Project Description

Essentialism – The Disciplined Pursuit of Less

Greg McKeown

Βιβλίο Essentialism - The Disciplined Pursuit of Less

Σημείωση: Όλα τα βιβλία που αναφέρονται περιέχουν συνδέσμους συνεργατικού μάρκετινγκ (affiliate links). Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνω μια πολύ μικρή προμήθεια εάν κάνεις μια αγορά όταν πατάς πάνω σε κάθε εικόνα (συνδέσμους) παρακάτω, χωρίς επιπρόσθετο κόστος για εσένα (οι τιμές δεν αλλάζουν).

Η βαθμολογία μου: ⭐⭐⭐⭐⭐

Διαβάστε περισσότερο στο Public

Σε ποιούς απευθύνεται το βιβλίο;

Το πιο χρήσιμο σε αυτό το βιβλίο είναι να υιοθετήσεις τη φιλοσοφία του «Λίγα και καλά.» Το βιβλίο Essentialism του Greg McKeown είναι ένας εξαιρετικός οδηγός για να το πετύχεις.

Πως το βιβλίο με άλλαξε;

Δυσκολεύομαι με τόσες ασχολίες και συχνά υποκύπτω στον πειρασμό να προσπαθώ να τα κάνω όλα με τη μια. Φυσικά αυτό δεν δουλεύει. Τα μαθήματα τα οποία πήρα από αυτό το βιβλίο με έχουν βοηθήσει να γίνω ένα πολύ πιο συγκεντρωμένο άτομο.

Περίληψη και Highlights

Εισαγωγή

Στο σημερινό κόσμο το να είσαι απασχολημένος είναι η νέα «μόδα». Καθημερινά έχουμε πάρα πολλές εργασίες που θα θέλαμε να κάνουμε. Όποτε κάτι νέο προκύπτει, προσπαθούμε να το βάλουμε στο ήδη γεμάτο πρόγραμμά μας. Γενικά υπάρχει η πεποίθηση ότι αν απλά δουλεύουμε περισσότερο και πιο σκληρά, τότε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.

Ωστόσο το να είσαι απασχολημένος δεν σημαίνει ότι ασχολείσαι απαραίτητα με σημαντικά πράγματα. Στην πραγματικότητα τα περισσότερα από τα πράγματα που κάνουμε είναι ασήμαντα. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα δίνει ο Greg McKeown στο βιβλίο του Essentialism (τα ουσιώδη). Ο όρος essentialism δεν σχετίζεται απλά με το πως να ολοκληρώνεις περισσότερα πράγματα, αλλά με το πως να ολοκληρώνεις τα σωστά πράγματα.

Συμβιβασμοί (Tradeoffs)

Αρχικά χρειάζεται να καταλάβουμε ότι η ζωή μας είναι γεμάτοι από συμβιβασμούς. Όταν λέμε «ναι» σε μια ευκαιρία, παράλληλα χωρίς να το γνωρίζουμε λέμε «όχι» σε πολλές άλλες. Για παράδειγμα, αν ένας συνάδελφός μου μου προτείνει να πάμε για ποτό και η απάντηση είναι «ναι» τότε λέω «όχι» σε πράγματα που θα μπορούσε να ασχοληθώ, όπως να κάνω γυμναστική ή να διαβάσω ένα βιβλίο.

Σίγουρα θα ήθελα να κάνω και τα δύο πράγματα, όμως το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να τα κάνω όλα. Αντίθετα θα πρέπει να επιλέξω πως σκοπεύω να περάσω το χρόνο μου. Αυτό στην πραγματικότητα είναι ένας συμβιβασμός.

Μάθε να λες «Όχι»

“Εαν δεν βάζεις προτεραιότητες στη ζωή σου, κάποιος άλλος θα το κάνει” ~ Greg McKeown

Αν δεν διοχετεύεις την ενέργειά σου εστιάζοντας σε πράγματα που σε ενδιαφέρουν, τότε κάποιος άλλος θα επιλέξει για εσένα. Για αυτό πρέπει να σταματήσεις να λες «ναι» σε όλους και για όλα.

Μάθε λοιπόν, να λες «όχι» σε πράγματα που αποσκοπούν να πάρουν χρόνο από μια άλλη πιο σημαντική δραστηριότητα. Στην αρχή θα αισθάνεσαι ενοχή. Δεν θες να απογοητεύσεις κάποιον ή να ζημιώσεις μια σχέση. Ωστόσο έχεις ποτέ αναλογιστεί πόσες φορές έχεις πει «ναι» σε προτάσεις που δεν σε ενθουσιάζαν πραγματικά;

Η απόρριψη μιας πρότασης δεν συνδέεται με την απόρριψη του ίδιου του ατόμου και δεν χρειάζεται συγχέονται μεταξύ τους.

Όποια ευκαιρία βρίσκεται μπροστά σας αναλογιστείτε όλα τα πράγματα στα οποία λέτε «όχι» αν την αποδεχτείτε. Αν δεν αξίζει ο συμβιβασμός, τότε μπορείτε σε κάθε περίπτωση να αρνηθείτε.

Αρχή του 80/20

Η αρχή του Pareto δηλώνει ότι το 80% από τα αποτελέσματα μας προέρχεται από το 20% των προσπαθειών μας. Ενώ το υπόλοιπο 20% των αποτελεσμάτων μας προέρχεται από το 80% των προσπαθειών μας. Επομένως, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τις δράσεις που ανήκουν στο 20% και αποδίδουν στο 80% των αποτελεσμάτων που επιθυμείτε.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ικανοί να πάνε στο επόμενο επίπεδο, γιατί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα πάντα είναι σημαντικά. Επομένως, σπαταλάνε το 80% του χρόνου τους επιδιώκοντας μόλις το 20% των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν.

Εξαιτίας αυτού δεν έχουν ούτε το χρόνο για να αναγνωρίσουν τι πράγματι είναι σημαντικό για εκείνους. Δεν έχουν χρόνο να αντιληφθούν πως να μην σπαταλάνε το χρόνο τους.

Ασχολήσου με τα σωστά πράγματα

Να δουλεύεις σκληρά είναι σημαντικό. Ωστόσο, το να δουλεύεις σκληρά για τα λάθος πράγματα είναι σπατάλη χρόνου και ενέργειας. Περισσότερη προσπάθεια δεν θα σου φέρει περισσότερα αποτελέσματα. Το να ασχολείσαι με τα σωστά πράγματα φέρνει αποτελέσματα.

Ένας essentialist δίνει χρόνο στον εαυτό του να αξιολογήσει τι έχει σημασία και τι είναι ασήμαντο για να επιτύχει τους στόχους του. Έτσι θα αποφεύγει τα ασήμαντα πράγματα, για να έχει περισσότερο χρόνο και ενέργεια για πράγματα που είναι σημαντικά για εκείνων.

Το παράδοξο της επιτυχίας

Όταν καταφέρετε να έχετε μεγάλη πρόοδο και περισσότερη επιτυχία, τότε πολλές ευκαιρίες θα σας εμφανίζονται. Περισσότεροι άνθρωποι θα επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί σας. Αυτό μοιάζει με ένα καλό πρόβλημα για να έχεις. Αυτό δεν είναι άλλωστε που επιδιώκεις με την επιτυχία;

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να εκμεταλλεύεσαι νέες ευκαιρίες. Αρκεί να μην λαμβάνεις projects τα οποία είναι ασήμαντα. Γιατί αυτά θα αρχίσουν να καταλαμβάνουν το χρόνο σου όλο και περισσότερο. Έτσι τα σημαντικά πράγματα, τα οποία σε έκαναν επιτυχημένο στην αρχή παραμερίζονται. Αυτό είναι το παράδοξο της επιτυχίας.

Προστάτευσε τα ουσιώδη

Δημιούργησε χώρο – στην καθημερινότητα σου για να ενδυναμώσεις την ικανότητά σου να είσαι επιλεκτικός και να αντιλαμβάνεσαι τους συμβιβασμούς (trade-offs). Αξιοποίησε το χρόνο αυτό για να σκεφτείς. Χρειάζεστε χώρο μέσα στη μέρα σας για να διαχωρίσετε μεταξύ των επιλογών που έχετε. Σκέψου στρατηγικά πως προσεγγίζεις τη ζωή σου, αναγνώρισε σε τι λες «όχι» αυτή τη στιγμή  και σε τι θα έπρεπε να λες «όχι».

Χρόνος για παιχνίδι – το οποίο οδηγεί στην πλαστικότητα, προσαρμοστικότητα και δημιουργικότητα του εγκεφάλου. Μας βοηθάει να δούμε τις πιθανότητες που σε άλλη περίπτωση δεν θα βλέπαμε και δημιουργεί τις συνδέσεις μεταξύ τους. Διευρύνει τον εγκέφαλο και την αντίληψη μας.

Ύπνος – επηρεάζει την κρίση μας και την αντίληψη μας. Όσο λιγότερο λοιπόν, κοιμάστε τόσο περισσότερα ασήμαντα πράγματα είναι δυνατόν να ενταχθούν στη ζωή σας. Οι non-essentialists να διαμορφώσουν περισσότερο χρόνο, κόβοντας από το ύπνο τους. Προσπαθούν να πείσουν τους άλλους και τους εαυτούς τους ότι είναι παραγωγικοί επειδή έχουν λίγες μόνο ώρες για ύπνο. Αλλά, το να κοιμάσαι λιγότερες από 6 ώρες συστηματικά προκαλεί αποτελέσματα στο οργανισμό σου αντίστοιχα με το να έχεις πιεί αλκοόλ.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter