Project Description

Δούλεψε Λιγότερο

Μη μιλάς για τους στόχους σου

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Όταν πρόκειται για δουλειά, έχω ανακαλύψει οτι οι περισσότεροι από εμάς ανήκουν σε μια από τις δύο ομάδες:

  1. Εμείς που δουλεύουμε πολύ σκληρά, συνεχώς αναστατωμένοι, χωρίς ποτέ να νοιώθουμε οτι καταφέρνουμε αρκετά
  2. Εμείς αναβάλλουμε τη δουλειά, συνηθισμένοι σε περισπασμούς, νοιώθοντας ενοχή για το πόσο λίγα έχουμε φέρει σε πέρας

Και στις δύο ομάδες το αποτέλεσμα είναι πολλές ώρες εργασίας. Η οποία μας απορροφάει. Μας κάνει να αισθανόμαστε εξαντλημένοι, παρά ζωντανοί.

Δεν υπάρχει καμία απλή λύση σε αυτό, ωστόσο θα ήθελα να προτείνω κάτι εδώ και για τις δύο ομάδες:

Δουλέψτε λιγότερο.

Κάντε λιγότερα πράγματα.

Να είστε πιο ολοκληρωμένοι με αυτά τα λιγότερα πράγματα.

Αποδεχτείτε τις νίκες σας.

Ξεκουραστείτε περισσότερο. Παίξτε περισσότερο. Συνδεθείτε περισσότερο.

Ας το δούμε αυτό από την οπτική κάθε μιας από αυτές τις ομάδες.

Και παρακαλώ να σημειωθεί: Ξέρω οτι δεν ανήκουν όλοι σε αυτές τις ομάδες και οτι δεν μπορούν όλοι να αλλάξουν τον αριθμό των ωρών που δουλεύουν. Πάρε από αυτό το άρθρο οτιδήποτε μπορεί να είναι χρήσιμο για εσένα, άσε τα υπόλοιπα.

Η Ομάδα Υπερβολικής Εργασίας

Αυτή είναι η ομάδα στην οποία βρισκόμουν πρόσφατα — προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα. Όταν υπάρχουν πράγματα που μένουν ανολοκλήρωτα (που πάντα υπάρχουν), νοιώθουμε οτι δεν έχουμε καταφέρει αρκετά.

Ποτέ δεν αισθανόμαστε οτι έχουμε κάνει αρκετά.

Έτσι το να δουλεύουμε λιγότερο φαίνεται σαν αδύνατο πράγμα…αλλά εάν αναγνωρίσουμε οτι δουλεύουμε πάρα πολύ, τότε αυτό είναι μια προφανή βελτίωση.

Το να δουλεύουμε λιγότερο σημαίνει οτι μειώνουμε τον αριθμό των πραγμάτων που κάνουμε — το οποίο σημαίνει να εστιάζουμε σε εργασίες με υψηλότερη προτεραιότητα.

Εάν μπορούσες να δουλέψεις μόνο 1 ώρα σήμερα, σε τι θα ξοδεύες αυτή την ώρα; Τι θα έκανες με τα υπόλοιπα πράγματα στη λίστα σου;

Όταν ρωτάμε τους εαυτούς μας αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ξεκάθαρο οτι υπάρχουν ορισμένα πράγματα – κλειδιά στα οποία θα μπορούσαμε να ξοδεύουμε περισσότερο την προσοχή μας σε αυτά και πολλές άλλες ασχολίες θα μπορούσαμε να τις αφήσουμε κατά κάποιο τρόπο.

Τότε, αφού έχουμε μειώσει τον αριθμό των πραγμάτων, μπορούμε να εξασκηθούμε έστω να είμαστε πιο ικανοποιημένοι με αυτά τα πράγματα.

Αυτή τη μέρα αποκαλέστε τη — νικηφόρα μέρα που καταφέρατε να ολοκληρώσετε τα σημαντικά πράγματα.

Τώρα ρώτα τον εαυτό σου αυτή την ερώτηση: εάν είχες 2 ώρες ελεύθερου χρόνου που δεν θα μπορούσες να δουλέψεις … τι θα ήθελες να κάνεις εκείνες τις ώρες;

Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε τον ελεύθερο χρόνο μας κάνοντας περισσότερη δουλειά. Ή πηγαίνοντας στους αγαπημένους μας περισπασμούς. Αλλά τι θα γίνοταν εάν εμείς χρησιμοποιούσαμε αυτό το χρόνο για να είμαστε απόλυτα συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που ενδιαφερόμαστε; Ή να φροντίζουμε τους εαυτούς μας, να διαβάζουμε, να παίζουμε, να μην κάνουμε τίποτα;

Η Ομάδα Υπερβολικής Αναβλητικότητας

Ήμουν σε αυτή την ομάδα πριν λίγα χρόνια. Σε αυτή την ομάδα, δεν πιστεύουμε οτι η φιλοσοφία του “δούλεψε λιγότερο” θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εμάς, επειδή ήδη αισθανόμαστε οτι δεν δουλεύουμε αρκετά. Νιώθουμε τύψεις για όλα το χρόνο που ξοδεύουμε.

Λοιπόν, ας αρχίσουμε απορρίπτοντας αυτή την ενοχή. Είναι τοξική! Βάζουμε όλων των ειδών τις προσδοκίες στους εαυτούς μας και τότε χτυπάμε τους εαυτούς μας όταν αποτυγχάνουμε να συναντήσουμε αυτές τις προσδοκίες. Ας τα πετάξουμε όλα και να αρχίσουμε ανανεωμένοι.

Τι θα θέλατε να κάνετε μέσα στη μέρα σας; Τι θα νοιώθατε σαν μια απόλυτη νίκη;

Για αυτή την ομάδα, το “δούλεψε λιγότερο” σημαίνει έχε λιγότερες ώρες, αλλά πιο συγκεντρωμένες. Ξόδεψε λίγοτερο στην αποφυγή και στη σπατάλη του χρόνου, μείωσε τις ώρες που δουλεύεις και να είσαι ολοκληρωτικά εκεί αυτές τις εναπομείνουσες ώρες.

Εάν λοιπόν είχες να δουλέψεις μόνο 2 ώρες σήμερα … τι θα έκανες με εκείνες τις ώρες; Ποιες εργασίες είναι πιο σημαντικό να πετύχεις; Τι θα έκανε αυτή τη μέρα να είναι πετυχημένη;

Μόλις αναγνωρίσεις αυτές τις εργασίες, μπλόκαρε τους περισπασμούς και ασχολήσου πλήρως με αυτές.

Αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει για να τις κάνετε σε τμήματα 15-20 λεπτών, με ακουστικά και μουσική, ή για μεγαλύτερα τμήματα κάνε μια κλήση με κάποιον άλλο που προσπαθεί να συγκεντρωθεί στη δική του ουσιώδη εργασία επίσης. Βοηθήστε ο ένας τον άλλο στη συγκέντρωση και γιορτάστε μαζί τις νικές σας.

Εάν μπορούσες να δουλεύεις λιγότερες αλλά πιο συγκεντρωμένες ώρες, θα είχες ελευθερώσει το χρόνο σου για να ξεκουραστείς πραγματικά. Για παιχνίδι, σύνδεση, φροντίδα του εαυτού σας. Αυτό θα είναι μια αληθινή νίκη.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter