Project Description

Ο Κανόνας των 5 Ωρών

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Η τεχνολογία προχωράει με ακραίους ρυθμούς. Είσαι από αυτούς που ανησυχούν μήπως η αύξηση της τεχνολογίας δημιουργήσει προβλήματα στις θέσεις εργασίες;

Σίγουρα υπάρχουν ορισμένοι τομείς που μπορεί ευκολότερα να αντικατασταθεί το ανθρώπινο στοιχείο. Υπάρχουν όμως και άλλες που έχουν αναβιώσει ιδιαίτερα χάρη σε αυτή τη τεχνολογική ανάπτυξη, όπως ο προγραμματισμός, η λογιστική κ.α.

Υπάρχει ένας απλός κανόνας που μπορεί να σε διαβεβαιώσει οτι θα αυξάνονται συνεχώς οι ευκαιρίες σου σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτός είναι ο κανόνας των 5 ωρών.

Αυτοματισμός

Ο αυτοματισμός οδηγεί στη δημιουργία επαγγελμάτων που απαιτούν περισσότερη δημιουργικότητα και πιο στρατηγική σκέψη, στα οποία οι άνθρωποι είμαστε πολύ καλοί.

Αυτό μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα. Οτι αν θέλουμε να προοδεύσουμε σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία θα πρέπει να μαθαίνουμε ασταμάτητα.

Αυτό είναι απαραίτητο για να καλλιεργούμε περισσότερους εναλλακτικούς τρόπους σκέψης, να γινόμαστε καλύτεροι στη χρήση νέων εργαλείων και συστημάτων.

Θεωρία: ο κανόνας των 5 ωρών

Η ιδέα είναι να αφιερώνεις 1 ώρα ανά μέρα για να μαθαίνεις, πέντε μέρες την εβδομάδα. Ο κανόνας αυτός προέκυψε από το συγγραφέα Michael D. Simmons, καθώς παρατηρούσε οτι ο Ben Franklin αφιέρωνε 1 ώρα την μέρα για να διαβάζει καθημερινά.

Αντίστοιχα παραδείγματα αποτελούν ο Barack Obama, η Oprah Winfrey, ο Bill Gates και ο φίλος του Warren Buffett. Το συμπέρασμα που κατέληξε είναι οτι ένας από τους παράγοντες που αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο επιτυχημένοι είναι η αφοσίωση τους στη συστηματική μάθηση και η επένδυση στις γνώσεις τους.

Με αυτό το τρόπο δημιουργούν ευκαιρίες για δράση σε νέα πράγματα.

Πως να δημιουργήσεις χρόνο

Το βασικό ερώτημα είναι πως θα βρω μια ώρα στο πρόγραμμα μου για να μαθαίνω καθημερινά κάτι. Ειδικά αν είσαι αρκετά απασχολημένος ήδη.

Ωστόσο αν αυτοί οι εξαιρετικά απασχολημένοι ανθρώποι που αναφέρθηκαν παραπάνω βρίσκουν χρόνο μέσα στη μέρα τους για να μαθαίνουν νέα πράγματα, τότε σίγουρα μπορείς να βρεις κι εσύ.

Αρχικά πρέπει να γίνει κατανοητό οτι αυτός ο χρόνος που θα αφιερώσεις για να μάθεις κάτι, ίσως σε “ζημιώσει” άμεσα από το να φέρεις σε πέρας κάτι άλλο εκείνη την ώρα.

Ωστόσο, η συνεχής μάθηση είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση. Θα δεις πολλά οφέλη στο τρόπο που σκέφτεσαι και στις ευκαιρίες που θα δημιουργήσεις, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Πιο πρακτικά, μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου μαθαίνοντας κάτι. Είναι ευκολότερο να διαβάσεις κάτι μόλις ξυπνήσεις, παρά αφού γυρίσεις κουρασμένος από τη δουλειά.

Αλλός ένας τρόπος είναι να δεις πόσο χρόνο αφιερώνεις μέσα στη μέρα σου σε περισπασμούς. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή, όπως το RescueTime. Ίσως μπορείς να κόψεις κάποιες από τις δραστηριότητες που δεν είναι τόσο ωφέλιμες για εσένα και να επενδύσεις αυτό το χρόνο στο να μάθεις κάτι.

Τι πρέπει να μαθαίνεις

Υπάρχουν δύο συγκεκριμένοι τομείς γνώσεων που μπορείς να αναπτύξεις:

  • Βέλτιωσε τις δεξιότητες εργασίας – αυτές τις δεξιότητες που χρησιμοποιείς αυτή τη στιγμή στην καριέρα σου. Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για να βελτιώσεις τη τέχνη σου. Μπορείς να μάθεις πράγματα που θα σε κάνουν πιο αποτελεσματικό. Σε όποιον τομέα κι αν βρίσκεσαι πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να εξελίξεις.
  • Απαραίτητες δεξιότητες – αυτές είναι δεξιότητες που όλοι θα έπρεπε να ξέρουν. Είναι ικανότητες που βελτιώνουν τη ζωή σου. Ικανότητες όπως η δημόσια ομιλία, η στατιστική ανάλυση, η αποταμίευση και καλή επένδυση των χρημάτων σου και πως να λύνεις προβλήματα.

Το σημαντικό οτι και αν επιλέξεις να μάθεις είναι να αφοσιωθείς σε αυτό και να το εξελίσσεις. Αρκετοί άνθρωποι μετά το σχολείο ή το πανεπιστήμιο, αφού βρουν μια καλή δουλειά γίνονται στάσιμοι και δεν επεκτείνουν τις γνώσεις τους.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Πλέον γνωρίζεις τον κανόνα που θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τις εργασιακές σου ευκαιρίες, ακόμη και όσο η εξέλιξη της τεχνολογίας προχωράει ραγδαία.

Οτι και αν κάνεις, συνέχισε να μαθαίνεις. Αφοσιώσου σε αυτό, εξέλιξε τα πράγματα που ασχολείσαι και σίγουρα θα υπάρχουν νέες ευκαιρίες για έσενα.

Αυτό είναι και το mantra της ιστοσελίδας “Keep Learning, Keep Growing”.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφή στο Newsletter