Project Description

Ο Στόχος του Διαβάσματος

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Για να αναπτύξεις την ικανότητα σου να διαβάζεις πιο αποτελεσματικά, ξεκίνα αποφασίζοντας ένα στόχο για το διάβασμα. Προφανώς, θα έχουμε διαφορετικό στόχο και εμπειρία από την ανάγνωση του Atomic Habits σε σύγκριση με το Harry Potter.

Είναι ευκολότερο και πιο χρήσιμο για τους σκοπούς μας να ορίσουμε τους αντικειμενικούς στόχους του διαβάσματος σε τρείς διαφορετικές κατηγορίες.

Διάβασμα για ψυχαγωγία

Σε αυτή την κατηγορία, διαβάζουμε βιβλία καθαρά για διασκέδαση. Έτσι αφιερώνουμε τον περισσότερο χρόνο μας ως αναγνώστες. Δεν υπάρχουν κανόνες και δεν χρειάζεται να σκεφτούμε αναλυτικά σχετικά με αυτό που διαβάζουμε. Ο στόχος είναι απλός, να χαλαρώσουμε και να απορροφηθούμε στην ιστορία.

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να διαβάζεις για να ψυχαγωγείς τον εαυτό σου. Αυτή είναι άλλωστε μια υγιής διαφυγή από το στρες της καθημερινότητας. Για εμένα προσωπικά είναι ένα υπέροχος τρόπος να κλέισει μια παραγωγική μέρα δουλειάς.

Εχώ δημιουργήσει μια σελίδα σχετικά με τα Απαραίτητα Βιβλία για Μαθητές, όπου μπορείς να εξερευνήσεις βιβλία που σε ενδιαφέρουν.

Διάβασμα για πληροφόρηση

Σε αυτή την κατηγορία, διαβάζουμε για να μάθουμε κάτι συγκεκριμένο. Αυτά τα βιβλία είναι απλά στη δομή τους. Μας επιτρέπουν να τα καταναλώνουμε χωρίς κόπο και να προχωράμε στις ενότητες χωρίς να χάνουμε την ουσία. Ο στόχος εδώ είναι, να μαθαίνουυμε νέα πράγματα χωρίς προκαταλήψεις.

Για παράδειγμα, διαβάζουμε μια εφημερίδα ή ένα οδηγό για να πληροφορηθούμε για κάτι. Ωστόσο μπορεί να βρίσκουμε κάποιες πτυχές τους διασκεδαστικές και κυρίως τα διαβάζουμε για να αναπτύξουμε μια σφαιρική εικόνα για ορισμένα ζητήματα.

Διάβασμα για κατανόηση

Αυτή η κατηγορία είναι που δυσκολεύει τους περισσότερους από εμάς. Το διάβασμα για κατανόηση απαιτεί πειρσσότερη νοητική προσπάθεια. Μας κάνει να αναλύουμε κριτικά τη θεωρία και να συμβιβαστούμε με ιδέες που δεν είναι εύκολο να αποδεχτούμε.

Αυτό είναι δύσκολο και μπορεί να γίνει άβολο. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να εξελίξουμε τη σκέψη και την προσωπικότητά μας. Αυτή φυσικά είναι μια δεξιότητα που λίγοι από εμάς έχουν κατακτήσει.

Εδώ ωστόσο βρίσκεται η ουσία της παραγωγικότητας και της εξέλιξης του τρόπου που διαβάζουμε. Με λίγα λόγια, είναι η μέθοδος που μας παίρνει από το βασικό επίπεδο (όπως αυτό της ανάγνωσης για διασκέδαση και ενημέρωση) στην ανάγνωση σε αναλυτικό και συνοπτικό επίπεδο.

Ανακεφαλαίωση

Το διάβασμα είναι δύσκολο, αλλά εάν θέλουμε γρήγορα να χτίσουμε νέες γνώσεις και να έχουμε επιδραστικές ιδέες τότε είναι μια απαραίτητη δεξιότητα. Καμία ιδιοφυία δεν πήγε πουθενά χωρίς να κατανοεί τη σημασία της αποτελεσματικής ανάγωσης.

Πραγματικά είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου για πάντα.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter