Project Description

Πως να Θυμάσαι Περισσότερα από όσα Διαβάζεις;

Εισαγωγή

Αυτό που σας μιλήσω σήμερα αφορά το τι να κάνετε για να θυμάστε καλύτερα ότι διαβάζετε, γιατί δεν προσλαμβάνετε την πληροφορία και δεν είστε ικανοί να την ανακαλείται και να την εφαρμόζετε στη συνέχεια, τότε γιατί πραγματικά διαβάζετε εξ αρχής;

Υπάρχουν βιβλία γεμάτα από γεγονότα και έννοιες τα οποία απλά χρειάζεται να γνωρίζετε. Η πληροφορία που περιέρχεται σε αυτά τα βιβλία είναι περισσότερο ακαδημαϊκής φύσεως. Είναι λιγότερο εφαρμόσιμη στη ζωή σας, δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε τόσο εύκολα. Αλλά ίσως χρειαστεί να τη γνωρίζετε για ένα επερχόμενο test ή απλά επειδή το θέλετε.

Έτσι πρώτα πρόκειται να καλύψουμε γρήγορα πέντε συγκεκριμένες τεχνικές τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να θυμάστε πιο αποτελεσματικά την πληροφορία από σχεδόν κάθε βιβλίο το οποίο διαβάζετε. Αλλά αυτές πρόκειται να είναι χρήσιμες συγκεκριμένα για πιο ακαδημαϊκούς τύπους βιβλίων.

Pre-reading

Η πρώτη τεχνική αποκαλείται pre-reading. Για να εφαρμόσετε αποτελεσματικά την τεχνική προτού πέσετε με τα μούτρα πραγματικά στο κεφάλαιο, πρώτα πηγαίνετε στον πίνακα περιεχομένων του βιβλίου, ρίξτε μια ματιά στο κεφάλαιο, κοιτάξτε τους τίτλους των ενοτήτων του κεφαλαίου και μετά πηγαίνετε στο τέλος του κεφαλαίου. Εάν υπάρχει περίληψη ή ερωτήσεις αξιολόγησης, ελέγξτε επίσης κι αυτές.

Το να κάνετε αυτό πριν το διάβασμα έχει την επίδραση να προετοιμάζει τον εγκέφαλό σας να επιλέγει πιο πρόθυμα τις σημαντικότερες πληροφορίες, όταν εσείς πραγματικά περνάτε το κείμενο.

Υπογραμμίσεις

Δεύτερον, οι υπογραμμίσεις μπορούν να είναι πολύ αποδοτικές αλλά μόνο εάν τις κάνετε σωστά. Πολλοί άνθρωποι έχουν τη τάση να υπογραμμίζουν πάρα πολύ όταν διαβάζουν  ή περνάνε το κείμενα και υπογραμμίζουν απευθείας, αντί να προσπαθούν να διαβάσουν και να καταλάβουν πρώτα το κείμενο.

Διαβάστε το κείμενο πριν αρχίσετε να το μαρκάρετε. Αυτό έχει τη διττή συνέπεια να είστε σίγουροι ότι εστιάζετε όλη την προσοχή σας πραγματικά στο να καταλάβετε αυτό που διαβάζετε παρά να ψάχνετε για σημεία να υπογραμμίσετε, αλλά επίσης σας αποτρέπει από το να υπογραμμίζετε υπερβολικά.

Και αυτό είναι σημαντικό γιατί όσο περισσότερο υπογραμμίζετε, τόσο λιγότερο χρήσιμές γίνονται αυτές οι υπογραμμίσεις.

Κράτα σημειώσεις μετά το διάβασμα

Και παρατηρήστε ότι είπα μετά το διάβασμα. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να τελειώσετε ένα ολόκληρο κεφάλαιο, αλλά θεωρώ ότι είναι καλό τουλάχιστον να διαβάσετε μια ενότητα, να προσπαθήσετε να το καταλάβετε και τότε να το επαναλάβετε ξανά και κρατήστε σημειώσεις στα πιο σημαντικά στοιχεία.

Τώρα μπορεί να ρωτάτε ποια είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία; Πως να ξέρω τι υποτίθεται να κρατήσω σημειώσεις; Και ευτυχώς το pre-reading σας θα σας δώσει ένα μικρό μέρος διαφωτισμού σε αυτό το ζήτημα, επειδή θα αρχίσετε να επιλέγετε τι είναι πιο σημαντικό. Αλλά σε γενικές γραμμές, μερικά καλά πράγματα για να ψάξετε αφορούν όρους κλειδιά τα οποία συχνά είναι με έντονη ή πλάγια γραφή, βασικά σημεία και επίσης παραδείγματα και ιστορίες τα οποία υπογραμμίζουν αυτά τα βασικά σημεία.

Και αυτά μπορεί να είναι σε περίληψη. Δεν χρειάζεται να κρατάτε σημειώσεις σε  αυτά με πολλές πληροφορίες. Τώρα ξανά το μέγεθος και η συγκεκριμένη μορφή των σημειώσεων σας πρόκειται να είναι εντελώς πάνω σε σας και πρόκειται να βελτιωθούν με το πέρασμα του χρόνου.

Συνόψισε ότι διαβάζεις

Αυτό μας φέρνει σε μια πολύ σχετική συμβουλή, που είναι να συνοψίζετε ότι διαβάζετε αφού ολοκληρώσετε με το διάβασμα. Και με τις περιλήψεις πιο συγκεκριμένα, νομίζω είναι καλό να τελειώσετε ένα ολόκληρο κεφάλαιο και μετά να πάτε πίσω, να προσπαθήσετε να μαζέψετε τα βασικά σημεία, ίσως να κοιτάξετε τις σημειώσεις σας και τότε να γράψετε μια σύνοψη.

Ξανά, δεν χρειάζεται αυτό να είναι πολύ μεγάλο, εσείς απλά θέλετε να είναι μια πολύ φιλτραρισμένη εκδοχή από ότι διαβάσατε το οποίο περιέχει τα πιο σημαντικά και κυρίαρχα σημεία.

Αναζήτησε για επιπλέον πηγές για να συμπληρώσουν το βιβλίο

Τέλος, αναζητήστε δευτερεύουσες πηγές πληροφόρησης οι οποίες μπορούν να συμπληρώσουν αυτό που διαβάζετε. Αυτό έχει το διπλό πλεονέκτημα να χτίζει συγκεκριμένες νευρικές συνδέσεις για το υλικό που σχηματίζετε μέσω του βιβλίου αλλά κρατάει επίσης υψηλά το επίπεδο του ενδιαφέροντος σας ή θα μπορούσε να το αυξήσει για θέματα τα οποία δεν σας ενδιαφέρουν πολύ.

Το ενδιαφέρον είναι το πιο σημαντικό συστατικό για την αποδοτική μάθηση και την μακροπρόθεσμη ανάκληση πληροφορίας. Έτσι αν μπορείτε και έχετε χρόνο να το κάνετε, βρείτε άλλες πηγές για πληροφόρηση οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο του ενδιαφέροντος που έχετε για το θέμα.

Τώρα αυτό μπορεί να είναι άλλα βιβλία, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένα επεισόδιο podcast ή μια επίσκεψη σε ένα μουσείο ή ίσως ακόμα και ένα βιντεοπαιχνίδι.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφή στο Newsletter