Project Description

Χτίσε Σπαρτιατική Πειθαρχία με 3 Τρόπους

Μη μιλάς για τους στόχους σου

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Στο απόγειο του ο σπαρτιατικός στρατός ήταν η πιο τρομακτική και κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στην αρχαία Ελλάδα και η δύναμη του βασίζοταν στη ξεχωριστή νοοτροπία και στρατηγική που αφορούσε τη τέχνη του πολέμου.

Από μικρή ηλικία είχα μεγάλο ενδιαφέρον σε αρχαίους πολεμιστές και η ιστορία ήταν το αγαπημένο μου μάθημα. Αυτό που μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον ήταν πως ζούσαν τότε οι Σπαρτιάτες ή για να το θέσω διαφορετικά, πως να εφαρμόσω ορισμένα από τα ιδανικά τους στη δική μου ζωή.

Με περισσότερη έρευνα βρήκα το θέμα πραγματικά συναρπαστικό και σκέφτηκα οτι είναι ενδιαφέρον να μοιραστώ τις ιδεολογίες των αρχαίων Σπαρτιατών και πως μπορούμε να τις εφαρμόσουμε σήμερα.

Σε αυτό το άρθρο υπάρχουν 3 αρχές που θέλω να καλύψω.

Η Εμφάνιση έχει Δύναμη

Οι Σπαρτιάτες τρομοκρατούσαν τους εχθρούς πριν ακόμη φτάσουν σε ακτίνα βολής. Όσο περίμεναν εντολή για να προχωρήσουν παρέμεναν σταθεροί σε σχηματισμό. Όπως θα έλεγε ο Jordan Peterson διατηρούσαν την πλάτη τους ίσια.

Τα πάντα από τα ρούχα τους ως τον εξοπλισμό τους υποδήλωνε δύναμη, πειθαρχία, αγριότητα. Οι Σπαρτιάτες πολεμιστές ντύνοταν με ένα πορφυρό κόκκινο χιτώνα και κάπα. Θεωρείτε οτι επέλεγαν το κόκκινο γιατί έκρυβε το αίμα καλύτερα. Έτσι μπορούσαν να κρύβουν τις αδυναμίες και τις πληγές τους καλύτερα από τους εχθρούς. Το οποίο θεωρώ οτι ήταν άπαιχτο και τρομακτικό.

Επίσης άφηναν μακριά τα μαλλιά τους κατά τα λεγόμενα, επειδή έκανε τους όμοφους άντρες να φαίνονται ακόμα καλύτερα και τους άσχημους να φαίνονται πιο τρομακτικοί.

Τώρα, οι εφαρμογές αυτής της ιδέας οτι υπάρχει δύναμη στην εμφάνιση είναι αρκετά εκτεταμένη στο σύγχρονο κόσμο. Για παράδειγμα, υπάρχει μια έρευνα που έγινε το 2012 με τίτλο “Enclothed cognition”, η οποία σχετίζεται με την επίδραση που έχει η ενδυμασία στην ψυχική διαδικασία ενός ατόμου και στον τρόπο σκέψης, αίσθησης και λειτουργίας, σε τομείς όπως η προσοχή, η εμπιστοσύνη ή αφηρημένη σκέψη.

Πιο συγκεκρμένα, η έρευνα έδειξε οτι ο τρόπος με τον οποίο ντύνονται τα υποκείμενα σε διαφορετικά περιβάλλοντα επηρρεάζει την απόδοσή τους. Έκαναν αυτά τα πειράματα κατά τα οποία στο ένα υποκείμενο ζητήθηκε να φορέσει ένα σακάκι και του είπαν οτι ήταν το σακάκι ένος γιατρού. Στο πείραμα λοιπόν, βρήκαν οτι τα υποκείμενα που φορούσαν το παλτό είχαν περισσότερη διαρκή προσοχή από εκείνα που δεν το φορούσαν.

Ωστόσο αυτό δούλευε κυρίως όταν ήταν ενημερωμένοι οτι αυτό ήταν το σακάκι ένος γιατρού. Σε ορισμένα υποκείμενα είπαν οτι ήταν η φορεσιά ενός ζωγράφου και δεν βοήθησε την προσοχή τους καθόλου.

Επίσης στο βιβλίο του Cal Newport “Πως να Επιτύχεις στο Πανεπιστήμιο” αναγράφεται κάτι παρόμοιο. Είχε αναφέρει οτι θα έπρεπε να ντύνεσαι καλά για τις ημέρες των εξετάσεων επειδή μερικές μελέτες έχουν επίσης καταδείξει οτι το να δείχνεις επαγγελματίας σε μια εξέταση θα βοηθήσει την απόδοση σου.

Για παράδειγμα, εάν σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση φέτος αξίζει να επενδύσεις σε ρούχα γυμναστικής για να σε κάνουν να νοιώθεις καλά, να νοιώθεις περισσότερο σαν αθλητής. Ή αν δουλεύεις από το σπίτι και προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα και συνήθως φοράς πιτζάμες, δοκίμασε μόνο για μια μέρα ή μια ώρα να ντυθείς κάπως καλύτερα. Ντύσου όπως κάποιος που καταφέρνει να φέρει σε πέρας πολλά πράγματα.

Πάντα να Εκτελείς ένα Τελετουργικό πριν τη Μάχη

Κράτα τους άντρες σου απασχολημένους. Εάν δεν υπάρχει καμία δουλειά, δημιούργησε μια. Όταν οι στρατιώτες έχουν χρόνο να μιλούν τα λόγια τους καταλήγουν στο φόβο. Η δράση από την άλλη δημιουργεί την όρεξη για περισσότερη δράση.

Πριν τη μάχη οι Σπαρτιάτες πολεμιστές κρατούν τα άγχη τους μακρία μένοντας απασχολημένοι με  διάφορες ασχολίες. Όσο ήταν νέοι είχαν να απομνημονεύσουν στροφές από ποιητές που απήγγειλαν στους εαυτούς τους και τραγουδούσαν επαναλαμβανόμενα όσο παρέλαυναν στην εξτρατεία.

Τις μέρες πριν τη μέρα, εξασκούσαν τους εαυτούς τους πριν το πρωινό, λάμβαναν περαιτέρω στρατιωτικές οδηγίες και προπονιόντουσαν μετά το φαι. Γενικά ασχολούνταν με την εξάσκηση και στον αθλητισμό τα απογεύματα.

Σε περιόδους ανάπαυσης, οι άνδρες κούρευαν τα μαλλιά τους και γυάλιζαν την πρόσοψη του οπλισμού τους. Με όλα αυτά ήταν απασχολημένοι οχι μόνο για τις μάχες ή τις στιγμές άγχους, αλλά γιατί αυτές τις τελετουργίες τις έκαναν πριν από σπουδαία γεγονότα, όπως μια μάχη. Έτσι διατηρούσαν τη νοοτροπία της δράσης και μέσω της δράσης κρατούσαν μακρία το φόβο.

Δεν έχω προσωπικά πολλά τελετουργικά για πριν τη δουλειά αλλά σίγουρα σκέφτομαι να αρχίσω κάποια. Δηλαδή έχω μια πρωινή ρουτίνα που κάνω τις περισσότερες φορές αλλά σίγουρα υπάρχουν ορισμένα μεγάλα οφέλη από τη χρήση τελετουργικών πριν από σημαντικές στιγμές της ημέρας σου.

Για παράδειγμα σε μια έρευνα που βρήκα σε περιοδικό για τη προσωπικότητα και την κοινωνική ψωυχολογία, ακαλύφθηκε οτι το να ενσαρκώνουμε τελετουργικές δράσεις βοήθησε στη βελτίωση των συναισθημάτων των υποκειμένων για αυτο-πειθαρχεία ακόμη κι αν το τελετουργικό που έκαναν ήταν αρκετά ασήμαντο. Δηλαδή, κάποια από τα υποκείμενα απλά χτυπούσαν στο τραπέζι ή έκλειναν τα μάτια τους και μετρούσαν μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ή απλά έκαναν περίεργες χειρονομίες πριν από συγκεκριμένες ασχολίες.

Πολλές από τις ασχολίες που επιλέχθηκαν για να ολοκληρωθούν είχαν να κάνουν με πράγματα όπως τη διαχείριση βάρους και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το αν θέλουν να κάνουν μια υγιή επιλογή για μια δίαιτα. Και σε αυτή τη μελέτη ένας σημαντικός αριθμός υποκειμένων που είχαν κάνει κάποιου είδους τελετουργικό επέλεξαν τις πιο υγιεινές επιλογές για να φάνε, το οποίο είναι αρκετά συναρπαστικό.

Στην πραγματικότητα μπορείς να κάνεις αυτές τις διάφορες ασκήσεις για να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για ένα μεγάλο γεγονός, όπως για παράδειγμα μια παρουσίαση μπροστά σε κόσμο. Αυτό μπορεί να είναι να καθαρίσεις το γραφείο σου, να κάνεις καφέ για τον εαυτό σου ή τσαι ή να ξαναγεμίσεις το νερό σου ή να γράψεις σε ένα χαρτί την πρόθεση σου για την οποία κάθεσαι αυτή τη στιγμή και δουλεύεις. Ίσως να φαίνεται ως κάτι ασήμαντο αλλά το να έχεις κάποιου είδους τελετουργία πριν από ένα γεγονός ή ακόμη και τη δουλειά θα μπορούσε να κάνει διαφορά στην απόδοσή σου.

Απόκτησε Επιδεξιότητα στο Τομέα σου Αλλά Άφησε Χώρο για Ποικιλλία

Οι Σπαρτιάτες ήταν πολύ πιο πολυ-διάστατοι από οτι φανταζόμαστε. Οι πολίτες τους ήταν σχεδόν καθολικά εγράμματοι, διέπρεπαν στη μουσική και το χορό, είχαν γλύπτες, φιλόσοφους, ποιητές και λάμβαναν μέρος σε διάφορα αθλήματα.

Φυσικά η βασική τους πειθαρχεία ήταν για την ανάπτυξη της πολεμικής δεξιότητας, να γίνονται καλύτεροι στις μάχες, να γίνονται καλύτεροι από τους σπουδαιότερους πολεμιστές. Θεωρούσαν οτι αυτή είναι η υψηλότερη τους αξία. Ο τομέας που κάθε πολεμιστής κόπιαζε για να πετύχει την απόλυτη μαεστρία.

Αλλά μερικές φορές το να συμβουλεύεις άλλους ανθρώπους να κατακτήσουν το υψηλότερο επίπεδο σε μια δεξιότητα, ακούγεται κάπως αδιάφορο. Κυρίως επειδή, η μαεστρία χρειάζεται χρόνια δουλειάς για να την αποκτήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου είναι χρήσιμο και βοηθητικό να έχεις ενδιαφέροντα και δεξιότητες ή δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείσαι.

Ακόμα και αν έχεις ένα βασικό πράγμα και είσαι πραγματικά εθισμένος με αυτό, όντως αφοσιωμένος σε αυτό, όπως οι περισσότεροι από εμας, είναι πάντα οφέλιμο να αφήνεις λίγο μόνο χώρο για να αφαιθείς και να αποκτήσεις μια νέα οπτική.

Το συμπέρασμα εδώ είναι, οτι είναι υπέροχο να εστιάζεις σε έναν κλάδο στον οποίο θες να αποκτείσεις μαεστρία, αλλά πάντα άφηνε χώρο για κάτι επιπλέον για να γίνεις πιο ενδιαφέρον άτομο.

Αυτές είναι οι κύριες ιδέες που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, δηλαδή πως να χρησιμοποιήσεις τις αρχές των αρχαίων έτσι ώστε να γίνουμε αρχαίοι πολεμιστές στο σύγχρονο κόσμο. Ήταν πραγματικά ευχάριστο να μαθαίνω μερικά παραπάνω πράγματα για τους αρχαίους και πως ζούσαν τις ζωές τους. Ελπίζω να το απολαύσατε.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter