Project Description

Η Στρατηγική 5/25 του Warren Buffett

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Η στρατηγική με τις «2 λίστες» του Warren Buffett ή αλλιώς η μέθοδος του 5/25 σε βοηθάει να αυξήσεις την συγκέντρωσή σου και να βάλεις σε τάξη τις προτεραιότητες σου. Αυτή η τεχνική είναι χρήσιμη για τη λήψη αποφάσεων και να αφοσιώνεσαι στα κατάλληλα πράγματα.

Για όσους δεν το γνωρίζετε, ο Warren Buffett φιγουράρει πολλές συνεχόμενες χρονιές στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές του 20ου αιώνα.

Η επιτυχία του προέρχεται από τις επιλογές του με τα κατάλληλα πράγματα και την εκπληκτική του αντίληψη στο πως να περνάει το χρόνο του καθημερινά.

Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται το χρόνο του και τα πράγματα που επιλέγει να ασχολείται.

Η παρακάτω ιστορία, είναι μια εξαίρετη διδαχή για τις προτεραιότητες και προέρχεται από τον προσωπικό πιλότο του Warren Buffett.

Η στρατηγική που θα δούμε σήμερα είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς βασίζεται σε 3 απλά βήματα και είναι αυτή που χρησιμοποιεί ο Buffett για να κάνει δράση.

Η Ιστορία Ενός Πιλότου για τις Προτεραιότητες

Ο Mike Flint ήταν ο προσωπικός πιλότος του Warren Buffet για περίπου μια δεκαετία. Ο Flint στην καριέρα του είχε διατελέσει πιλότος τεσσάρων Προέδρων της Αμερικής, άρα μπορούμε να συμπεράνουμε οτι ήταν ιδιαίτερα καλός στη δουλειά του. Σύμφωνα με τον Flint, συζητούσε μια μέρα με τον Buffett σχετικά τις προτεραιότητες, όταν το αφεντικό του του ζήτησε να περάσει από μια άσκηση με 3 σκέλη.

Η άσκηση αυτή πήγαινε κάπως έτσι…

ΒΗΜΑ 1: Ο Buffett ζήτησε από τον Flint να γράψει τους κορυφαίους 25 στόχους του. Τότε, ο Flint πήρε το χρόνο του και τους έγραψε σε ένα χαρτί.

ΒΗΜΑ 2: Ο Buffett λέει στον Flint να επιλέξει τους 5 κορυφαίους στόχους από όσους έγραψε. Αυτή τη φορά, ο Flint πήρε παραπάνω χρόνο για να αποφασίσει τους 5 πιο σημαντικούς στόχους.

ΒΗΜΑ 3: Πλέον, ο Flint είχε δυο λίστες. Η μια με τα 5 πράγματα που επέλεξε και η άλλη με τα 20 πράγματα που δεν είχε διαλέξει.

Ο Flint κατάλαβα την σπουδαιότητα των πραγμάτων στη πρώτη λίστα και δεσμεύτηκε να δουλέψει με αυτά. Και τότε ο Buffett τον ρώτησε «Τι θα κανείς με όλα εκείνα τα πράγματα που δεν επέλεξες;».

Ο Flint αποκρίθηκε οτι προτεραιότητα του θα είναι τα κορυφαία 5 πράγματα που επέλεξε, ενώ στα υπόλοιπα θα δούλευε στον ελεύθερο του χρόνο.

Και ο Buffett του απάντησε οτι είχε καταλάβει λάθος. Όλα εκείνα τα πράγματα που δεν επέλεξε έγιναν αυτομάτως αυτά που πρέπει να αποφεύγει πασει θυσία. Σε αντίθετη περίπτωση όλα αυτά θα τον απομακρύνουν από την επιτυχία στα 5 πιο σημαντικά του πράγματα.

Η Σημασία της Απόρριψης Πραγμάτων

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσεις τη ζωή σου είναι μέσω της απλοποίησης. Με την απόρριψη των ασήμαντων πραγμάτων δημιουργείς χώρο για οτι ειναι σημαντικό.

Ωστόσο, αν έχουμε πολλούς στόχους είναι πιο δύσκολο να επιλέξουμε τα κατάλληλα πράγματα για να ασχολούμαστε κάθε στιγμή. Κατά κύριο λόγω είναι πιο δύσκολο να κάνουμε τα πράγματα που δεν είμαστε εξοικειωμένοι και η ανταμοιβή δεν είναι άμεση. Για να δεις όμως πραγματική πρόοδο θα πρέπει να ασχολείσαι με οτι σε ενδιαφέρει πραγματικά.

Για αυτό το λόγο η στρατηγική του Buffett αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα. Σε βάζει στη διαδικασία να επιλέξεις τα 5 πράγματα από ένα μεγαλύτερο σύνολο που σε ενδιαφέρουν. Αυτά είναι τα σημαντικότερα για εσένα. Όταν συγκρίνεις αυτά τα 5 πράγματα με τα υπόλοιπα 20 αντιλαμβάνεσαι οτι τα αλλά πράγματα είναι περισπασμοί. Και ειναι πολύ πιο σημαντικό να εστιάσεις πλήρως σε αυτά τα 5 παρά να έχεις παρά πολλές ανολοκλήρωτες και μικρής σημασίας ενασχολήσεις.

Χρησιμοποίησε συνετά αυτή τη στρατηγική για να απομακρύνεις οτι δεν είναι πραγματικά σημαντικό. Εστίασε με όλη σου τη δύναμη στα πράγματα που έχεις επιλέξει!

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter