Project Description

Η Μέθοδος του Ivy Lee: Η Ρουτίνα για Κορυφαία Παραγωγικότητα

Ο Ivy Lee

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Βρισκόμαστε στο 1918, όπου ο Charles M. Schwab ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής του.

Ο Schwab θέλοντας να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διοικητικής του ομάδας, καλεί σε ραντεβού έναν σύμβουλο παραγωγικότητας, τον Ivy Lee.

Στη συνάντησή τους ο Schwab ζητάει από τον Lee να του δείξει ένα τρόπο για να ολοκληρώνει η ομάδα του περισσότερα πράγματα.

Ο Lee ζήτησε μόλις 15 λεπτά με καθέναν ξεχωριστά από την ομάδα διοίκησης της επιχείρησης του Schwab.

Τότε, ο Schwab τον ρώτησε ποσό θα του κοστίσει και ο Lee του απάντησε τίποτα. Θα αμειβόταν για τις υπηρεσίες του μόνο αν είχαν αποτέλεσμα τρεις μήνες μετά τη συνάντηση.

Η μέθοδος του Ivy Lee

Στα 15 λεπτά που βρέθηκε με τα στελέχη, τους εξήγησε την καθημερινή του ρουτίνα για κορυφαία παραγωγικότητα:

  1. Στο τέλος της ημέρας γράψε μέχρι 6 πράγματα που θέλεις να πετύχεις την επόμενη μέρα στη δουλειά.
  2. Βάλε σε προτεραιότητα αυτά τα πράγματα με βάση την πραγματική τους σημασία.
  3. Την επόμενη μέρα εστίασε μόνο στο πρώτο πράγμα της λίστας. Δούλεψε σε αυτό μέχρι να ολοκληρωθεί, προτού προχωρήσεις σε κάποιο άλλο.
  4. Προσέγγισε και τα αλλά πράγματα της λίστας σου με τον ίδιο τρόπο. Όσα δεν ολοκληρωθούν βάλε τα για την επόμενη μέρα.
  5. Επανάλαβε αυτή τη διαδικασία καθημερινά.

Ενώ, η στρατηγική αυτή είναι ιδιαίτερα απλή, είχε εκπληκτικά αποτελέσματα για τον Schwab και την ομάδα του. Τρεις μήνες μετά τη συνάντηση, ο Schwab κάλεσε τον Lee στην εταιρεία του έδωσε μια επιταγή των 25.000 δολαρίων.

Αυτό το ποσό μπορεί να μην φαίνεται μεγάλο, αλλά η αξία των $25.000 το 1918 ισοδυναμεί με περισσότερα από $400.000 σήμερα.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου

Το ζητούμενο εδώ είναι, γιατί το να θέτεις προτεραιότητες είναι ένα τόσο ισχυρό εργαλείο.

Μερικοί από τους λόγους που συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι:

  • Είναι ιδιαίτερα απλή. Οι αρχές της μεθόδου είναι πολύ βασικές. Οι άνθρωποι δεν είμαστε καλοί στο να υπολογίζουμε ποσό χρόνο χρειαζόμαστε για την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Επιπλέον, πολλά πράγματα συμβαίνουν που είναι πέρα από τον έλεγχο μας. Για αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια λίστα με τα πράγματα που θελουμε να κάνουμε και να εστιάσουμε στα πιο σημαντικά.
  • Σε αναγκάζει να πάρεις αποφάσεις. Υπάρχει κάτι και μαγικό στο να βάζεις όρια στον εαυτό σου και να περιορίζεις τα πράγματα μόνο σε όσα είναι απαραίτητα. Επίσης, το να γνωρίζεις σε ποια πράγματα πρέπει να εστιάσεις είναι κάτι που σε κάνει αυτομάτως πιο παραγωγικό. Άλλη μια αντίστοιχη προσέγγιση είναι αυτή με τις 2 λίστες του Warren Buffett.
  • Μειώνει την αντίσταση για να ξεκινήσεις. Το πιο δύσκολο πράγμα για να ολοκληρώσεις κάτι είναι να κανείς την αρχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πιο δύσκολο πράγμα είναι το ξεκίνημα. Η στρατηγική του Lee σε βοηθάει να γράψεις το πιο σημαντικό πράγμα της ημέρας από την προηγούμενη μέρα και να εστιάσεις μόνο στην ολοκλήρωση του. Επίσης, είναι μια χρήσιμη μέθοδο για να δώσεις κίνητρο στον εαυτό σου για την επόμενη μετά από το προηγούμενη μέρα.
  • Απαιτεί να ασχολείσαι με μια εργασία. Η σύγχρονη κοινωνία αγαπάει το multitasking. Το να είσαι όμως, απασχολημένος δεν είναι συνώνυμο του να είσαι παραγωγικός. Όσο περισσότερο μελετάω για τις συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων, η βαθειά συγκέντρωση είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλους.

Για να φτάσεις στα πιο υψηλά επίπεδα της τέχνης σου χρειάζεται συνέπεια και συγκέντρωση.

Συνοψίζοντας, τη σημαντικότερη ιδέα του άρθρου: κάνε πρώτο το πιο σημαντικό πράγμα κάθε μέρα. Αυτή είναι η μόνη συμβουλή παραγωγικότητας που χρειάζεσαι.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter