείς όσο πιο γρήγορα γίνεται για να έχεις χρόνο πριν την εξεταστική περίοδο να κάνεις αρκετές επαναλήψεις.

Φτιάξε το πρόγραμμά σου

Πρότου τοποθετήσεις το πρόγραμμα μελέτης σου στο ημερολόγιο σου είναι σημαντικό να συμπεριλάβεις τις δραστηριότητες που κάνεις στη μέρα σου, για να έχεις μια πιο αντιπροσωπευτική και πραγματική εικόνα του προγράμματός σου.

Ο λόγος για να βάλεις όλες σου της δραστηριότητες στο προγραμματισμό σου είναι για να δεις τα κενά που δημιουργούνται για να βάλεις τις ώρες μελέτης σου. Σημασία δεν έχει να διαβάζεις όλη μέρα, αλλά όταν το κάνεις να προσπαθείς να είσαι εκεί εξ ολοκλήρου.

Αξιοποίησε το νόμο του Parkinson, για να μην αφήνεις το χρόνο να απλώνει για πράγματα που μπορείς να φέρεις σε πέρας στο μισό χρόνο. Έχει γενικά αποδειχθεί οτι ο εγκεφαλός μας συγκεντρώνεται αποτελεσματικά σε κάτι για 25-30 λεπτά, μετά υπάρχει κάμψη στη συγκέντρωσή μας. Για να αξιοποιήσεις αυτά τα δεδομένα, η τεχνική Pomodoro είναι πολύ βοηθητική.

Τρεις απαραίτητες συμβουλές

Όλα όσα είπαμε παραπάνω είναι χρησιμά για τον προγραμματισμό της μελέτης σου και την προετοιμασία σου στην εξεταστική, αλλά υπάρχουν τρεις συμβουλές γενικού χαρακτήρα για να έχετε στο μυαλό σας.

  • Ένας καταλυτικός παράγοντας που πολλοί μαθητές αποτυγχάνουν στις εξετάσεις είναι το στρες. Βάλε λοιπόν, σε προτεραιότητα την επαρκή ξεκούραση, τη σωστή διατροφή και μερική άθληση. Κατά την εξεταστική χρειάζεσαι υψηλά επίπεδα ενέργειας για να είσαι αποδοτικός. Για αυτό μην παραλείπεις την υγεία σου.
  • Μετά από πολλές ώρες ή μέρες διαβάσματος θα χρειάστει να ανταμοίβεις τον εαυτό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να συνεχίζεις και να απολαμβάνεις περισσότερο τη μελέτη σου. Κάνε στα διαλείμματά σου κάτι που σε ευχαριστεί πραγματικά. Μια χρήσιμη τεχνική είναι να ορίζεις ένα πράγμα ως ανταμοιβή του κόπου σου για το τέλος της ημέρας.
  • Κάνε ερωτήσεις και ζήτα βοήθεια νωρίς. Επικοινώνησε με τους καθηγητές σου σχετικά με ορισμένες απορίες που αναλογίζεσαι και δεν βρίσκεις λύση. Πάρε τις γνώμες των συμμαθητών σου για να σχηματίσεις μια ολοκληρωμένη άποψη πριν τις επαναλήψεις των εξετάσεων.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter