Project Description

Η Αλήθεια για την Παραγωγικότητα

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Τι σημαίνει παραγωγικότητα;

Έννοιες όπως η πειθαρχία, η παρακίνηση και τα συστήματα βοηθούν να οριστεί. Ωστόσο υπάρχει κάτι πέρα από όλα αυτά που βοηθάει να αντιληφθούμε τι σημαινεί παραγωγικότητα.

Για τους περισσότερους παραγωγικότητα σημαίνει να ολοκληρώνεις όσα περισσότερα πράγματα μπορείς.

Στην ουσία όμως, το νόημα της παραγωγικότητας είναι να μάθεις να απολαμβάνεις το ταξίδι. Σκέψου τις στιγμές που παίζεις το αγαπημένο σου παιχνίδι, δεν χρειάζεσαι παρακίνηση για να συνεχίσεις.

Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι δεν μας αρέσει να κάνουμε επίπονα πράγματα αυτή τη στιγμή που θα έχουν όφελος μακροπρόθεσμα στο μέλλον.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε πως να κάνουμε πράγματα που είναι βραχυπρόθεσμα επίπονα αλλά ωφέλιμα μακροπρόθεσμα και να τα απολαμβάνουμε.

Απολάμβανε οτι κάνεις

Αν αναρωτιέσαι πως να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, σε αυτήν την ενότητα θα προσπαθήσω να σου το απαντήσω. Γενικά όπως το βλέπω υπάρχουν δύο προσεγγίσεις:

  • Ανακάλυψε το πάθος σου και κάνε τα πράγματα που επιθυμείς – το πρόβλημα είναι οτι οι περισσότεροι δεν ξέρουν ποιο είναι το πάθος τους. Αλλά για πολλούς μπορεί να είναι να παίζουν League of Legends ή να ζωγραφίζουν. Ωστόσο και από τα δύο είναι πάρα πολύ μικρό το ποσοστό να καταφέρεις να ζήσεις.Οπότε αν είσαι από μια εύπωρη οικογένεια και έχεις λύσει τις βιωτικές σου ανάγκες, τότε μπορείς να ακολουθήσεις τέτοιου τύπου προσεγγίσεις. Αυτή η προσέγγιση λοιπόν, δεν δουλεύει για τους περισσότερους.
  • Μάθε να απολαμβάνεις τα πράγματα που κάνεις – αυτή η προσέγγιση ταιριάζει σε περισσότερους και δεν αφορά συγκεκριμένα προνόμια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια tips, αλλαγές στο περιβάλλον σου και να αλλάξεις το τρόπο που σκέφτεσαι για αυτά που κάνεις.Αν δημιουργείς τις συνθήκες που να διασκεδάζεις σε οτι κάνεις, τότε δεν θα χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια ή παρακίνηση για να συνεχίσεις. Η παραγωγικότητα θα λειτουργεί αυτόματα.

5 Τεχνικές για να Διασκεδάσεις

Άλλαξε τη νοοτροπία σου

Να σκέφτεσαι οτι κι αν κάνεις οτι θα είναι διασκεδαστικό. Γράψε σε ένα χαρτάκι “Αυτό θα είναι διασκεδαστικό” και βάλτο δίπλα στον υπολογιστή σου ή στο γραφείο σου. Με αυτό το τρόπο θα υπενθυμίζεις στον εαυτό σου οτι κάθε φορά θα κάνεις το καλύτερο δυνατό και θα βλέπεις τη θετική πλευρά αυτού που κάνεις.

Μετέτρεψε τα πράγματα σε παιχνίδι

Σκέψου πόσο διασκεδαστικά είναι τα παιχνίδια και με ποιους μηχανισμούς καταφέρνουν να σε κρατάνε προσκολλημένο. Σου δίνουν αμοιβές σε κάθε επιτυχία σου, έχεις ανατροδότηση σχετικά με το πόσο καλός είσαι σε κάτι ή πόσο κοντά βρίσκεσαι στην επίτευξη κάποιου στόχου σου κ.α.

Προσπάθησε να εφαρμόσεις μερικές από αυτές τις αρχές σε οτι κάνεις. Έχε σαφείς στόχους, δημιούργησε ανταμοιβές για όταν πετυχαίνεις μερικούς από αυτούς για να έχεις κάτι να ανυπομονείς και δημιούργησε ευχάριστα συστήματα που λειτουργούν για εσένα.

Φέρε παρέα

Οτι και να κάνεις τις περισσότερες φορές είναι πιο ευχάριστο αν το κάνεις με παρέα. Επίσης είναι πιο εύκολο να έχεις μεγαλύτερη πρόοδο δουλέυοντας ομαδικά.

Μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια μερικών φίλων σου ή την υποστήριξη συνεργατών σου. Γενικά προσπάθησε οτι κάνεις να το συνδυάζεις με άλλους ανθρώπους που μπορούν να σου προσφέρουν μια πιο ευχάριστη στιγμή.

Δημιούργησε τον προσωπικό σου χώρο

Φτιάξε το δωμάτιο που δουλεύεις ή το γραφείο σου με τα κατάλληλα πράγματα για τη δουλειά σου και πράγματα που σου αρέσουν αισθητικά.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο να προσαρμόσεις το χώρο σου στο τρόπο που θα φαίνεται πιο όμορφα και τακτοποιημένα σε εσένα.

Άκου την αγαπημένη σου μουσική όσο διαβάζεις. Σίγουρα είναι λιγότερο αποτελεσματικό όσον αφορά το διάβασμα, αλλά μπορεί να σε κάνει να το ευχαριστιέσαι περισσότερο. Προσωπικά ακούω συνέχεια μια playlist που έχω δημιουργήσει στο Spotify, γιατί παρακινεί περισσότερο να διαβάζω.

Βρες νόημα σε αυτό που κάνεις

Σίγουρα όσα αναφέραμε παραπάνω μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα. Ωστόσο, κάτι βασικό είναι να βρίσκεις αξία σε αυτό που κάνεις και οτι υπάρχει κάποιο νόημα ή κάτι που προσφέρει σε εσένα ή σε κάποιον άλλο.

Αν μπορείς να σκεφτείς την αξία αυτού που κάνεις και τι προσφέρει, τότε θα έχεις τον κατάλληλο λόγο να το κάνεις. Τώρα στην περίπτωση που δεν βρίσκεις καμία αξία ή νόημα, ίσως θα έπρεπε να κάνεις κάτι άλλο.

Συνέχισε τη δουλειά

Πλέον είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνεις με περισσότερη ευχαρίστηση οτι θέλεις.

Να θυμάσαι οτι αν μάθεις να απολαμβάνεις το ταξίδι, η παραγωγικότητα θα κάνει αυτό που πρέπει.

Καλή επιτυχία στις δουλειές σου.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφή στο Newsletter