Project Description

Πως να Κάνεις το Διάβασμα Διασκεδαστικό;

Πως να Κάνεις το Διάβασμα Διασκεδαστικό;

Εισαγωγή

Το διάβασμα είναι βαρετό, σωστά;

Κάθε φορά που πρέπει να ανοίξεις ένα βιβλίο ή να αντιμετωπίσεις μια εργασία για το σπίτι, ένα εκατομμύριο πράγματα περνάνε από το μυαλό σου τα οποία θα ήταν πολύ πιο ευχάριστα να κάνεις.

Φυσικά το διάβασμα είναι κάτι που μερικές φορές πρέπει να κάνεις, το οποίο οδηγεί στην ερώτηση εάν πρέπει να το κάνεις, υπάρχει τουλάχιστον ένας τρόπος να γίνει πιο διασκεδαστικό; Ή τουλάχιστον λιγότερο βαρετό;

Να σας πω εξ’ αρχής ότι δεν υπάρχει ένας τρόπος να κάνεις το διάβασμα πάντα διασκεδαστικό. Έτσι κι αλλιώς ένα μέρος της διαδικασίας μάθησης είναι ότι μερικές φορές αντιμετωπίζεις απαιτητικό και δύσκολο υλικό και αυτό δεν είναι πάντα τόσο ευχάριστο.

Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις, ωστέ το διάβασμα να γίνει πιο διασκεδαστικό την περισσότερη ώρα. Και αυτό είναι το οποίο θα σας μιλήσω σε αυτό το άρθρο.

Απόκτηση Ενδιαφέροντος

Πρώτα και κύρια, εάν θέλεις να γίνει το διάβασμα διασκεδαστικό, χρειάζεται να ενδιαφέρεσαι για το θέμα σου. Πως ακριβώς μπορείς να αποκτήσεις αυτό το ενδιαφέρον;

Σίγουρα δεν το κάνεις με το πηγαίνεις απευθείας στις λεπτομέρειες. Για να αποκτήσεις ενδιαφέρον το οποίο είναι πραγματικά δυνατό για να σου δώσει δύναμη να περάσεις ώρες σχολαστικού διαβάσματος, χρειάζεται να εκθέσεις τον εαυτό σου στις πραγματικά συναρπαστικές πλευρές του θέματος.

Πρώτα, κανείς δεν διαβάζει «Την Ιστορία της Μέσης Γης», πριν διαβάσει τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» ή τουλάχιστον βλέπει τις ταινίες πρώτα.

Οι καλύτεροι δάσκαλοι στον κόσμο το καταλαβαίνουν αυτό εγγενώς. Γνωρίζουν ότι χρειάζεται να κάνουν τους μαθητές τους αρχικά ενθουσιασμένους σχετικά με το θέμα, πριν αυτοί περάσουν σε απαιτητικές λεπτομέρειες.

Αλλά αν ο δάσκαλός σας δεν είναι καλός σε αυτό, μπορείτε εσείς να το κάνετε για τον εαυτό σας. Ένας υπέροχος τρόπος να το κάνετε είναι να βρείτε ένα βιβλίο, ή μια ταινία, ή ένα podcast, ή ακόμη ένα βιντεοπαιχνίδι το οποίο θα σου δώσει μια αρχική εισαγωγή υψηλού επιπέδου στο θέμα με διασκεδαστικό τρόπο. Έτσι δημιουργείς ένα σύνδεσμο ενδιαφέροντος!

Growth Mindset

Η δεύτερη συμβουλή με την οποία ελπίζω να αποκτήσετε περισσότερο ενδιαφέρον σε οτιδήποτε διαβάζετε είναι να αναπτύξετε ένα growth mindset.

Μάθε περισσότερα στο βιβλίο “Άλλαξε το τρόπο που σκέφτεσαι” της Dweck S. Carol.

Οι άνθρωποι με fixed mindset είναι βασικά αυτοί που πιστεύουν ότι το ταλέντο ή η ευφυία είναι σταθερά και δεν μπορούν να αλλάξουν. Ενώ οι άνθρωποι που έχουν growth mindset πιστεύουν ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και να εξελιχθούν.

Οι πεποιθήσεις που έχεις παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο ενδιαφέρεσαι στις μελέτες σου. Ειδικά όταν πρόκειται να είναι δύσκολες.

Γι’ αυτό προσπάθησε να διαμορφώσεις ξανά το τρόπο που σκέφτεσαι σχετικά με τα μαθήματά σου. Όχι ως τεστ ή αξιολογήσεις για να δείξεις σε όλους πόσο έξυπνος ή χαζός είσαι, αλλά ως συνεχόμενες ευκαιρίες μάθησης.

Ευκαιρίες να μάθεις, να αναπτυχθείς και ναι μερικές φορές να αποτύχεις. Αλλά να επιστρέφεις και να εξελίσσεσαι ανάλογα με αυτές τις αποτυχίες και να κερδίζεις στο τέλος.

Εάν μπορείς να το κάνεις, θα παρατηρήσεις ότι οι μελέτες σε κάθε μάθημα που αντιμετωπίζεις θα είναι πιο ευχάριστες και πιο ενδιαφέρουσες.

Διάβασε με ένα φίλο

Ένας άλλος υπέροχος τρόπος να κάνεις το διάβασμα πιο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον είναι να το κάνεις με ένα φίλο. Αλλά το διάβασμα με ένα φίλο είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, το οποίο μπορεί να πάει λάθος πραγματικά εύκολα. Και έχω βρει ότι υπάρχουν δύο βασικές παγίδες στις οποίες πέφτεις μέσα όταν το κάνεις.

Πρώτα και κύρια, εάν διαβάζεις με το λάθος άτομο, αυτοί πρόκειται να σε αποσπάσουν και ποτέ δεν πρόκειται να ολοκληρώσετε καμία δουλειά. Είναι το ίδιο εύκολο να βρεις κάποιον που θα ασχολείται με τη δουλειά τόσο γρήγορα και να κάνει τόσο πολύ από αυτή που εσύ καταλήγεις να εξετάζεις επιφανειακά μόνο τα προβλήματα και τις έννοιες και ποτέ πραγματικά να δεν τα μαθαίνεις ο ίδιος.

Έτσι αν πρόκειται να το κάνεις, δεν χρειάζεται μόνο να βρεις ένα άτομο που είναι συγκεντρωμένο και μένει στην εργασία όλη την ώρα, αλλά που επίσης να εξασφαλίζει ότι θα καταλάβεις τη λύση του προβλήματος και ότι οι ίδιοι το καταλαβαίνουν, πριν και οι δυο προχωρήσετε.

Άλλαξε το περιβάλλον σου

Η επόμενη συμβουλή είναι να αλλάξεις το περιβάλλον σου με τρόπους που να μην σε εμποδίζουν να συγκεντρωθείς για να κάνεις το διάβασμα πιο ευχάριστο. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να βρεις μια playlist για διάβασμα την οποία απολαμβάνεις να ακούς και δεν σε αποσπά.  Μπορεί επίσης να βοηθήσει να βρείτε ένα μέρος για διάβασμα στο οποίο πραγματικά σε ευχαριστεί να βρίσκεσαι, όπως μια καλή καφετέρια.

Και να έχεις ένα καλό ρόφημα δίπλα σου ενώ διαβάζεις σίγουρα βοηθάει. Σχεδόν κάθε πρωί φτιάχνω μια κούπα πράσινο τσάι και το πίνω ενώ γράφω μερικά πράγματα.

Και ίσως σας ακούγεται περίεργο αλλά η τελετουργία του να έχω αυτή την κούπα με το τσάι και να είμαι σε θέση να πίνω αρκετές γουλιές ενώ γράφω κάνει τη διαδικασία της συγγραφής πιο ευχάριστη. Γι’ αυτό το κάνω.

Μικρές ανταμοιβές

Αυτό μας φέρνει στη τελευταία συμβουλή στη λίστα. Θέλεις να κάνεις το διάβασμα πιο διασκεδαστικό και πιο ευχάριστο και να δημιουργήσεις πολλές ανταμοιβές για να συνεχίζεις να κάνεις αυτό το διάβασμα.

Το κίνητρο σου για να ολοκληρώνεις τις εργασίες σου είναι μερικώς καθορισμένο από την επιβράβευση την οποία πρόκειται να λάβεις μόλις τις ολοκληρώσεις. Και για το διάβασμα υπάρχει μια πολύ βασική ανταμοιβή. Θα πάρεις ένα καλό βαθμό, θα αποφοιτήσεις από το κολλέγιο.

Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να είναι η μοναδική επιβράβευση που δίνεις στον εαυτό σου. Θα μπορούσες να δημιουργήσεις πολλές ανταμοιβές οι οποίες να γίνουν ένα κίνητρο για να τελειώσεις μια εργασία.

Για το μεγαλύτερο μέρος, αυτές οι ανταμοιβές θα πρέπει να είναι πολύ διασκεδαστικές. Βγείτε έξω με φίλους ή παίξτε το αγαπημένο σας παιχνίδι για λίγο. Κάτι το οποίο δεν είναι ανώφελο όπως να βλέπετε ασταμάτητα post στο Facebook για 10 λεπτά.

Είναι επίσης σημαντικό να σχεδιάζεται τις λεπτομέρειες αυτών των μικρών επιβραβεύσεων. Οι ανταμοιβές είναι πολύ πιο παρακινητικές όταν είναι προσχεδιασμένες γιατί δημιουργούν ανυπομονησία.

Ξέρεις στο πίσω μέρος του μυαλό σου ότι μόλις τελειώσεις με το διάβασμα, πρόκειται να κάνεις κάτι πιο διασκεδαστικό.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter

    Συνέχισε να Μαθαίνεις