Project Description

8 μαθήματα οικονομικών που άλλαξαν τη ζωή μου

8-μαθήματα-οικονομικών

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται για τα οικονομικά μέχρι να φτάσουν 40 χρόνων. Ωστόσο, είναι κάτι που έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή σου. Ειδικά αν αρχίσεις από μικρή ηλικία. Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μερικές στρατηγικές που έχουν δουλέψει στη ζωή μου.

1. Το εισόδημα δεν είναι τα πάντα

Μέχρι ένα συγκεκριμένο επίπεδο δεν έχει σημασία πόσα χρήματα βγάζεις. Προφανώς χρειάζεσαι χρήματα για να καλύπτεις τις βασικές σου ανάγκες και χρειάζεσαι αρκετά χρήματα στην άκρη για να χτίσεις ένα καλό αποταμιευτικό λογαριασμό.

Ωστόσο, αν δεν μειώσεις τα αχρείαστα έξοδα σου δεν θα βελτιώσεις τα οικονομικά σου, λόγω ενός πράγματος που αποκαλείται lifestyle creep (όταν ανεβαίνει ο μισθός σου και οι προηγούμενες πολυτέλειες γίνονται τωρινές ανάγκες).

Υπάρχει η συνηθεια όσο αυξάνεται το εισόδημα κάποιου να αυξάνονται και τα έξοδα του για να ακολουθήσει ένα νέο τρόπο ζωής.

Ενώ πολλοί άνθρωποι βγάζουν καλούς μισθούς, καταλήγουν να ζουν οριακά κάθε μήνα. Όσα χρήματα και να βγάζεις, χρειάζεται να είσαι αυτάρκης και να περιορίζεις τα έξοδα σου σε όσα είναι σημαντικά για εσένα.

Αυτό είναι μια μεγάλη παγίδα. Για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα μπορείς να θέσεις ένα σταθερό στόχο αποταμίευσης που να κυμαίνεται στο 10-20% των χρημάτων που βγάζεις κάθε μήνα.

2. Επέκτεινε το εισόδημά σου

Αξιοποίησε τις ικανότητες σου για να δημιουργήσεις ένα επιπλέον εισόδημα. Αυτή είναι η κατάλληλη εποχή να λειτουργήσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας, να ξεκινήσεις μια επιχείρηση ή να βγάλεις ένα έξτρα εισόδημα κάνοντας τα πράγματα που αγαπάς.

Μπορείς να βρεις πολλά παραδείγματα ανθρώπων που δουλεύουν σε διάφορους τομείς. Όλοι έχουμε κάποια δεξιότητα που φέρει αξία στους άλλους είτε αυτή είναι το γράψιμο, η μουσική ή μια ξένη γλώσσα.

Αν νομίζεις οτι δεν έχεις κάποια δεξιότητα για να βγάλεις χρήματα, αυτό με οδηγεί στην επόμενη συμβουλή.

3. Επένδυσε στην προσωπική και επαγγελματική σου ανάπτυξη

Ακόμα και αν φαίνεται αντιφατικό, χρειάζεται να επενδύσεις χρήματα για να βγάλεις χρήματα. Σήμερα υπάρχουν αμέτρητες πηγές πληροφοριών από βιβλία, βίντεο, podcast κ.α.

Μπορείς να μάθεις κυριολεκτικά οποιαδήποτε ικανότητα και με αυτο τον τρόπο να αυξήσεις την αξία σου σε πιθανούς εργοδότες και πελάτες. Όταν δίνεις τα χρήματα σου στα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία θα ανταποδώσουν αυτή την επένδυση.

4. Να λες ναι σε όλα

Όσο περνάει ο καιρός γινόμαστε πιο επιλεκτικοί στα πράγματα που ανεχόμαστε ή επιθυμούμε να κάνουμε. Αν όμως τώρα ξεκινάς μια δουλειά, αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να είσαι επιλεκτικός.

Όλοι ξεκινάνε από κάπου χαμηλά. Με τα χρήματα που θα βγάζεις θα μπορείς να αποπληρώνεις τα χρέη σου, να τα αποταμιεύεις ή να τα επανεπενδύεις σε εσένα.

5. Μετακόμισε στους γονείς σου

Το να μένεις με τους γονείς σου ή να συγκατοικείς με έναν φίλο σου είναι μια εξαιρετική ιδέα για να περιορίσεις ένα από τα μεγαλύτερα μηνιαία σου έξοδα, το νοίκι σου.

Από το 1960 το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με τους γονείς τους αυξάνετε. Αυτό προφανώς δεν είναι τυχαίο, καθώς οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται.

Αν είσαι τυχερός να έχεις ακόμα τους γονείς σου, μπορεί να είναι από τους καλύτερους τρόπους να μειώσεις τα χρέη σου ή να αποταμιεύσεις περισσότερα χρήματα.

6. Μην αγοράζεις αχρείαστα πράγματα

Το έχω αναφέρει αρκετά, αλλά μια ακόμα υπενθύμιση δεν βλάπτει. Σταματά να ξοδεύεις όλα σου τα χρήματα σε ασήμαντες αγορές.

Σκέψου τη τελευταία σου ακριβή αγορά. Έλυσε όλα σου τα προβλήματα; Νοιωθεις ακόμα μετά από καιρό τον ίδιο ενθουσιασμό;

Τώρα σκέψου ποσό ενθουσιασμένος θα ήσουν αν με αυτά τα χρήματα ξεπλήρωνες χρέη και μαζευες περισσότερα χρήματα στην άκρη.

7. Παραλούθησε την ροή των χρημάτων σου

Δημιούργησε ένα απλό excel για να υπολογίζεις τα εισοδήματα, τα έξοδα και τις ανάγκες σου κάθε μήνα.

Αν δεν θέλεις να ασχοληθείς με τη δημιουργία ενός τέτοιου εγγράφου, μπορείς τότε να χρησιμοποιήσεις μια σχετική εφαρμογή.

Με αυτο το τρόπο θα παρακολουθείς πιο εύκολα τους στόχους που θέτεις και που καταναλώνεις τα χρήματα σου.

8. Διάβασε 1 βιβλίο οικονομικών κάθε χρόνο

Αυτο δεν είναι απλά για να παίρνεις νέες πληροφορίες, αλλά και μια υπενθύμιση για να συνεχίζεις.

Διαβάζοντας ιστορίες άλλων ανθρώπων που πέτυχαν την οικονομική τους ανεξαρτησία και τους τρόπους που πέτυχαν, μπορείς να παραδειγματιστείς καλύτερα και να πάρεις κίνητρο.

Μερικά από τα αγαπημένα μου βιβλία οικονομικών είναι:

Πλούσιος Μπαμπάς Φτωχός Μπαμπάς

Money – Master The Game

The Millionaire Fastlane

I Will Teach You to Be Rich

The Total Money Make Over

Η αλήθεια είναι οτι για να γίνεις οικονομικά ελεύθερος είναι μια πολύ αργή και δύσκολη πορεία. Αλλά, το αποτέλεσμα αξίζει την προσπάθεια. Φαντάσου να είσαι σε θέση να σταματήσεις τη δουλειά που δεν σε ικανοποιεί. Φαντάσου μια ζωή χωρίς άγχος για τα χρήματα. Για όλους αυτούς τους λόγους αξίζει να κανείς υπομονή. Ελπίζω να πετύχεις όλους τους οικονομικούς σου στόχους!

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter