Project Description

Το σύνδρομο του καλού παιδιού

Το-σύνδρομο-του-καλού-παιδιού

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Υπάρχουν στιγμές που σκέφτεσαι οτι βρίσκεσαι θύμα των περιστάσεων που ανέχεσαι ο ίδιος; Νοιώθεις οτι υπάρχουν πράγματα που σε προβληματίζουν, αλλά δεν θέλεις να τα ομολογήσεις για να μην δυσαρεστήσεις κάποιον άλλο;

Αυτά τα παραδείγματα περιγράφουν μερικές από τις καταστάσεις τις οποίες βιώνει κάποιος με το σύνδρομο του “καλού” παιδιού. Είναι ένα θέμα που με έχει απασχολήσει προσωπικά.

Συγκεκριμένα, όταν ήμουν πιο μικρός προσπαθούσα να έχω τους πάντες γύρω μου ικανοποιημένους. Δεν ήμουν ειλικρινής για τα συναισθήματά μου, κυριώς όταν αφορούσαν κάτι αρνητικό για κάποιον άλλο ή πράγματα που γενικά δεν με ικανοποιούσαν.

Ως αποτελέσμα, να απορροφώ τόσο πολλά από αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα και να εκρήγνυμαι μετά από καιρό χωρίς κάποιο λόγο. Ύστερα από αρκετή έρευνα και πρακτική άσκηση κατάφερα να βελτιώσω αυτή την πτυχή του χαρακτήρα μου.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα αναλύσουμε τους λόγους που κάποιος έχει το σύνδρομο του “καλού” παιδιού, τις αρνητικές συνέπειες στη ζωή του και πως να το ξεπεράσει.

Οι απαρχές

Στο βιβλίο “No More Mr Nice Guy” του Dr. Robert Glover γίνεται αναφορά στην παιδική ηλικία. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ εγωκεντρικά και θεωρούν οτι όλα περιστρέφονται γύρω από αυτά μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Επίσης νοιώθουν το φόβο της εγκατάλειψης, γιατί έχουν την ανάγκη να τους φροντίσουν άλλοι άνθρωποι.

Αν λοιπόν, κάτι δεν πάει καλά νοιώθουν οτι είναι δικό τους πρόβλημα. Αυτή η πεποίθηση με τον καιρό δημιουργεί μια τοξική ντροπή. Για να αποφύγουν αυτό το πρόβλημα κάνουν τα πάντα για να είναι αγαπητοί από τους άλλους και να τους προσφέρουν ευχαρίστηση.

Η διαφορά στην προσφορά φροντίδας

Ένα άτομο με το σύνδρομο του “καλού” παιδιού θέλει να προσφέρει στους άλλους για να λαμβάνει ικανοποίηση. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ανθρώπους που νοιάζονται για κάποιον και θέλουν απλά να τον βοηθήσουν.

Επίσης αυτή η βοηθεία από τα καλά παιδιά ξεκινάει από μια θέση αδυναμίας. Δεν σημαίνει οτι έχουν αυτό που προσφέρουν. Απλά θέλουν να το παρέχουν στον άλλο σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν το στερηθούν οι ίδιοι.

Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οτι υποσυνείδητα ζητούν ανταλλάγματα. Δηλάδη, θα σου δώσω κάτι για λάβω κάτι. Έχουν την προσδοκία οτι αφού πρόσφεραν κάτι, θα πρέπει να εκτιμηθεί αυτό και να προσφερθεί κάτι στους ίδιους.

Ενώ στην πραγματικότητα, όποιος προσφέρει επειδή νοιάζεται δεν θέτει όρους και δεν αναμένει να λάβει κάτι πίσω. Το κάνει απλά, γιατί θέλει να βοηθήσει.

Ευχαρίστησε πρώτα τον εαυτό σου

Για να αντιμετωπίσει κάποιος το σύνδρομο του “καλού” παιδιού υπάρχει μια λύση. Αυτή είναι να μάθει να ευχαριστεί πρώτα τον εαυτό του. Να επενδύει χρόνο και χρήμα για να αναπτύσσει τον εαυτό του.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να είσαι λίγο εγωιστής. Αν δεν κοιτάς πρώτα να ικανοποιείς τις ανάγκες του εαυτού σου και να είσαι χαρούμενος, πως μπορείς να βοηθήσεις τους άλλους;

Προτεραιότητά σου πρέπει να γίνουν οι δικές σου ανάγκες και όχι του άλλου. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να θέτεις όρια και να εκφράζεις τα συναισθήματά σου.

Επίσης, είναι απαραίτητο να μην αποφεύγεις τις διαμάχες. Αν δεν βρεθείς σε αυτή τη θέση δεν θα μπορείς να βρεις λύσεις για ένα πρόβλημα. Όχι οτι μια διαμάχη είναι ο αυτοσκοπός, αλλά θα χρειαστεί να υποστηρίξεις τις ανάγκες και τις επιλογές σου έναντι άλλων.

Είναι σημαντικό εδώ να μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο που μπορείς να έχεις.

Κλείσιμο

Με αυτό το σύντομο άρθρο θα πήρατε μια ιδέα για το σύνδρομο του “καλού” παιδιού. Είδαμε συνοπτικά πως εκδηλώνεται το σύνδρομο από την παιδική ηλικία, τη διαφορά της προσφοράς φροντίδας και την ανιδιοτέλεια της κίνησης.

Τέλος αναλύσαμε την κύρια λύση για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Ο τρόπος είναι να μάθεις πως να ευχαριστείς τον εαυτό σου και να τον βάζεις σε προτεραιότητα.

Για περισσότερες συμβουλές σου προτείνω να διαβάσεις το βιβλίο “No More Mr Nice Guy” και να παρακολουθήσεις σχετικές ομιλίες του Jordan Peterson στο YouTube.

Θα αναλύσουμε το θέμα αυτό και μελλοντικά από άλλη σκοπιά. Ως τότε να θυμάσαι να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφή στο Newsletter