Project Description

Είναι το gaming σημαντικό για τη ζωή σας;

Gaming

Εισαγωγή

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα γίνει λόγος για το gaming στη ζωή μας. Συνήθως τα video games έχουν μια αρνητική ταμπέλα και αποτελούν ένα από τα πράγματα που θα έπρεπε ο καθένας να ασχολείται λιγότερα. Ωστόσο ακόμα βρίσκω τον εαυτό μου να επενδύω από το χρόνο μου για να παίζω και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τους λόγους που συνεχίζω να το κάνω.

Ακόμα στο παρόν άρθρο θα αναλυθεί τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και τους λόγους που συντελούν στον εθισμό με τα παιχνίδια. Ωστόσο με την εκμετάλλευση των θετικών επιδράσεων του gaming μπορεί να δοθεί λύση στη δημιουργία νέων συνηθειών και την επιτυχή προσκόλληση σε αυτές.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν τα θετικά των video games και παρά τα στερεότυπα θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν ποικίλα οφέλη για τον οργανισμό σας από το gaming. Σύμφωνα με το Greg McKeown, το gaming αποτελεί ένα στοιχειώδες τρόπο για να ζήσεις όπως οι “Essentialists” , συγγραφέα του βιβλίου “Essentialism The Disciplined Pursuit  of Less”.

Μια σύντομη αναδρομή

Από όταν μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου ανακαλώ στιγμές που απολάμβανα να παίζω. Αυτό ξεκίνησε από την ηλικία που πήγαινα δημοτικό και μου αγόρασαν οι γονείς μου το Nintendo SP.  Έπαιζα γύρω στις 3+ ώρες σε καθημερινή βάση. Όσο μεγάλωνα ήρθε ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής στη ζωή μου. Από την ημέρα εκείνη τα πράγματα άλλαξαν δραστικά στη ζωή μου.

Μόλις σχολούσα από το σχολείο έπαιζα MMO αναβαθμίζοντας το χαρακτήρα μου στο παιχνίδι μαζί με άλλους φίλους μου που παίζαμε ταυτόχρονα. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η ανακάλυψη του L2 (lineage 2). Ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι για πολλά χρόνια και ένα από τα μεγαλύτερα πάθη μου. Εκείνη την περίοδο έπαιζα πάρα πολλές ώρες, χωρίς να κάνω τις εργασίες μου για το σχολείο ή να διαβάζω όσο διάβαζα τα προηγούμενα έτη.

Τι πραγματικά κάνει στη ζωή μας το gaming;

Παρά τον πρόλογο που έκανα παραπάνω για να σας καταδείξω ότι έκανα κατάχρηση του gaming, ακόμα θεωρώ ότι δεν αποτελεί απαραίτητα μια δραστηριότητα με καταστροφικό χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, σε αντίθεση με άλλες εθιστικές δραστηριότητες όπως το να ξοδεύεις χρόνο στα social media και τα ναρκωτικά, το gaming δεν είναι πραγματικά επιβλαβές.To gaming δεν σε κάνει να νοιώθεις χειρότερα για τον εαυτό σου, όπως τα social media. Ούτε έχει έλεγχο στο σώμα σου, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Το βασικό πρόβλημα που παρουσιάζει το gaming είναι ότι μπορεί εύκολα να πάρει πολύ από το χρόνο σου. Κατά τα άλλα δεν είναι επιβλαβές. Γι’ αυτό το λόγο το gaming είναι κάλο. Επειδή είναι σημαντικό να ανακαλύπτεις κάτι που σε ευχαριστεί πολύ να κάνεις και αυτό δεν είναι άμεσα επιβλαβές για την υγεία σας.

Και τι αν σας έλεγα ότι μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό;

Πως να χρησιμοποιείς το gaming παραγωγικά;

“Το παιχνίδι δεν μας βοηθά απλά να εξερευνήσουμε τι είναι απαραίτητο. Είναι απαραίτητο από μόνο του.” ~Greg McKeown, Essentialism

Από τη στιγμή που το gaming αποτελεί μια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί πραγματικά, τότε μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου σαν επιβράβευση. Για να δημιουργήσεις νέες συνήθειες είναι πολύ σημαντικό να παρατείνεις το διάστημα που τις επιτελείς σε σταθερή βάση. Αυτό χρειάζεται κίνητρο και επιβράβευση.

Έτσι το gaming μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ωραία επιβράβευση για να επιτύχεις το σκοπό σου. Να μείνεις δηλαδή προσηλωμένος σε αυτό που πρέπει να κάνεις, από τη στιγμή που αυτό σε επιβραβεύει με κάτι ευχάριστο για εσένα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου.

Δηλαδή ενώ ολοκληρώνεις τις ασχολίες σου για τις νέες συνήθειες που επιθυμείς να χτίσεις, να έχεις μια πολύ καλή ανταμοιβή για να πετύχεις τελικά το στόχο σου. Οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι έχουν τέτοιες πολύ καλές ανταμοιβές για τους εαυτούς τους που τους παρακινούν καθημερινά να είναι παραγωγικοί και συνεχίζουν ακάθεκτα.

Υπάρχουν άλλες πτυχές της ζωής σας που το gaming σας ωφελεί;

Σε αυτό το σημείο θα ερμηνεύσουμε ορισμένες από τις θετικές πτυχές του gaming βασισμένες σε πρόσφατες έρευνες.  Οι πηγές που επηρεάζονται θετικά από το gaming θα αναπαρασταθούν σε 2 κατηγορίες: α) ικανότητες που αμβλύνονται με το gaming και β) στην επίλυση σε αρνητικές ψυχοσωματικές καταστάσεις, όπως στρες, άγχος και απώλεια μνήμης.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το gaming βελτιώνει την ικανότητα λύσης προβλημάτων (problem solving ability). Οι πληροφορίες προέρχονται από την έρευνα “More Than Just Fun and Games: The Longitudinal Relationships Between Strategic Video Games, Self-Reported Problem Solving Skills, and Academic Grades”, του Journal of Youth and Adolescence. Η έρευνα κατέδειξε ότι οι άνθρωποι που παίζουν παιχνίδια στρατηγικής είναι καλύτεροι στην επίλυση προβλημάτων, σε σχέση με ανθρώπους που δεν παίζουν καθόλου.

Επίσης υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την καλύτερη κατανομή της προσοχής σε gamers σύμφωνα με τη διερεύνηση του Πανεπιστημίου του Rochester, “Action Video Games Improve Vision”. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς ήταν πολύ πιο αποτελεσματικοί στην επιτέλεση αυτής της δραστηριότητας, όσοι παίζουν video games. Ο λόγος για αυτό φαίνεται να είναι ότι τα video games απαιτούν κάποια επίπεδα νοητικής δραστηριότητας. Έτσι οι gamers γίνονται καλύτεροι στην επιτέλεση πραγμάτων που σχετίζονται με τη νοητική διεπαφή και το επαναπροσδιορισμό της προσοχής τους.

Αντίστοιχα, από το βιβλίο του Greg McKeown γίνεται αναφορά στο σχόλιο ενός ψυχιάτρου, του Edward M. Hallowell. Αυτός διατύπωσε ότι το παιχνίδι έχει θετική επίδραση στις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Οι εκτελεστικές λειτουργίες σχετίζονται με την ικανότητα οργάνωσης, προτεραιοτήτων, λήψης αποφάσεων και ανάλυσης. Δηλαδή, ικανότητες που κάθε στέλεχος επιχειρήσεων οφείλει να αποκτήσει. Ενίσχυση της παραπάνω διατύπωσης αποτελεί η έρευνα του πανεπιστημίου της Washington, “Video Games Play May Provide Learning, Health, Social Benefits, Review Finds”.

Η δεύτερη κατηγορία θετικών επιδράσεων του gaming συνδέεται με την επίλυση ψυχοσωματικών καταστάσεων, όπως το στρες και το άγχος. Ειδικότερα, υπάρχουν στοιχεία, από την έρευνα “The effectiveness of SPARX, a computerised self help intervention for adolescents seeking help for depression: randomised controlled non-inferiority trial”, που καταδεικνύουν ότι τα video games ίσως βοηθούν με το άγχος και την κατάθλιψη. Τα οποία αποτελούν εχθρό της παραγωγικότητας και δημιουργικότητας.

Επίσης, τα video games φαίνεται να μειώνουν τα ποσοστά νοητικής εξασθένησης. Τα στοιχεία προέρχονται από ένα πείραμα του πανεπιστημίου του Montreal, “Playing Super Mario 64 increases hippocampal grey matter in older adults”, κατά το οποίο συμμετέχοντες ήταν άνθρωποι 55-75 ετών. Χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες, η πρώτη ομάδα καταπιανόταν με τα video games, η δεύτερη ομάδα έπαιζε πιάνο και η τρίτη ομάδα δεν έκανε τίποτα απολύτως.

Το εύρημα του πειράματος ήταν ότι τα video games βοηθούν περισσότερο στην ενίσχυση δραστηριοτήτων του Ιππόκαμπου (hippocampus) του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνος για ασθένειες όπως το Alzheimer. Ακόμα αυξάνεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα, δηλαδή η αμυγδαλή (amygdala), με τρόπο που συντελεί στην καταπολέμηση του άγχους.

Κοινωνική ζωή και Gaming 

Τέλος, ας συζητήσουμε για την πιο αμφιλεγόμενη πτυχή του gaming, την κοινωνική. Από κοινωνική πλευρά υπάρχει το στερεότυπο ότι οι gamers δεν έχουν κοινωνική ζωή, κάθονται όλη μέρα στο σπίτι παίζοντας χωρίς να κάνουν τίποτα ωφέλιμο για τους ίδιους.

Εν μέρει η παραπάνω πεποίθηση με βρίσκει σύμφωνο, σε περιπτώσεις που το να παίζεις αποτελεί την αποκλειστική δραστηριότητα μέσα στη μέρα σου χωρίς να κάνεις τίποτα απολύτως, τότε η χρήση του gaming είναι αρνητική για τη ζωή σου. Ωστόσο σε περιπτώσεις που αυτό δεν αποτελεί τροχοπέδη άλλων δραστηριοτήτων, για τους λόγους που αναφέραμε προηγουμένως επικροτώ το gaming ως μια ωφέλιμη ή καλύτερα μη επιβλαβής ασχολία.

Πέρα από τα στερεότυπα της κοινωνίας που σχετίζονται με το gaming, ισχύει πράγματι ότι οι gamers δεν έχουν καλή κοινωνική ζωή;

Για το παραπάνω ερώτημα υπάρχουν αποδείξεις ότι τα video games στην πραγματικότητα ενισχύουν την κοινωνική ζωή.  Τα στοιχεία παρατίθενται από μια έρευνα του Edge Hill University, “The role of social identity and online social capital on psychosocial outcomes in MMO players”, όπου συμμετείχαν 708 άτομα που παίζουν MMO.

Κατά τη μελέτη υπήρξαν ενθαρρυντικά ευρήματα σχετικά με την επικοινωνία και τη δημιουργία σχέσεων μέσω των παιχνιδιών στην online κοινότητα. Επίσης στην έρευνα ανακάλυψαν ότι η ταυτότητα που χτίζουν οι gamers στο παιχνίδι σχετίζεται θετικά με την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική ικανότητα και αρνητικά με τη μοναξιά. Αυτά λοιπόν, αποτελούν ορισμένα στοιχεία ότι ίσως υπάρχουν κοινωνικές πτυχές στο gaming και στοιχεία που υποδεικνύουν την ωφέλεια στις σχέσεις των ανθρώπων μέσω αυτής της ενασχόλησης.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter