Project Description

Αυτοεκπαίδευση – Η δεξιότητα που χρειάζεσαι για να ξεχωρίσεις

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Θυμάμαι όσο ήμουν μικρότερος να παρατηρώ έναν φίλο μου με αγαπή για τη φωτογραφία. Αυτός χρησιμοποιούσε εφαρμογές, όπως το Photoshop για να επεξεργάζεται τις φωτογραφίες του και να δημιουργεί αφίσες για μαγαζιά κ.α.

Με αυτό το τρόπο είχε καταφέρει να αμοίβεται πριν καν ενηλικιωθεί. Αυτό ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο για ένα παιδί λυκείου. Συνέχεια μάθαινε νέα πράγματα κι αυτό τον έκανε να ξεχωρίζει.

Με τον ίδιο τρόπο λίγα χρόνια αργότερα κατάφερα να μάθω μόνος μου μέσω πολλών ωρών πρακτικής και πολλα βίντεο, να χρησιμοποιώ τα βασικά για την επεξεργασία εικόνων στο Photoshop. Αυτή τη στιγμή μαθαίνω κιθάρα, τα βασικά για το σχεδιασμό ιστοσελίδων και social media marketing.

Πλέον νοιώθω αυτοπεποίθηση να διδάξω τον εαυτό μου κάθε νέα δεξιότητα που με ενδιαφέρει ή θα μου φανεί χρησιμή στην καριέρα μου. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστώ μαζί σου τους αγαπημένους μου τρόπους για να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου οποιοδήποτε θέμα.

Γιατί Πρέπει Να Εκπαιδεύεις τον Εαυτό σου

Εάν ήδη θεωρείς σημαντική την εκπαίδευση τότε μπορείς να περάσεις αυτή την ενότητα και να προχωρήσεις παρακάτω. Αν ακόμα δεν έχεις πείσει τον εαυτό σου, εδώ θα βρεις γιατί η αυτο-εκπαίδευση είναι είναι μια κρίσιμη δεξιότητα:

Τα Πτυχία Δεν Είναι Πλέον Αρκετά

Υπήρχε μια εποχή που ένα πτυχίο ήταν αρκετό για να διασφαλήσεις μια καλή δουλειά. Αλλά στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απόφοιτοι πανεπιστήμιου. Πλέον λοιπόν, χρειάζονται αλλά πράγματα για να ξεχωρίσεις.

Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεχωρίσεις σε μια συνέντευξη, μια από τις καλύτερες δεξιότητες είναι να μαθαίνεις γρήγορα τα πράγματα που επιθυμείς. Μπορείς να δώσεις ένα παράδειγμα από κάτι που έμαθες μόνος σου πρόσφατα.

Αξίες όπως η αφοσίωση και η αυτοπαρακίνηση είναι πολύ σημαντικές.

Πως να Εκπαιδεύεις τον Εαυτό σου

Είναι δύσκολο να δώσουμε μια ακριβή δομή με τα βήματα για αυτο-εκπαίδευση. Κάθε αντικείμενο να μάθεις έχει τεράστιο εύρος. Ωστόσο, θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα που τείνουν να σας δυσκολεύουν.

Προσδιόρισε τι Θέλεις να Μάθεις

Το πρώτο βήμα είναι να διαλέξεις τη δεξιότητα ή το αντικείμενο για να μάθεις. Γίνε όσο πιο σαφής γίνεται με το στόχο σου. Έτσι μπορείς να παρακολουθήσεις καλύτερα την πρόοδο σου.

Αφού προσδιορίσεις με σαφήνεια το στόχο σου και πόση προσπάθεια χρειάζεται για να τον πετύχεις, θα χρειαστεί να καθορίσεις το γιατί θέλεις να το μάθεις. Διάλεξε να μάθεις κάτι που έχει νόημα για έσενα και σε οφελεί προσωπικά. Επίσης είναι πιθανότερο να συνεχίσεις κάτι όταν είναι ξεκάθαρο το “γιατί” στο μυαλό σου.

Ανακάλυψε Πως Μαθαίνεις Καλύτερα

Αφού προσδιορίσεις το στόχο της μάθησής σου, μπορείς να αναζητήσεις σχετικές πηγές. Προτού αρχίσεις να ασχολείσαι με τα ευρήματά σου, αναλογήσου ποιες μέθοδοι δουλεύουν καλύτερα για εσένα και πως μαθαίνεις καλύτερα.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να καθορίσεις το τρόπο εκπαίδευσής σου. Δεν υπάρχει μόνο ένας συγκεκριμένος τρόπος για να μάθεις κάτι. Στην πραγματικότητα πολλοί τρόποι μπορούν να δουλεύουν εξίσου καλά για εσένα ή να χρειάζεται ένας συνδυασμός μεθόδων.

Μερικοί αυτούς τους τρόπους είναι:

  • Διάβασμα
  • Παρακολούθηση βίντεο
  • Δημιουργώντας flashcards
  • Μέσω podcasts
  • Ιδιαίτερα μαθήματα

Υπάρχουν πολλοί ακόμα τρόποι και κανένας από αυτούς δεν είναι απαραίτητα καλύτερος από κάποιον άλλο. Καθένας από αυτούς τους τρόπους είναι ωφέλιμος και χρειάζεται να πειραματιστείς στο τι δουλεύει καλύτερα σε εσένα.

Με αυτό το τρόπο θα προσαρμόσεις τη μάθησή σου σε αυτό που όντως λειτουργεί σε εσένα και σου είναι πιο ευχάριστο.

Βρες το Κατάλληλο Υλικό

Αν είσαι καινούργιος σε αυτό που θέλεις να μάθεις, σου προτείνω να ψάξεις με κάποια εισαγωγική πηγή που θα σε καθοδηγήσει σε άλλους πόρους. Ο πιο απλός τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να γράψεις στο google “πως να μάθω (οτι θέλεις να μάθεις)” για να αρχίσεις το ψάξιμο.

Οτι κι αν επιλέξεις ξεκίνα από τα βασικά και μαθήματα για αρχάριους. Μην τα προσπεράσεις, γιατί τις περισσότερες φορές αποτελούν προαπαιτούμενη γνώση για τα επόμενα.

Επίσης αν θέλεις να μάθεις μια φυσική δεξιότητα σου προτείνω να προσλάβεις ένα δάσκαλο. Δουλειά του είναι να σε βοηθήσει να αποφύγεις λάθη, να σου προσφέρει ένα δομημένο μάθημα που να εστιάζει στους στόχους σου, που λέγαμε νωρίτερα.

Εξασκήσου Συστηματικά

Αν κάτι θέλω να σου μείνει από αυτό το άρθρο είναι η ιδέα της συστηματικής εξάσκησης.

Με αυτό το τρόπο εξασκείς τη δύναμη της συγκέντρωσής σου σε ένα πράγμα και βλέπεις καλύτερα την πρόοδό σου. Επίσης θα αναζητάς συνέχεια να γίνεσαι λίγο καλύτερος κάθε φορά.

Το μυστικό για να γίνεις καλύτερος σε μια δεξιότητα είναι να αφιερώσεις πολλές ώρες συστηματικής, συγκεντρωμένης εξάσκησης.

Αξιολογήσε Τακτικά την Πρόοδό σου

Δεν θα χρησιμοποιήσω το τετρημένο όρο τεστ. Αλλά σίγουρα είναι απαραίτητη μια ειλικρινής ανατροφοδότηση για την πρόοδο σου σε οτι μαθαίνεις.

Ο λόγος που είναι χρήσιμη αυτού του είδους ανατροφοδότηση είναι να ελέγχεις την πορεία σου προς την επίτευξη των στόχων σου. Επίσης να καταλάβεις αν έχει αποτέλεσμα η μέθοδος που ακολουθείς.

Ο καλύτερος τρόπος να αξιολογήσεις την πρόοδό σου είναι να βρεις κάποιον πιο έμπειρο για να κριτικάρει την εξέλιξή σου. Μπορείς ακόμα να ηχογραφήσεις ή να βγάλεις βίντεο τον εαυτό σου.

Μερικά παραδείγματα είναι:

  • Μουσική – ηχογράφησε τον εαυτό σου ή παίξε μπροστά σε κοινό
  • Μάθηση γλωσσών – δοκίμασε να μιλήσεις σε κάποιον φυσικό ομιλήτη και ρώτα τον για τα λάθη σου (γραμματικά, συντακτικά, προφοράς κ.α.)

Άρχισε να Μαθαίνεις

Αν πλέον αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι να αυτο-εκπαιδεύεσαι, τότε θα ξέρεις γιατί πρέπει να αρχίσεις να μαθαίνεις.

Πέρα από όλα τα άλλα, όσο περισσότερα πράγματα κατακτάς τόσο πιο χαρούμενος θα είσαι που θα έχεις νέες γνώσεις, νέα ενδιαφέροντα και πράγματα να συζητήσεις.

Εκτός αυτού, μια νέα δεξιότητα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των αποδοχών σου ή ακόμη και σε μια καινούργια καριέρα.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφή στο Newsletter