Project Description

Διάβαζε Λιγότερο, Διάβαζε Έξυπνα – 6 Βασικές Συμβουλές

Σε μερικά πράγματα δεν χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος. Η ιδέα του άρθρου είναι εμπνευσμένη από την ομιλία του Marty Lobdell Study Less Study Smart” (“Διάβαζε Λιγότερο, Διαβάζε Έξυπνα”), ο οποίος έχει ερευνήσει τους πιο αποδοτικούς τρόπους για μελέτη. Το άρθρο αποτελεί μια σύμπτυξη των ευρημάτων του και των βασικών στοιχείων που παραθέτει στην ομιλία του.

Διαβάστε το στο amazon.

Συνοπτικά, τα ευρήματά του σχετίζονται με τη χρονική διάρκεια που το μυαλό λειτουργεί πιο αποδοτικά στην απορρόφηση των πληροφορίων, τη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος που συνεισφέρει στη συγκέντρωση και ορισμένες προτάσεις για ενεργό διάβασμα, ώστε η γνώση να γίνεται κτήμα μας. Παραθέτει ακόμα πληροφορίες σχετικά με το τρόπο που πρέπει να κρατάμε σημειώσεις και πως πρέπει να τις διαχειριζόμαστε. Τέλος, ασχολείται με το ζήτημα της απομνημόνευσης πληροφορίων, δίνοντας παραδείγματα με λύσεις που κάνουν πιο εύκολη τη διαδικάσια.

study less study smart

Μοίρασε το Διάβασμα σε Τμήματα

Σύμφωνα με την έρευνα του Marty Lobdell, η μελέτη είναι καλύτερο να γίνεται σε τμήματα των 25-30 λεπτών. Αλλιώς μπορείτε να βρείτε αύτη τη τεχνική μελέτης ως “pomodoro”. Με βάση τις έρευνες, ο χρόνος που ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί πληροφορίες και παράλληλα να είναι συγκεντρωμένος σε αυτές εκτιμάται κατά τα 25 λεπτά. Με το πέρας αυτού του χρόνου είναι ωφέλιμο για 5 λεπτά να κάνετε διάλειμμα, όπως να σηκώνεστε για να περπατήσετε ή να ακούσετε μουσική κ.α.

Παρά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα ερευνών σχετικά με την επίδραση της μουσικήςκατά τη διάρκεια του διαβάσματος, η μουσική συνεισφέρει στη χαλάρωση του εγκεφάλου και μπορεί να επιδράσει θετικά στη συγκέντρωση , εάν ακούτε λίγο πριν ή ενδιάμεσα στα διαλείμματα σας (A waves). Επιπλέον, είναι σημαντικό με την ολοκλήρωση της μελέτης να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί πραγματικά.

Δημιουργήστε ένα Χώρο Μελέτης

Η πειθαρχία είναι ένα βασικό γνώρισμα των επιτυχημένων ανθρώπων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πειθαρχία αφορά κυρίως τη συστηματική μελέτη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί κάποιος για να διαβάσει στο ίδιο μέρος ακριβώς όπου κάνει άλλα πράγματα, όπως να κοιμάται, να παίζει παιχνίδια ή να βρίσκεται με φίλους του. Είναι λοιπόν, εξίσου σημαντικό με την πειθαρχία να έχετε διαμορφώσει το χώρο γύρω σας κατάλληλα για μελέτη.

Η προσαρμογή του περιβάλλοντος σας μπορεί να συνεισφέρει καταλυτικά στην απόδοση και τη συγκέντρωσή σας. Προσαρμόστε το χώρο διαβάσματός σας έχοντας εφοδιαστεί με τα απαραίτητα. Με αυτό το τρόπο δεν θα αποσπάτε την προσοχή σας για να φέρετε κάτι. Καλό είναι να έχετε κοντά σας νερό, ίσως καφέ και κάποιο σνακ.

Αντίστοιχα, οφείλετε να απομακρύνετε οτιδήποτε σας αποσπά την προσοχή, όπως το κινητό σας, παιχνίδια ή την εμφάνιση ειδοποιήσεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οθόνη του υπολογιστή σας. Εφαρμόζοντας τα παραπάνω θα δημιουργήσετε ένα μέρος ιδανικό για συγκέντρωση και μελέτη, το οποίο θα σας βοηθήσει να είστε όσο πιο αποτελεσματικοί γίνεται.

Διαβάστε ενεργά

Σας έχει συμβεί ποτέ να διαβάσετε κάτι και σε πολύ σύντομο διάστημα να το έχετε ξεχάσει; Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί δεν αξιοποιείτε ενεργά τις πληροφορίες τις οποίες αντλείτε.

Για να διαβάσετε ενεργά θα πρέπει να διαχωρίσετε τις πληροφορίες που λαμβάνετε. Ο διαχωρισμός αυτός αφορά τα δεδομένα (facts), για παράδειγμα ο Ρ. Οπενχάιμερ είναι ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας (παρά το ότι πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ως δημιουργό της τον Αϊνστάιν), αυτό αποτελεί ένα γεγονός. Τα δεδομένα (facts) πρέπει να τα απομνημονεύουμε, καθώς είναι πληροφορία απαράλλακτη.

Από την άλλη υπάρχουν οι έννοιες. Οι έννοιες σχετίζονται με την κατανόηση του περιεχομένου των πληροφοριών που καταναλώνουμε. Όσο πιο απλά και ξεκάθαρα έχουμε τις έννοιες στο μυαλό μας τόσο πιο εύκολο για εμάς είναι να τις ανακαλέσουμε.

Επομένως, οι έννοιες είναι πιο σημαντικές από τα δεδομένα, γιατί αφορούν την κριτική μας ικανότητα και απλοποιημένη σκέψη που εντέλει οδηγούν στην κατανόηση της πληροφορίας. Επιπλέον, όταν διαβάζετε είναι χρήσιμο να κρατάτε τα σημαντικά σημεία και τους χρήσιμους όρους (highlights). Με αυτό το τρόπο μπορείτε να εξασκείτε τον εαυτό σας ανακαλώντας τις πληροφορίες που έχετε σημειώσει ως τις πιο χρήσιμες για εσάς.

Σημειώσεις

Η καταγραφή σημειώσεων είναι απαραίτητη για την αποτύπωση των πληροφορίων με τρόπο απλό, προσιτό και ξεκάθαρο από εμάς. Η αποκρυπτογράφηση των πληροφοριών γίνεται πολύ ευκολότερη, με αποτέλεσμα να κερδίζετε πολύτιμο χρόνο.

Για να έχετε πιο αποτελεσματικές σημειώσεις πρέπει να είστε βέβαιοι ότι δεν αφήνετε κενά σημεία ή αναπάντητα ερωτήματα που δεν έχετε καταλάβει εξολοκλήρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ωφέλιμο να ρωτάτε κάποιο άλλο άτομο που γνωρίζετε ότι κρατάει καλές σημειώσεις. Εάν ωστόσο έχετε πάλι αμφιβολία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στον καθηγητή στο τέλος της διδασκαλίας για να σας εξηγήσει αυτό το σημείο.

Αλλιώς μπορείτε να μαζέψετε όλα τα κενά που προκύπτουν από έλλειψη κατανόησης και να ρωτήσετε τον διδάσκοντα σε επόμενο μάθημα. Είναι σημαντικό να μην αφήνετε κενά, να έχουν συνοχή οι σημειώσεις και να εξακριβώσετε ότι αυτό που έχετε καταλάβει είναι όντως σωστό.

Περίληψη ή Διδασκαλία

Η ενεργή μελέτη διεκπεραιώνετε με τη διαδικασία της περίληψης ή της διδασκαλίας όσων διαβάσατε. Με την περίληψη καλείστε να ανακαλέσετε συνοπτικά τις κυριότερες πληροφορίες και να αποδώσετε ολοκληρωμένα το νόημα (εννοιακό φορτίο). Είναι μια σύνθετη διαδικασία κατά την οποία αξιοποιείτε τις γνώσεις σας με άμεσο και κριτικό τρόπο.

Μια άλλη διαδικασία αφορά τη διδασκαλία σε άλλους, οι οποίοι ενδεχομένως να μην είναι ειδικοί ή να έχουν το ίδιο υπόβαθρο με εσάς. Σε εκείνη την περίπτωση καλείστε να αποτυπώσετε τις πληροφορίες με ένα απλό και επεξηγηματικό τρόπο, ώστε να γίνει αντιληπτό το θέμα. Για να καταφέρετε να διδάξετε κάποιον θα πρέπει να έχετε καταλάβει πλήρως το θέμα, για να γίνει κατανοητό.

Ακόμα, οι παραπάνω διαδικασίες συντελούν τρόπους ώστε να αντιληφθείτε το επίπεδο κατανόησής σας, δηλαδή να δείτε που υστερείτε, έχετε κενά ή έχετε καταλάβει σε ικανοποιητικό βαθμό το θέμα.

Απομνημόνευση

Για να γίνετε καλοί στην απομνημόνευση των δεδομένων (facts), που αναλύσαμε προηγουμένως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες τεχνικές:
1) Ακρωνύμια
2) Ποιήματα ή σύντομα τραγουδάκια για κάτι που θέλετε να απομνημονεύσετε
3) Σύνδεση με μια εικόνα στο μυαλό σας, όσο πιο απλή είναι αυτή η εικόνα τόσο πιο εύκολο για εσάς θα είναι να την ανακαλέσετε

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφή στο Newsletter