Project Description

Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένος

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Ένα από τα πιο συχνά πρόβληματα που ακούω είναι να νοιώθουμε κουρασμένοι μέσα στη μέρα μας.

Πολλές φορές μάλιστα έχοντας κοιμηθεί αρκετές ώρες. Ενώ λοιπόν, θα έπρεπε να είμαστε γεμάτοι ενέργεια, νοιώθουμε κόπωση και δεν έχουμε την ενέργεια να κάνουμε όσα θέλουμε.

Αυτό είναι κάτι λογικό για ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, ωστόσο υπάρχουν πολλοί στις ηλικίες 20-30 που νοιώθουν το ίδιο.

Το ίδιο έχει συμβεί και σε εμένα αρκετές φορές, γι’ αυτό βρήκα την αφορμή να ερευνήσω αυτό το θέμα. Έτσι έμαθα ποια πράγματα βοηθούν να είμαστε πιο ενεργητικοί.

Οι βασικές αρχές

Σε όλες τις έρευνες που έκανα τα αποτελέσματα ήταν κοινά. Τα πράγματα που επηρεάζουν την ενεργητικότητά μας είναι να έχουμε επαρκή ύπνο, να γυμναζόμαστε και να προσέχουμε τη διατροφή μας.

Ενώ όλα αυτά είναι γνωστά σε εμάς, έχω παρατηρήσει προσωπικά οτι ενώ τα κάνω όλα αυτά να νοιώθω ακόμα κουρασμένος μέσα στη μέρα μου.

Έτσι αποφάσισα να επικεντρωθώ σε κάθε έναν από αυτούς τους παράγοντες και να τους αναλύσω διεξοδικά.

Λιγότερη κατανάλωση καφεΐνης

Μια συχνή παρεξήγηση είναι να αξιολογούμε τον ύπνο μας μόνο χρονικά. Ενώ είναι απαραίτητο να κοιμόμαστε 8 ώρες κάθε βράδυ, είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε έναν υγιή ύπνο.

Ένα λάθος που κάνουμε καθημερινά και επηρεάζει την ποίοτητα του ύπνου μας είναι η κατανάλωση καφεϊνης. Αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους, είτε με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας είτε με την κατανάλωση καφεϊνης κατά το απόγευμα.

Η καφεϊνη δεν θα σε εμποδίσει να κοιμηθείς, όπως συχνά ακούμε να λένε διάφοροι. Το πραγματικό πρόβλημα είναι οτι η διάρκειά της καφεϊνης στον οργανισμό μας είναι 10-14 ώρες. Αυτό που επηρεάζει είναι ο βαθύς ύπνος.

Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου επιτελούνται διάφορες πολύ σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως να επεξεργάζεστε τις πληροφορίες της ημέρας, να δημιουργεί νέες ιδέες και αναπουλώνει τους μύες κ.α.

Η καφεϊνη επηρεάζει όλες τις παραπάνω διεργασίες. Ένας απλός τρόπος να λύσεις αυτό το πρόβλημα είναι να μην καταναλώνεις καφέ μετά τις 12:00 το μεσημερί. Μπορείς σε κάθε περίπτωση να πιείς έναν καφέ μόλις ξυπνήσεις.

Ξάπλωσε μισή ώρα νωρίτερα

Ένα άλλο συχνό λάθος που κάνουμε είναι να ξαπλώνουμε την ώρα που θα έπρεπε να κοιμόμαστε. Για να συμπληρώσουμε 8 γεμάτες ώρες ύπνου, θα πρέπει να ξαπλώνουμε μισή ώρα ή παραπάνω πιο νωρίς στο κρεβάτι.

Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που δεν μας παίρνει απευθείας ο ύπνος. Επίσης οι περισσότεροι υπολογίζουν τον ύπνο τους από την ώρα που ξάπλωσαν στο κρεβάτι, ωστόσο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον ύπνο και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει.

Βελτίωσε τον κιρκαδικό ρυθμό σου

Ο κιρκαδικός ρυθμός είναι σαν ένα εσωτερικό ρολόι που ενημερώνει τον εγκέφαλό σου πότε είναι μέρα και πότε νύχτα. Αυτό συνδέεται με το πότε πρέπει να σου δίνει ενέργεια και πότε να χαλαρώνει για να πέσεις για ύπνο.

Ο κιρκαδικός ρυθμός προσδιορίζεται κυρίως από το φως, πόσο φωτεινά ή σκοτεινά είναι τριγύρω σου. Γι΄ αυτό ακούμε συχνά οτι δεν είναι καλό να χρησιμοποιούμε οθόνες πριν κοιμηθούμε, καθώς το μπλε φως εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης.

Επομένως άλλαξε αυτή τη συνηθεία με άλλες που θα σε βοηθούν να κοιμηθείς πιο γρήγορα και εύκολα. Μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο, να γράψεις στο ημερολόγιό σου κ.α.

Άλλη μια λύση είναι να χρησιμοποιήσεις χοντρές κουρτίνες που δεν περνάει το φως της ημεράς στο δωμάτιο σου.

Να είσαι περισσότερο κινητικός

Αυτός είναι ένας από τους τρόπους να νοιώθεις πιο ενεργητικός μέσα στη μέρα σου. Οι άνθρωποι που κινούνται και είναι αθλητικοί φαίνεται οτι επεκτήνουν την ενέργεια τους.

Παρά το γεγονός οτι κάποιοι μπορεί να γυμνάζεστε 3-4 φορές την εβδομάδα αυτό δεν είναι αρκετό για να είσαι υγιής. Ο λόγος είναι οτι στον ελεύθερο χρόνο μας οι περισσότεροι κάνουμε μια καθιστική ζωή.

Η λύση σε αυτό είναι να αφιερώνουμε από 30 λεπτά και πάνω περπατώντας ή κάνοντας κάτι που θα μας αναγκάσει να είμαστε περισσότεροι κινητικοί.

Γίνε πιο ενεργητικός μέσα στη μέρα

Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι που επηρεάζει τον ύπνο σου αφορά τη διατροφή. Ωστόσο, δεν θα αναλύσω αυτό το κομμάτι, καθώς χρειάζεται αρκετή έρευνα σχετικά με τους διαφορετικούς σωματότυπους, ομάδες αίματος και μεταβολισμό του καθενός.

Με όλες τις παραπάνω συμβουλές θα διευκολύνεις τον οργανισμό σου να έχει περισσότερη ενέργεια και να νοιώθεις πιο κινητικός κατά τη διάρκεια της ημέρας σου.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφή στο Newsletter