Project Description

Εργαλεία Συγκέντρωσης

Μη μιλάς για τους στόχους σου

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Θέλεις να συγκεντρωθείς; Εδώ θα βρεις μια εργαλειοθήκη γεμάτη από πηγές που θα σε βοηθήσουν να συγκεντρωθείς με επιτυχία.

Αποκλεισμός Περισπασμών

Είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις τους περισπασμούς εάν τους απομακρύνεις εκ των προτέρων. Σε προτρέπω να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή αποκλεισμού περισπασμών, ειδικά εάν η δουλειά απαιτεί τη χρήση ενός υπολογιστή συνδεδεμένου στο διαδίκτυο.

  • Freedom – αυτό είναι το εργάλειο αποκλεισμού περισπασμών που έχω προσωπικά χρησιμοποιήσει. Μπλοκάρει ιστοσελίδες και εφαρμογές τέλεια στον υπολογιστή μου. Επίσης προτείνω και την επέκταση τους, το Pause το οποίο σε αναγκάζει να περιμένεις μερικά δευτερόλεπτα πριν αποκτήσεις πρόσβαση σε ιστοσελίδες που σου αποσπούν την προσοχή.
  • Cold Turkey – άλλη μια εφαρμογή για αποκλεισμό περισπασμών.
  • SelfControl – δωρεάν, μόνο για Mac OS.
  • FocalFilter – δωρεάν, μόνο για Windows.

Χρονόμετρα Εστίασης

Ο εγκέφαλος σου θα αντισταθεί λιγότερο σε μια εργασία όταν έχεις δεσμευτεί να ασχοληθείς με αυτή για ένα συγκεκριμένο, εφικτό ποσό χρόνου. Ένα χρονόμετρο συγκέντρωσης μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Σε σύγκριση με το να δεσμευτείς νοερά να “δουλέψεις για 25 λεπτά”, το να χρησιμοποιήσεις ένα χρονόμετρο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Εδώ είναι μερικά εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για αυτό το σκοπό.

  • Be Focused – υπάρχει στη εργαλειοθήκη των Mac συσκευών και δεν απαιτεί το τηλέφωνο σου ή τη χρήση του διαδικτύου. Αυτό θα σου επιτρέψει να αποσυνδεθείς από το διαδίκτυο αν το επιθυμείς και να διατηρήσεις το κινητό σου απομακρυσμένο ενώ δουλεύεις.
  • Tomato Timer – δωρεάν, διαδικτυακό χρονόμετρο εστίασης. Είναι αυτό που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή.
  • Tide – η αγαπημένη μου εφαρμογή συγκέντρωσης για το κινητό τηλέφωνο. Επίσης βοηθάει στο διαλογισμό και τον ύπνο. Υπάρχει επίσης και επέκταση.

Εφαρμογές Ανάληψης Ευθύνης και Δέσμευσης

Πολλοί άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένου και εμένα – δουλέυουν πιο εργατικά όταν υπάρχει μια δόση ευθύνης. Είμαι μεγάλος υποστηρικτής του να έχεις κάπου να λογοδοτείς: έχω προσωπικό προπονητή, ο οποίος βεβαιώνεται οτι κάνω τις ασκήσεις μου κάθε εβδομάδα. Εάν νοιώθεις οτι δεν είσαι ικανός να δουλέψεις με όλη σου τη δύναμη μέσω της αυτοπειθαρχίας, τότε δοκίμασε ένα από αυτά τα εργαλεία.

  • Beeminder – μια “σκληρή” συσκευή δέσμευσης, με την έννοια οτι υπάρχει μια πραγματική συνέπεια για την αποτυχία. To Beeminder παρακολουθεί τους στόχους σου με ποικίλους τρόπους. Εάν αποτυχείς στους στόχους σου, χρεώνεσαι με πραγματικά χρήματα. Κάθε αποτυχία ανεβάζει το πόσο των χρημάτων που θα χάνεις.
  • Habitica – Αυτή είναι η αγαπημένη εφαρμογή, καθώς μετατρέπει την παρακολούθηση συνηθειών σε βιντεοπαιχνίδι. Μπορείς ακόμα και να φτιάξεις ομάδες με άλλους παίχτες για να πάτε σε αποστολές. Όταν είσαι σε αποστολή, το να αποτυχείς στο να κάνεις τις συνήθειές σου δεν θα σου προκαλέσει μόνο ζημιά, αλλά και στα άτομα της ομάδας σου.

Γενικές Συμβουλές για Συγκέντρωση

Εδώ είναι μερικές γρήγορες συμβουλές, οι οποίες προέρχονται από χρόνια αναζήτησης πειραματισμού με την παραγωγικότητα:

  1. Δημιούργησε έντονη πρόθεση πριν κάτσεις για δουλειά. Σου προτείνω να αρχίσεις τη μέρα σου γράφοντας ένα μικρό αριθμό (όχι περισσότερα από τρία) από ουσιώδεις εργασίες που έχεις την πρόθεση να πετύχεις.
  2. Βάλε το τηλέφωνό σου σε άλλο δωμάτιο και ενεργοποίησε τη λειτουργεία Mην Eνοχλείτε (Do Not Disturb – DND). Σοβαρά.
  3. Χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο για να επιστρέψεις στη δουλειά. Αυτό είναι πραγματικά πολύ βοηθητικό.
  4. Απομάκρυνε όσους περισσότερους περισπασμούς μπορείς προτού ξεκινήσεις. Είναι πραγματικά ευκολότερο να αντιμετωπίσεις τους περισπασμούς πριν ξεκινήσεις τη δουλειά.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter