Project Description

Σταμάτα να Αναβάλλεις: Ένας Οδηγός για τη Τεχνική Pomodoro

Μη μιλάς για τους στόχους σου

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Η αναβλητικότητα είναι ένα γνωστός εχθρός για κάθε μαθητή. Είτε πρόκειται για 10-σελίδες έρευνα την οποία περιμένεις να γράψεις τουλάχιστον 12 ώρες (ή 4…ή 1) πριν τη διορία ή την εξέταση που υποτίθεται ότι πρέπει να αρχίσεις το διάβασμα μια εβδομάδα πριν, όλοι είχαμε αυτή τη στιγμή όπου η αναβλητικότητα έκανε τις ζωές μας πραγματικά δυσάρεστες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταπολεμήσεις την αναβλητικότητα: σχεδιάζοντας το πρόγραμμά σου, αρχίζοντας τη δουλειά πολύ πριν τη διορία της, ή ακόμη παίρνοντας μερικές δεσμεύσεις, είναι όλες επιλογές που θα έπρεπε να αναλογιστείς. Η πιο αποτελεσματική τεχνική για εμένα, ωστόσο, είναι η Τεχνική Pomodoro.

Pomo-τι;

Η Τεχνική Pomodoro είναι μια φιλοσοφία διαχείρισης χρόνου που αναπτύχθηκε από το Francesco Cirillo. Είναι βασισμένη στη δουλειά σε 25-λεπτά διαλείμματα και χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο για να κρατάς τον εαυτό σου υπεύθυνο. Το όνομα της προέρχεται από την Ιταλική λέξη για τη «ντομάτα» (το χρονόμετρο της κουζίνας το οποίο ο Cirillo πρώτα χρησιμοποιούσε είχε σχήμα όπως μια ντομάτα.)

Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις Ιταλικά ούτε ακόμη να σου αρέσουν οι ντομάτες για να χρησιμοποιήσεις αυτή την τεχνική. Είναι βοηθητικό να διαλύεις τις λαβές της αναβλητικότητας σε οποιαδήποτε εργασία. Στο σημερινό άρθρο, θα αναλύσουμε τα πάντα που χρειάζεται να γνωρίζεις για να χρησιμοποιήσεις τη Τεχνική Pomodoro για να κατακτήσεις την αναβλητικότητα και να επιστρέψεις στη δουλειά!

Πως να Χρησιμοποιείς τη Τεχνική Pomodoro

Η Τεχνική Pomodoro είναι απλή και εύκολη για να τη θυμάσαι. Εδώ είναι ότι χρειάζεται να κάνεις:

  1. Επέλεξε 1 εργασία για να δουλέψεις – Μόνο μια. Όχι multi-tasking – είναι λιγότερο παραγωγικό.
  2. Δούλεψε μόνο σε αυτή την εργασία για 25 λεπτά – Δεν με ενδιαφέρει εάν οι συγκάτοικοί σου ξαφνικά αποφάσισαν να μπουκάρουν στο δωμάτιο σου. Δεν θα το σκέφτεσαι μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η περίοδος χρόνου.
  3. Κράτα σημειώσεις για περισπασμούς – Αυτό το σημείο είναι κλειδί. Οτιδήποτε σκέφτεσαι για κάποια άλλη εργασία στην οποία χρειάζεται να δουλέψεις ή κάτι άλλο που θα έπρεπε να κάνεις, σημείωσε το σε ένα κομμάτι χαρτί δίπλα σου.
  4. Κάνε διαλείμματα 5 λεπτών, επανάλαβε τα βήματα 1-3 τρείς ακόμα φορές και τότε κάνε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα πριν αρχίσεις ξανά – Χρησιμοποίησε το διάλειμμα σου για να τεντωθείς, να πιείς νερό, ή να κάνεις μια σύντομη βόλτα. Τακτά διαλείμματα σε κάνουν πιο υγιή και πιο παραγωγικό.

Αυτό ήταν όλο.

Γιατί Αυτή Είναι Αποτελεσματική

Ειλικρινά, μπορείς να σταματήσεις ακριβώς εδώ και να έχεις όλα όσα χρειάζεται για να εκτελείς τη Τεχνική Pomodoro και να σκίσεις την αναβλητικότητα. Εάν είσαι geek όπως εγώ, τότε ίσως θέλεις να ξέρεις λίγο περισσότερα σχετικά με το γιατί η Τεχνική Pomodoro δουλεύει.

Εδώ είναι τρείς λόγοι που αυτή είναι τόσο αποτελεσματική:

  1. Εξωτερικεύει την πειθαρχία. Από τη στιγμή που η πειθαρχία σου είναι περιορισμένη, υπάρχουν μόνο τόσα που μπορείς να κάνεις για να «πιέσεις τον εαυτό σου» να ολοκληρώσει μια εργασία. Αυτό χρησιμοποιεί πολύ από την ενέργεια την οποία καλύτερα να αφιερώνεις σε άλλα πράγματα, κάνοντας την πραγματική σου δουλειά. Χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο παίρνεις το βάρος από εσένα και το τοποθετείς σε μια εξωτερική μηχανή η οποία, αποκλείεται να αποτύχει, δεν κουράζεται και δεν νοιάζεται για το αν θα προτιμούσες να κάνεις κάτι άλλο.
  2. Μια εργασία όπως «γράψε μια 10-σέλιδη εργασία για την παρακμή και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» είναι τεράστια και τρομακτική. Δεν έχεις πραγματικά ιδέα για το πόσο καιρό θα πάρει. Η Τεχνική Pomodoro αποφεύγει αυτό το πρόβλημα ορίζοντας ένα συγκεκριμένο πόσο χρόνου για κάθε εργασία. Μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα για 25 λεπτά, ειδικά όταν έχεις ένα χρονόμετρο να σου υπενθυμίζει ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα.
  3. Βγάζει τους περισπασμούς έξω από το μυαλό σου. Κρατώντας σημειώσεις από περισπασμούς τους βγάζει από το μυαλό σου και διακόπτει τη σύνδεση μεταξύ μιας επιθυμίας για περισπασμούς και κάνοντας πράξη αυτή την επιθυμία. Με τον καιρό, εκπαιδεύεις τη δυνατότητα να συγκεντρώνεσαι.

Προτεινόμενες Εφαρμογές Pomodoro

Ενώ η πρωτότυπη τεχνική ίσως έχει αναπτυχθεί με ένα χρονόμετρο κουζίνας, σήμερα έχουμε αρκετές εξαιρετικές εφαρμογές να βοηθήσουν με τις Pomodoro περιόδους. Εδώ είναι μερικές από τις προτάσεις μου:

Tomato Timer – ένα δωρεάν, με βάση το διαδίκτυο χρονόμετρο Pomodoro που λειτουργεί σε κάθε browser.

Tide– μια δωρεάν εφαρμογή που συνδυάζει ένα χρονόμετρο Pomodoro με ατμοσφαιρικό ήχο ή την αγαπημένη σου μουσική. Είναι όπως το  Forest, αλλά με περισσότερα χαρακτηριστικά. Διαθέσιμη σε iOSκαι Android.

Μάθε περισσότερα για το Forest σε προηγούμενο άρθρο.

Ξεκινά Αμέσως με την Τεχνική Pomodoro

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ τη Τεχνική Pomodoro, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να διαλύσεις το φράγμα της αναβλητικότητας. Ελπίζω να βρήκες τον οδηγό υλόποίησης βοηθητικό και να σουυ φέρει περισσότερη επιτυχία στο διάβασμά σου.

Πως χρησιμοποιείς τη Τεχνική Pomodoro στο διαβασμά σου; Έχεις καμία συμβουλή για το πως να τη βελτιστοποίησεις;

Μοιράσου τις σκέψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter