Project Description

10 Τρόποι να Ανακτήσεις την Προσοχή σου

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν υποψίες στο μυαλό μου οτι η καθημερινή χρήση που κάνω στο διαδίκτυο επηρεάζει το τρόπο που σκέφτομαι. Θυμάμαι οτι παλιότερα μπορούσα να διαβάσω κάτι για ώρες, ενώ τώρα φαίνεται να είναι πολύ πιο δύσκολο.

Όπως φαίνεται τα βιντεοπαιχνίδια, οι αμέτρητες νέες τεχνολογίες και το ίντερνετ αλλάζουν σταδιακά τη δομή του εγκεφάλου μας.

Γι’ αυτό σήμερα θα σας μιλήσω για το πως να ανακτήσετε την προσοχή σας και να αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες που επιφυλάσσει το διαδίκτυο.

Προτάσεις για Βελτίωση της Προσοχής σου

Το ζητούμενο δεν είναι να σταματήσεις να χρησιμοποιείς το διαδίκτυο. Αλλά να μειώσεις τις δραστηριότητες που δεν είναι ωφέλιμες και να τις αντικαταστήσεις με άλλες που προωθούν τις αλλαγές που επιδιώκεις.

Είναι πολύ εύκολο όταν διαβάζεις ένα άρθρο στον υπολογιστή σου να μπεις στον πειρασμό να δεις τα email σου ή τις ενημερώσεις που σου εμφανίζονται — πράγμα που δεν ενδυναμώνει τη συγκέντρωσή σου.

Υπάρχουν λοιπόν δυο πράγματα που χρειάζεται να κάνεις:

Μερικές ιδέες είναι:

1. Διάβασε Περισσότερα Βιβλία

Ο στόχος από την ανάγνωση βιβλίων είναι να αναπτύξεις βαθιά, μακροπρόθεσμη συγκέντρωση σε ένα πράγμα.

Σίγουρα υπάρχουν άρθρα που μπορεί να συνοψίζουν επαρκώς τα βασικά σημεία ενός βιβλίου, αλλά δεν βελτιώνουν το ίδιο τη συγκέντρωσή σου.

2. Δούλεψε Χωρίς το Διαδίκτυο

Ενώ το διαδίκτυο είναι απαραίτητο, δεν το χρειάζεσαι πάντα. Υπάρχουν πολλές εργασίες που μπορείς να κάνεις χωρίς αυτό. Όπως να γράψεις μια εργασία, να κάνεις έρευνα από βιβλία, να κάνεις επεξεργασία ένα βίντεο κ.α.

3. Κάνε Περισσότερες Συζητήσεις Αυτοπροσώπως

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχεις αυτό — από το να καλέσεις τους φίλους για καφέ ή βόλτα μέχρι και για δείπνο.

Όταν βρεθείτε, απομάκρυνε το τηλέφωνό σου. Μην το αφήσεις να σε αποσπάσει. Συγκεντρώσου μόνο στα άτομα που βρίσκονται κοντά σου.

4. Παρακολούθησε Περισσότερες Ταινίες

Η ιδέα εδώ είναι παρόμοια με εκείνη της ανάγνωσης βιβλίων. Αντί να κάνεις ανανεώσεις στη σελίδα του YouTube για να σου εμφανίζονται νέα βίντεο συνεχώς, αφιέρωσε αυτό το χρόνο σε ένα μόνο οπτικό μέσο. Αυτό θα εξασκήση την ικανότητα της συγκέντρωσής σου. Φρόντισε και εδω να απομακρύνεις το τηλέφωνό σου.

5. Αφιέρωσε Περισσότερο Χρόνο Κάνοντας Ένα Πράγμα

Πήγαινε για περπάτημα για μία ολόκληρη ώρα, παίξε το μουσικό όργανο που θέλεις να μάθεις για 30 λέπτα ή διάβασε 45 λεπτά για την ξένη γλώσσα που μαθαίνεις.

Πιστεύεις οτι δεν έχεις χρόνο για αυτές τις δραστηριότητες; Σε πληροφορώ οτι αν παρακολουθήσεις συνειδητά που ξοδεύεις το χρόνο σου μέσα σε μια μέρα θα δεις οτι υπάρχει χρόνος για μια ώρα περπάτημα.

6. Βάλε τα Βίντεο στο YouTube σε Πλήρη-Οθόνη

Ο λόγος γι’ αυτό είναι οτι το YouTube είναι σχεδιασμένο να καλύπτει την ανάγκη μας για αναζήτηση ανταμοιβών — όσο βλέπεις ένα βίντεο σε ιντριγκάρει περισσότερο να πατήσεις να δεις ένα άλλο.

Αν νοιώθεις οτι αφιερώνεις παραπάνω χρόνο από όσα θα ήθελες κλικάροντας συνεχώς άλλα βίντεο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την επέκταση DF Tube που απομακρύνει τη στήλη με τα βίντεο που βρίσκεται δίπλα από οτι παρακολουθείς.

7. Διάβασε Άρθα σε Λειτουργία Ανάγνωσης

Αλλή μια δυνατότητα των φυλλομετρητών που μπορείς να αξιοποιήσεις είναι η λειτουργία ανάγνωσης (ή Reader Mode). Αυτό γιατί οι περισσότερες ιστοσελίδες είναι γεμάτες από διαφημίσεις και συνδέσμους με σκοπό να σου τραβήξουν την προσοχή.

Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία ανάγνωσης αποδεσμεύεσαι από όλα αυτά. Το μόνο που μένει είναι το άρθρο που επιθυμείς να διαβάσεις. Μπόρεις να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία ανάγνωσης πληκτρολογώντας στην αναζήτηση chrome://flags/#enable-reader-mode.

8. Περιόρισε το Χρόνο σου σε Ιστοσελίδες με Περισπασμούς

Από το να χρησιμοποιείς ανά τακτά διαστήματα μέσα στη μέρα σου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το email και άλλες τέτοιες εφαρμογές, μπορείς να συμπιέσεις αυτά που κάνεις σε αυτά σε μια συγκεκριμένη ώρα.

Μια εφαρμογή που θα βοηθήσει σε αυτό είναι το Freedom για να μπλοκάρεις τις ιστοσελίδες και εφαρμογές που δεν θέλεις να χρησιμοποιείς συνεχώς, αλλά και να επιτρέψεις συγκεκριμένες ώρες τη χρήση τους.

9. Κάνε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να σε Αποσπούν Λιγότερο

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) είναι σχεδιασμένα για να σου τραβάνε την προσοχή και να σε αποσπούν. Αλλά υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις επεκτάσεις όπως το News Feed Eradicator που κρύβει πλήρως το χρονολόγιο από το Facebook, YouTube και Twitter.

Επίσης αν ανεβάζεις συχνά φωτογραφίες ή άλλες δημοσιεύσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή αυτόματου προγραμματισμού τους όπως το Buffer για να μην χρειάζεται να έχεις άμεση πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

10. Κρύψε τη Λίστα με τους Σελιδοδείκτες σου

Προσωπικά η μπάρα με τους σελιδοδείκτες μου παραείναι γεμάτη, το ίδιο και η λίστα με τις επεκτάσεις που χρησιμοποιώ.

Εάν είσαι όπως εμένα, τότε να γνωρίζεις οτι σε κάθε στιγμή μπορείς να κρύψεις αυτές τις μπάρες, αφήνοντας μόνο την ιστοσελίδα που δουλεύεις χωρίς να υπάρχουν άλλα πράγματα να αποσπούν την προσοχή σου.

Χρειάζεται Υπομονή και Πειθαρχία

Όλες αυτές οι τεχνικές δεν θα σε κάνουν να αποκοπείς από το διαδίκτυο και να μην περισπάται η προσοχή σου αμέσως, αλλά θα βοηθήσουν για να το πετύχεις.

Ωστόσο, να θυμάσαι οτι χρειάζεται χρόνος για να επαναπρογραμματίσεις κάτι που έκανες καιρό και πλέον γίνεται μηχανικά.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν λύσεις και πράγματα για να κάνεις, ώστε να βελτιώσεις και να ανακτήσεις ξανά τη συγκέντρωση και την προσοχή σου.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter