Πρόσφατα, διάβασα ένα άρθρο που αναλύει έναν πολύ απλό κανόνα που με βοήθησε να σταματήσω την αναβλητικότητα. Θέλω να μοιραστώ αυτή τη στρατηγική, γιατί κάνει πολύ εύκολη τη δημιουργία νέων συνηθειών που θα διαρκούν σε βάθος χρόνου.

Τηρώντας ορισμένες από τις βασικές αρχές που έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, σχετικά με το σχηματισμό συνηθειών, θεώρησα σημαντικό να υπάρχει μια σύντομη περιγραφή της στρατηγικής και τι είναι αυτό που την κάνει αποτελεσματική.

Εδώ θα βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι…

Ο κανόνας των 2 λεπτών

Στη βάση του κανόνα βρίσκουμε τον εξής ορισμό “Όταν αρχίζεις μια νέα συνήθεια, θα πρέπει να σου παίρνει λιγότερο από δύο λεπτά να την κάνεις.”

Θα προσεγγίσουμε αυτή τη στρατηγική δίνοντας μερικά παράδειγμα από πραγματικές καταστάσεις:

  • “Διάβασε πριν τον ύπνο” γίνεται “Διάβασε μία σελίδας”
  • “Μελέτησε για ένα μάθημα” γίνεται “Άνοιξε τις σημειώσεις”
  • “Τρέξε τρία χιλιόμετρα” γίνεται “Βάλε τα αθλητικά σου”

Η ιδέα είναι πως να ξεκίνησεις τις συνήθειες σου με όσο το δυνατόν πιο εύκολο τρόπο γίνεται. Οποιοσδήποτε μπορεί να διαβάσει μια σελίδα, να ανοίξει τις σημειώσεις του ή να βάλει πάνω του ένα ρούχο. Όπως έχουμε εξηγήσει επανειλημμένως, το σημαντικό είναι να κάνουμε την αρχή στο πράγμα που έχουμε επιλέξει, ενώ να συνεχίσουμε να το κάνουμε είναι πιο εύκολο. Η στρατηγική των 2 λεπτών βοηθάει να δημιουργήσουμε ενά δρόμο που οδηγεί σε ένα παραγωγικό μονοπάτι. Είναι εύκολο να ξεκινήσεις μια νέα συνήθεια κάνοντας κάτι μικρό σε μόλις 2 λεπτά.

Αναλογίσου λοιπόν, ποιες συνήθειες θα σε οδηγήσουν στο αποτελέσμα που θέλεις παρατηρώντας τους στόχους σου και ορίζοντας κλίμακες δυσκολίες από “πολύ εύκολες” σε “πολύ δύσκολες”. Βάλε πρώτες, τις ρουτίνες που απαίτουν λιγότερη προσπάθεια από εσένα για να ξεκινήσεις και οι προκλήσεις δεν θα σε κρατάνε πίσω. Ύστερα αξιολόγησε το στόχο σου. Για κάποιον αρχάριο με το τρέξιμο είναι πάρα πολύ δύσκολο να τρέξει σε μαραθώνιο. Το να τρέξει 5 χιλιόμετρα είναι δύσκολο. Το να τρέξει όμως για 10 λεπτά μόνο είναι εύκολο. Και για να δημιουργήσεις αυτή τη ρουτίνα είναι σημαντικό να σημειώσεις μια μικρή νίκη σε κάτι ακόμα πιο εύκολο, δηλαδή να βάλεις τα αθλητικά σου και να βγεις από το σπίτι. Κάπως έτσι δουλεύει ο κανόνας των 2 λεπτών.

Γιατί δουλεύει ο κανόνας των 2 λεπτών

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν οτι είναι περιέργη όλη αυτή η τάση να διαβάζεις μία σελίδα ή να τρέξεις για ένα λεπτό. Ωστόσο χάνουν το νόημα. Το θέμα εδώ δεν είναι να κάνεις απλά ένα πράγμα. Αλλά να χτίσεις τη συνήθεια να είσαι παρόν σε όσα θέλεις να κάνεις. Η πραγματικότητα είναι οτι πρώτα πρέπει να καθιερώσεις την νέα σου συνηθεία πριν βελτιωθείς σε αυτή. Αν δεν καταφέρεις να είσαι παρόν συστηματικά, δεν θα μπορέσεις να χτίσεις τις βάσεις για να βελτιστοποιήσεις τη συνήθεια σου.

Για να καταφέρεις να είσαι παρόν συστηματικά, τα πρώτα δυο λεπτά στην αρχή μιας συνήθειας θα γίνει μια ιεροτελεστία. Όσο πιο συστηματικά εφαρμόζεις τον κανόνα των 2 λεπτών, τόσο πιο βαθιά θα εστιάζεις στη ρουτίνα που θέλεις να χτίσεις. Πιθανώς να είναι δύσκολο να αυτοματοποιήσεις όλη τη διαδικασία, αλλά θα είσαι σε θέση να κάνεις δράση ασυναίσθητα. Κάνε την αρχή και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Αν νοιώθεις οτι εφαρμόζεις εσκεμμένα τον κανόνα των 2 λεπτών, καθώς δεν πρόκειται να ξεκινήσεις να διαβάσεις μια μόνο σελίδα. Τότε απλά κάνε τη συνήθεια για 2 λεπτά και μετά σταμάτα. Βγες για τρέξιμο και μετά από δύο λεπτά σταμάτα. Αυτό δεν είναι μια στρατηγική, είναι μια συνήθεια από μόνη της που διαρκεί μόλις 120 δεύτερα.

Στρατηγικές σαν αυτή δουλεύουν για αλλόν ένα λόγο, σε βοηθούν να χτίσεις μια ταυτότητα. Εάν είσαι παρόν 5 μέρες σερί στο γυμναστηρίο, έστω για δύο λεπτά, θα δημιουργήσεις μια άλλη ταυτότητα. Θα γίνεις το άτομο που εστιάζει στο να μην χάνει προπονήσεις και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Σπάνια σκεφτόμαστε τις μικρές νίκες γιατί χανόμαστε από το τελικό στόχο. Αλλά ένα λεπτό διαβάσματος είναι καλύτερο από το να μην ακουμπας κάποιο βιβλίο. Ένα λεπτό τρεξίματος είναι καλύτερο από το να κάθεσαι όλη μέρα. Γενικά είναι πολύ καλύτερο να κάνεις κάτι λίγο παρά να μην το κάνεις καθόλου.

TOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πως να Φτιάξω Βιογραφικό; Όλα Όσα Χρειάζεται να Ξέρεις (2023)

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις ένα βιογραφικό που θα ξεχωρίζει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

Σχετικά Άρθρα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
Τρόποι για να Βγάλεις Έξτρα Εισόδημα
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

Ζαχαρίας Ξηρουδάκης

Ο Ζαχαρίας Ξηρουδάκης είναι Content Marketer και δημιουργός της ομώνυμης ιστοσελίδας ZakXirou. Όποτε δεν δημιουργεί περιεχόμενο, απολαμβάνει να γυμνάζεται ή να διαβάζει περισσότερα σχετικά με το “γιατί” της ανθρώπινης ψυχολογίας.

Σχετικά Άρθρα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
Τρόποι για να Βγάλεις Έξτρα Εισόδημα
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

Friday List Newsletter!

Σου έχουμε δωράκι 🎁 μια digital εργαλειοθήκη για το project σου!

Διάβασε τα καλύτερα ευρήματα σχετικά με την παραγωγικότητα, την μάθηση και την αυτοβελτίωση.

Ενημερώνεσαι πριν από όλους, μαθαίνεις για τα νέα μας και τι καινούργιο δημιουργήσαμε.

Εγγραφή στο Newsletter

Όχι spam. Aπεγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή.