Project Description

8 Κορυφαίες Συμβουλές για Αποτελεσματική Διαχείριση Χρόνου

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Ένα από τα θέματα που έχω ψάξει περισσότερο από κάθε άλλο αφορά την παραγωγικότητα και τη διαχείριση χρόνου. Υπάρχουν 8 πράγματα που έχω ανακαλύψει οτι δουλεύουν σε μένα και με βοηθούν να κάνω τη διαχείριση του χρόνου μου πιο αποτελεσματική.

Ο Χρονός Είναι στον Έλεγχο σου

Έχεις νοιώσει ποτέ οτι δεν έχεις χρόνο να κάνεις αυτά που θέλεις; Ωστόσο, αν το σκεφτείς σε κάθε στιγμή κάνεις αυτό που θα ήθελες περισσότερο να κάνεις. Αυτό σημαίνει οτι ο χρόνος είναι υπό τον έλεγχό σου.

Μπορείς αυτή τη στιγμή να διαβάζεις αυτό το άρθρο, γιατί αυτό θέλεις να κάνεις και νωρίτερα να αφιερώσες πολύ χρόνο παίζοντας Valorant. Αυτό ήθελες να κάνεις και δεν υπάρχει λόγος να πεις οτι δεν είχες χρόνο για γυμναστική νωρίτερα. Απλά επέλεξες συνειδητά αυτό που ήθελες να κάνεις περισσότερο.

Σίγουρα, υπάρχουν στη ζωή σου αφεντικά, σχέσεις κι άλλοι άνθρωποι που θα διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την πίτα του χρόνου σου. Όταν όμως δεν κάνεις κάτι δεν οφείλεται σε εκείνους, αλλά τις περισσότερες φορές στο οτι εσύ δεν ήθελες να το κάνεις. Αν ήταν προτεραιότητά σου θα έβρισκες το χρόνο.

Hell Yeah or No

Το παραπάνω είναι τίτλος βιβλίου του Derek Sivers και τα λέει όλα από μόνος του. Η ιδέα εδώ είναι οτι είτε είσαι απόλυτα μέσα σε κάτι είτε η απάντηση σε αυτό είναι όχι.

Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να νοιώθει αμφιβολίες σε μια πρόσκληση ή να μην ενδιαφέρεσαι πραγματικά γι’ αυτό τότε η απάντηση σου θα έπρεπε να είναι αρνητική. Με αυτό το τρόπο μπορείς να γεμίσεις το ημερολόγιο σου με πράγματα που σε ενδιαφέρουν περισσότερο.

Κορυφαία Επιλογή της Ημέρας

Η ιδέα είναι κάθε μέρα να αποφασίζεις πιο πράγμα θα είναι το πιο σημαντικό που θα κάνεις. Το κύριο πράγμα που έχεις να κάνεις εκείνη τη μέρα.

Είναι πιο δύσκολο να φέρεις σε πέρας πολλά πράγματα που θα ήθελες να κανείς. Ενώ αν ορίσεις το ένα και βασικότερο πράγμα που θα έπρεπε να κάνεις, τότε οι πιθανότητες να το πετύχεις είναι πολύ υψηλότερες.

Αυτό το πράγμα μπορεί να είναι το πιο επείγων ή το πιο ικανοποιητικό που θα έπρεπε να κάνεις σήμερα.

To-Do List

Μπορείς να δημιουργήσεις μια λίστα με πράγματα που θα ήθελες να κάνεις πολύ απλά με ένα στυλό και χαρτί ή ακόμα και να χρησιμοποιήσεις κάποια εφαρμογή όπως το Todoist κ.α.

Όποιο σύστημα και να χρησιμοποιήσεις δεν έχεις ιδιαίτερη σημασία. Χρησιμοποιήσε αυτό που σου αρέσει περισσότερο και δουλεύει καλύτερα για εσένα.

Υπάρχει η απόψη οτι το μυαλό μας υπάρχει για να δημιουργεί ιδέες αλλά οχι για να τις κρατάει. Η λύση σε αυτό είναι απλή, γράψε όσα θέλεις να κάνεις σε μια λίστα.

Μπλοκάρισμα Χρόνου

Η λογική πίσω από αυτό είναι οτι κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε κάτι το βάζουμε σε ένα κουτί στο ημερολόγιο μας. Δεν είναι απαραίτητο να το κάνεις για τα πάντα.

Μπορείς να σημειώνεις καθημερινά στο ημερολόγιο σου το πράγμα που αποφάσισες να είναι η κορυφαία επιλογή της ημέρας σου. Αν λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να γράψεις ένα άρθρο, τότε ενημερώσε το στις ώρες εκείνες που θεωρείς οτι είναι καλύτερο να ασχοληθείς με αυτό.

Αν κάτι είναι προγραμματισμένο, τότε είναι πολύ πιθανότερο να το κάνεις.

Νόμος του Parkinson

Πολύ περιεκτικά ο C. Northcote Parkinson έγραψε: “η δουλειά επεκτείνεται έτσι ώστε να γεμίζει το χρόνο που διαθέτουμε για την ολοκλήρωσή της”.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει οτι αν έχω να γράψω ένα άρθρο σημέρα και δώσω στον εαυτό μου ολόκληρη τη μέρα για να το γράψω, τότε αυτό θα πάρει όλη τη μέρα για να γίνει.

Ενώ αν δώσω στον εαυτό μου 2 ώρες για να το γράψω και βάλω και άλλα πράγματα μέσα στη μέρα μου για να

Δημιούργησε λοιπόν, διορίες για να δουλεύουν για ‘σένα. Έτσι θα είσαι πολύ πιο αποδοτικός και τα πράγματα δεν θα απλώνουν χρονικά.

Χρόνος για τον Εαυτό σου

Όρισε μερικές ώρες καθημερινά που θα είσαι ελεύθερος από υποχρεώσεις. Εκείνες τις ώρες θα κάνεις πραγματικά οτι σε ευχαριστεί και οτι νομίζεις οτι χρειάζεται να δουλέψεις, χωρίς να βάζεις να δεις άλλους ή να αφήνεις ενοχλήσεις και περισπασμούς να φτάνουν σε εσένα.

Σε εκείνον το χρόνο μπορείς να κοιμηθείς περισσότερο, να γράψεις ένα βιβλίο που από καιρό έλεγες οτι θα ξεκινήσεις ή θα παίξεις λίγο. Είναι χρόνος για εσένα καθαρά που μπορείς να τον ξοδέψεις οπως θέλεις.

Ανακάλυψε τι θα κάνεις σε αυτόν το χρόνο χωρίς κανέναν άλλο.

Νοιώσε Ικανοποίηση

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των δράσεων σου, ακόμα και αν δεν τα πήγες όσο καλά ήθελες, επέλεξε να νοιώθεις καλά με οτι έκανες. Δεν αλλάζει το τι συνέβη να τα βάζεις με τον εαυτό σου. Νοιώσε ικανοποίηση και βελτιώσε τα αποτελέσματά σου την επόμενη μέρα.

Έχοντας πει όλα αυτά μπορείς να επιστρέψεις στη δουλειά σου και να είσαι πολύ πιο αποδοτικός με τη διαχείριση του χρόνου σου. Αν θέλεις να διαβάσεις κι άλλα αντίστοιχα άρθρα παραγωγικότητας μπορείς να πατήσεις εδώ.

Χρειάζεται Υπομονή και Πειθαρχία

Όλες αυτές οι τεχνικές δεν θα σε κάνουν να αποκοπείς από το διαδίκτυο και να μην περισπάται η προσοχή σου αμέσως, αλλά θα βοηθήσουν για να το πετύχεις.

Ωστόσο, να θυμάσαι οτι χρειάζεται χρόνος για να επαναπρογραμματίσεις κάτι που έκανες καιρό και πλέον γίνεται μηχανικά.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν λύσεις και πράγματα για να κάνεις, ώστε να βελτιώσεις και να ανακτήσεις ξανά τη συγκέντρωση και την προσοχή σου.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter