Project Description

Πούλα Σαν Καλλιτέχνης (Show Your Work – Austin Kleon)

Πούλα Σαν Καλλιτέχνης

Σημείωση: Όλα τα βιβλία που αναφέρονται παρακάτω ενέχουν συνδέσμους συνεργατικού μάρκετινγκ (affiliate links). Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνω μια πολύ μικρή προμήθεια εάν κάνεις μια αγορά όταν πατάς πάνω σε κάθε εικόνα (συνδέσμους) παρακάτω, χωρίς επιπρόσθετο κόστος για εσένα (οι τιμές δεν αλλάζουν).

Η βαθμολογία μου: ⭐⭐⭐⭐⭐

Διαβάστε περισσότερο στο Ianos

Το “Πούλα Σαν Καλλιτέχνης” (Show Your Work) είναι ένα από τα βιβλία το οποίο άλλαξε περισσότερο τη ζωή μου. Άλλαξε τελείως το τρόπο που σκεφτόμουν για τη δημοσίευση υλικού στο διαδίκτυο και με ενθάρρυνε να αρχίσω το blog μου.

Σε ποιούς απευθύνεται το βιβλίο;

Κατά τη γνώμη μου το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για όλο τον κόσμο. Ιδανικά για ανθρώπους με ενδιαφέρον στη δημιουργικότητα (κάθε μορφής) ή στην επιχειρηματικότητα (κάθε μορφής), σας προτείνω να διαβάσετε πρώτα το βιβλίο και μετέπειτα να συνεχίζεται με την ανάγνωση εδώ.

Ωστόσο αν δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον με τη δημιουργικότητα, επιχειρηματικότητα ή θέσετε τους εαυτούς σας σε προβολή, ακόμα θα επωφεληθείτε από την ανάγνωση του βιβλίου γιατί θα σας αναδείξει δυνατότητες που δεν γνωρίζατε προηγουμένως ότι υπήρχαν.

Επίσης θα σας πάρει λίγες ώρες να το διαβάσετε, επομένως δεν έχετε λόγο να μην το κάνετε.

Πως το βιβλίο με άλλαξε;

Με έκανε πιο άνετο να μοιράζομαι τις σκέψεις μου και τη δουλειά μου στο διαδίκτυο. Με έκανε γενικά πιο άνετο με το θέτω σε προβολή τον εαυτό μου. Τέλος με βοήθησε να δημιουργήσω το blog μου.

Περίληψη και Highlights

Ένας νέος τρόπος λειτουργίας

Για τους καλλιτέχνες, το μεγαλύτερο πρόβλημα να λύσουν είναι πως να κάνουν τους εαυτούς τους παρατηρήσιμους” ~Honore De Balzac

Ο κόσμος έχει αλλάξει. Δεν είναι πλέον αρκετό να δημιουργείς υλικό και να ελπίζεις οι άνθρωποι να σε βρουν. Είναι πιο σημαντικό για έναν καλλιτέχνη να εκμεταλλευτεί το διαδίκτυο παρά να ξοδεύει το χρόνο του για να δημιουργήσει ένα δίκτυο. Πρέπει λοιπόν να είσαι ανιχνεύσιμος.

1. Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυία

Γίνε ένας Ερασιτέχνης – Σταμάτα να προσπαθείς να είσαι τέλειος και άσε τον κόσμο να δει τη δουλεία σου όπως είναι. Εάν θεωρείς τον εαυτό σου ειδικό θα αναμένεις από τη δουλεία σου να μην είναι λιγότερη από τέλεια και ποτέ δεν θα τη μοιράζεσαι. Μερικές φορές οι ερασιτέχνες έχουν περισσότερα να διδάξουν από τους ειδικούς. Ένας ερασιτέχνης καταλαβαίνει το μυαλό κάποιου που βρίσκεται στα πρώτα στάδια, ενώ ένας ειδικός όχι.

Είναι πάντα καλύτερο να πειραματίζεστε και να συνεισφέρετε από το να μην μοιράζεστε τίποτα. Στη τελική όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη. Απλά μοιράσου αυτό που αγαπάς και μάθε από αυτό και πιο σημαντικό άσε άλλους ανθρώπους να μάθουν από αυτό. Η κακιά δουλειά διδάσκει στους ανθρώπους τι να μην «κλέβουν».

2. Σκέψου τη διαδικασία, όχι το προϊόν

Εστίασε στη διαδικασία αντι να εστιάζεις στο τελικό προϊόν και οι ανταμοιβές ίσως έρθουν με αυτή. Χρειάζεται χρόνο για να γίνεις επιτυχημένος, έτσι μην έχεις την προσδοκία να φτάσεις στην κορυφή σύντομα, ειδικά αν μόλις ξεκίνησες. Να είσαι πειθαρχημένος και υπομονετικός, δούλευε λίγο κάθε μέρα και θα καταλήξεις με κάτι μεγάλο.

3. Μοιράσου καθημερινά κάτι μικρό

Μοιράσου καθημερινά μια φωτογραφία με τη δουλειά σου σε εξέλιξη στο Instagram. Δείξε στον κόσμο τι σε εμπνέει. Ανέβασε ένα βίντεο την ώρα που δουλεύεις σε κάτι. Με λίγα λόγια πάρε τους ανθρώπους στα παρασκήνια της δουλείας σου. Οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να βλέπουν ολοκληρωμένη μια δουλεία χωρίς να γνωρίζουν πόσο χρόνο και προσπάθεια πήρε στο άτομο για να το ολοκληρώσει. Υποθέτουν ότι αυτό το άτομο είναι μια ιδιοφυία και πρέπει να είναι εύκολο για εκείνον.

Μοιράζοντας την πρόοδο σου το κοινό σου σε βλέπει να αγωνίζεσαι για κάτι και αυτοί θα συσχετίσουν τους εαυτούς τους πιο εύκολα με εσάς και τη δουλειά σας. Βλέποντας ένα άτομο να ασχολείται πολλές ώρες για να δημιουργήσει ένα δημιουργικό blog και να ολοκληρώσει τα πράγματα που ασχολείται όπως και το κοινό του είναι πιο εύκολο να παρακινήσει αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν κάτι δημιουργικό.

4. Φτιάξε μια ιστοσελίδα

Δημιούργησε ο ίδιος το δικό σου site ή προσέλαβε έναν web designer για να το κάνει για εσένα. Σκέψου ένα καλό όνομα γι’ αυτό όπως κάτι που να σχετίζεται με τη δουλεία σου ή βάλε το όνομά σου. Επίσης είναι καλό να είσαι ανιχνεύσιμος σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, Instagram, YouTube ή Twitter κ.α. Να έχεις στο μυαλό σου ότι η πλατφόρμα στην οποία είσαι εγγεγραμμένος δεν θα είναι δημοφιλής για πάντα. Έτσι το να δημιουργήσεις τη δικιά σου ιστοσελίδα είναι ένας πιο ασφαλής τρόπος για να καταφέρνει να σε βρίσκει το κοινό σου. Φρόντιζε ωστόσο να το βελτιώνεις και να προσθέτεις νέο υλικό συνεχώς.

5. Γίνε καλός αφηγητής ιστοριών

Οι άνθρωποι θέλουν να διαβάζουν καλές ιστορίες. Θα γίνεις πολύ πιο αποτελεσματικός στην προώθηση του εαυτού σου και της δουλείας σου αν μπορείς να διηγηθείς μια καλή ιστορία. Άσε το κοινό σου να γνωρίζει τους λόγους που κάνεις οτιδήποτε καταπιάνεσαι.

Επίσης είναι απολύτως αποδεκτό να μιλάς για τον εαυτό σου εάν οι άνθρωποι σε ρωτήσουν. Μην σκέφτεσαι ότι πρόκειται για ανάκριση. Δες το σαν μια ευκαιρία να συνδεθείς με κάποιον ο οποίος ίσως ενδιαφερθεί για τη δουλειά σου.

6. Δίδαξε ότι γνωρίζεις

Το να διδάξεις άλλους δεν σε απομακρύνει από ότι κάνεις, αντίθετα προσθέτει σε αυτό. Όταν διδάσκεις κάποιον πως κάνεις τη δουλειά σου, τότε του δημιουργείς περισσότερο ενδιαφέρον για τη δουλεία σου. Το κοινό σου θα νιώσει πιο κοντά σε αυτό επειδή διδάσκεις σε αυτούς οτι εσύ γνωρίζεις.

Όταν διδάσκεις και μοιράζεσαι τη δουλεία σου με άλλους, θα ανταμειφθείς με εκπαίδευση. Οι άνθρωποι θα βλέπουν το υλικό σου, θα συνδέονται με αυτό και θα έρχονται σε επικοινωνία μαζί σου αφήνοντας τις προτάσεις και τις σκέψεις τους.

7. Μην γίνεις ένα ανθρώπινο spam

Οτιδήποτε σε ευχαριστεί, κάνε το. Οτιδήποτε σε αδειάζει, σταμάτα να το κάνεις.” ~Derek Silvers

Σταμάτα να ανησυχείς από για τον αριθμό των ακολούθων (followers) σου. Αυτό που χρειάζεται να επιδιώκεις είναι να έχεις ποιοτικούς ακόλουθους και για να τους κερδίσεις θα πρέπει να βγάζεις πραγματικά καλή δουλειά, η  οποία θα αξίζει να την ακολουθήσουν. Από τη στιγμή που μοιράζεσαι δουλειά την οποία αγαπάς και δεν επιδιώκεις μόνο χρήματα και δόξα, άνθρωποι με τα ίδια ενδιαφέροντα θα σε βρουν.

Είναι φυσιολογικό να σκέφτεσαι ότι το περισσότερο είναι καλύτερο, δηλαδή 1 εκατομμύριο ακόλουθοι δεν είναι κάτι κακό. Αλλά αυτό που πρέπει να επιδιώκεις είναι ποιοτικούς ακόλουθους, οι οποίοι μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα και με τους οποίους μπορείς να δουλέψεις μαζί.

8. Μάθε να τρώς ένα χαστούκι

Να αναμένεις μερικοί άνθρωποι να μισούν τη δουλεία σου. Μην φοβάσαι την κριτική τους. Αυτό είναι μέρος του να γίνεσαι πιο δημοφιλής. Όσο ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν τη δουλειά σου αυξάνεται, φυσικά θα αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που μισούν ότι κάνεις. Πάρε λοιπόν, όποια ανατροφοδότηση χρειάζεσαι από αυτούς τους ανθρώπους, αλλά μην παίρνεις τα αρνητικά σχόλια πολύ σοβαρά. Η ποιότητα της δουλειάς σου δεν σε καθορίζει σαν άνθρωπο. Έτσι μην ξοδεύεις τη ζωή σου αποφεύγοντας την αδυναμία. Εάν το κάνεις, εσύ και η δουλειά σου δεν θα συνδεθείτε ποτέ πραγματικά με άλλους ανθρώπους.

9. Πούλα

Χρειάζεται να ξεπεράσετε το ρομαντισμό του «πεινασμένο καλλιτέχνη». Δεν υπάρχει τίποτα λάθος ή σατανικό σχετικά με τα χρήματα. Το να ανταλλάσσεις χρήματα για το υλικό σου δεν βλάπτει σε τίποτα τη δημιουργικότητά σου.

Διατήρησε μια λίστα με emails – Ακόμα αν δεν πουλάς τίποτα αυτή τη στιγμή, κράτησε μια λίστα με emails. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διοικούν εταιρίες πολυεκατομμυρίων από τις λίστες με τα email τους. Το μοντέλο είναι απλό, πρόσφερε δωρεάν υλικό από την ιστοσελίδα σου. Σύλλεξε τα emails των ανθρώπων που απολαμβάνουν να τα διαβάζουν. Όταν θα έχεις κάτι αξιοθαύμαστο να πουλήσεις ή μοιραστείς, στείλε τους ένα email  γνωστοποιώντας τους την κατάσταση.

Ξεπλήρωσε το χρέος σου – Όταν έχεις επιτύχει, βοήθησε ανθρώπους που απευθύνονται σε εσένα. Επίσης βοήθησε ανθρώπους που σε βοήθησαν να φτάσεις εκεί που είσαι.

Προειδοποίηση – Μην θυσιάσεις τη τέχνη ή τη δουλειά σου για να απαντάς emails. Γίνε όσο πιο γενναιόδωρος μπορείς, αλλά και αρκετά εγωιστής για να ολοκληρώνεις τη δουλειά σου.

 10. Μην τα παρατήσεις

Το ταξίδι σου θα είναι γεμάτο από σκαμπανεβάσματα. Μην αφήσεις τις δύσκολες στιγμές να σε αποθαρρύνουν. Συνέχισε να μοιράζεσαι και να μαθαίνεις και θα γίνεις καλύτερος σε οτιδήποτε στοχεύεις. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι που καταλαμβάνουν την κορυφή είναι απλά αυτοί που παραμένουν για αρκετό καιρό.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter