Project Description

Συνέντευξη για Δουλειά: Όλα όσα Πρέπει να Ξέρεις

Γραφικό που αναπραστά τη συνέντευξη για δουλειά

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Είσαι αγχωμένος επειδή έχεις ραντεβού για συνέντευξη στην δουλειά των ονείρων; Ή ενδιαφέρεσαι να κάνεις μια εκπληκτική πρώτη εντύπωση;

Σε αυτό το άρθρο, θα σε βοηθήσω με τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και θα σου δείξω πως να σκίσεις στις συνεντεύξεις σου για δουλειά.

Πριν τη Συνέντευξη για Δουλειά

Σημαντικό κλειδί για την επιτυχία σου κατά τη συνέντευξη αποτελεί η προεργασία που θα έχεις κάνει και η ψυχολογία σου.

Σε αυτό το σημείο είναι βασικό να προετοιμαστείς υλικά και ψυχικά για τη συζήτηση που πρόκειται να ακολουθήσει.

Νοοτροπία

1. Κατάλαβε τι πραγματικά είναι μια συνέντευξη

Πρόκειται για μια συζήτηση μεταξύ δυο ανθρώπων που ανταλλάσουν πληροφορίες με στόχο να δουν αν ταιριάζουν τα θέλω τους. Αυτό ισχύει εξίσου και για τις δύο πλευρές.

2. Δες τη συνέντευξη από τη σκοπιά του εργοδότη

Τα συναισθήματα που αναπτύσσονται σε σένα ειναι αντίστοιχα και από την πλευρά της εταιρείας που ενδιαφέρεται να προσλάβει κάποιον. Δηλαδή, είναι αγχωμένοι να βρουν το καταλληλότερο άτομο στο λιγότερο πιθανό χρόνο, ο οποίος θα έχει τα χαρακτηριστικά που τους ενδιαφέρουν.

Το να βρεις το κατάλληλο άτομο για να εκπροσωπεί την εταιρεία σου και να μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά στους κανόνες και τις πολιτικές της εκάστοτε επιχείρησης δεν είναι εύκολο.

Αν μπορείς να τους δείξεις οτι πληρείς όλα αυτά τα κριτήρια τότε σίγουρα θα έχεις μια επιτυχημένη συνέντευξη.

Γενική Προετοιμασία

3. Αξιοποίησε όσα εργαλεία έχεις στην κατοχή σου

  • Βιογραφικό – επανεξέτασε το βιογραφικό σου και το προσάρμοσέ το στις απαιτήσεις της θέσης που σε ενδιαφέρει. Απόφυγε λάθη που είχες κάνει παλιότερα και ζήτα την κριτική ενός άλλου προσώπου. Μάθε πως να βελτιώσεις το βιογραφικό σου, διαβάζοντας το σχετικό άρθρο εδώ.
  • Portfolio – συμπεριέλαβε την πρόσφατη δουλειά σου και όσα είσαι πιο υπερήφανος. Ένα portfolio είναι απαραίτητο σε δημιουργικά επαγγέλματα ή σε δημιουργούς ιστοσελίδων και προγραμματιστές.

4. Χρησιμοποίησε τις γνωριμίες σου

Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο. Μπορείς να απευθυνθείς σε άτομα που ήδη εργάζονται στην επιχείρηση ή στη θέση που επιθυμείς και να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου άμεσα.

Μη διστάσεις να ζητήσεις πληροφορίες αν ενδιαφέρονται για νέο προσωπικό ή ακόμα καλύτερα αν γίνεται να σε προτείνει για μια θέση εργασίας.

Με αυτό το τρόπο διευρύνεις το πεδίο αναζήτησής σου και γνωστοποιείς το ενδιαφέρον σου με τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός σου.

5. Γίνε Συγκεκριμένος στις Επιτεύξεις σου

Οι αριθμοί αποτελούν τεκμήριο. Μάζεψε όσα στοιχεία χρειάζεσαι για να υποδείξεις με σαφήνεια τις θέσεις σου. Δεν χρειάζεται να είσαι απόλυτα ακριβής, αρκεί τα δεδομένα που έχεις σκοπό να παραθέσεις να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής.

6. Κάνε εξάσκηση και προετοίμασε τις απαντήσεις σου

Σίγουρα το να είσαι ρομποτικός δεν θα οφελήσει. Ωστόσο αυτό πηγάζει από τα συναισθήματά σου. Ωστόσο είναι απαραίτητο να έχεις προετοιμάστει κατάλληλα. Στην περίπτωση μιας συνέντευξης το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να είσαι η καλύτερη εκδοχή σου.

Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να έχεις κάνει πρόβες ορισμένα από τα λόγια σου. Να είσαι βέβαιος οτι πηγάζουν φυσικά και οτι δεν μπορεί εύκολα να σε κοψοχολιάσει κάποια ερώτηση.

  • Πες τα λόγια σου φωναχτά στον εαυτό σου
  • Βάλε άλλους να σου κάνουν ερωτήσεις από διάφορες οπτικές γωνίες

7. Προετοίμασε τα πράγματα σου

Κράτα ένα ντοσιέ με μερικές φωτοτυπίες από το βιογραφικό σου, μια λίστα από συστατικές επιστολές, ένα στυλο.

Προετοιμασία για τη Συγκεκριμένη Δουλειά

8. Μάθε πληροφορίες προκαταβολικά για την εταιρεία

Γνώρισε περισσότερα ερευνόντας το επαγγελματικό προφιλ τους, το λογαριασμό τους στο LinkedIn ή το site τους. Εξέτασε πως δραστηριοποιείται η επιχείρηση και κράτα στοιχεία που θεωρείς θα σου φανούν χρήσιμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

9. Ζήτα πληροφορίες σχετικά με τη δομή της συνέντευξης

Αυτό είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Αρχικά, θα δεις πόσο καλά προετοιμασμένος χρειάζεται να είσαι και πόσο χρόνο ενδεχομένως θα πάρει η διαδικασία. Επίσης θα καταλάβεις τις απαιτήσεις τους κατά τη συνέντευξη.

Έτσι έχεις χρόνο να προετοιμαστείς ψυχολογικά και να διαμορφώσεις τη στρατηγική σου γνωρίζοντας περισσότερες πληροφορίες.

10. Βρες την τοποθεσία του ραντεβού

Είναι κρίσιμο να γνωρίζεις το μέρος της συνάντησης, καθώς και πληροφορίες όπως την κίνηση ή την ύπαρξη χώρου στάθμευσης στην περιοχή. Αυτό μπορεί να σου σώσει πολύ χρόνο τη μέρα της συνέντευξης και να μην σε αγχώσει παραπάνω.

Την Ημέρα της Συνέντευξης

11. Κοιμήσου αρκετά

Το προηγούμενο βράδυ προσπάθησε να κοιμηθείς νωρίς. Χρειάζεται να είσαι στην καλύτερη σου κατάσταση, όσο πιο ξεκούραστος και λειτουργικός γίνεται κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

12. Περιποιήσου και ντύσου ανάλογα

Άλλο ένα πράγμα που είναι σημαντικό είναι να δείχνεις οτι είσαι σε πολύ καλή κατάσταση. Πήγαινε για κούρεμα, τρίμαρε τα γένια σου και πρόσεψε την υγιεινή σου. Κάνε ένα μπάνιο και χρησιμοποίησε κολώνια.

Αν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένες κώδικας ντυσίματος που να σου έχουν υποδείξει, τότε μπορείς να προσαρμόσεις το ντύσιμό σου ανάλογα με την θέση που σε ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, μη βάλεις κουστούμι για να ζητήσεις δουλειά σε καφετέρια. Ειδικά ντύσου καλύτερα από οτι συνηθίζεις.

Προσπάθησε να είσαι όσο πιο εμφανίσημος γίνεται. Η πρώτη εντύπωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και τις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρξει δεύτερη ευκαιρία. Οπότε φρόντισε να τους εντυπωσιάσεις.

13. Επικοινώνησε με το προσωπικό ή τη γραμματέα που θα σε υποδεχτεί

Προφανώς είναι απαραίτητο να είσαι ευγενικός με όλους ανεξαρτήτως πόστου. Επίσης μπορεί να δημιουργήσει μια πολύ θετική εικόνα το να είσαι επικοινωνιακός και άνετος με τα άτομα που παρευρίσκονται στο χώρο.

14. Πήγαινε νωρίς

Στόχος εδώ είναι να φτάσεις τουλάχιστον 20 λεπτά νωρίτερα για να είσαι έτοιμος για παν ενδεχόμενο. Με αυτό το τρόπος δείχνεις οτι είσαι τυπικός και λαμβάνεις σοβάρα υπόψιν σου τις διορίες σου.

Κατά τη Συνέντευξη

15. Χαλάρωσε

Ξέρω οτι αυτή η συμβουλή δεν δουλεύει μόλις την ακούσεις. Ωστόσο είναι σημαντικό για να αποδόσεις στο μέγιστο. Ο λόγος που συνήθως είμαστε αγχωμένοι είναι γιατί κάτι φοβόμαστε. Θα δούμε μερικές από τις φοβίες που βιώνεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης και τους τρόπους να τις αντιμετωπίσετε.

  • Αμηχανία για την εξωτερική εμφάνιση – στους περισσότερους από εμάς υπάρχει κάτι που δεν μας αρέσει πάνω μας και υπάρχει η πεποίθηση οτι ο άλλος θα μας απορρίψει γι αυτό το λόγο. Ωστόσο η εξωτερική μας εμφάνιση αποτελεί μέρος του ποιοι είμαστε.Βέβαια όσο πιο καλά φαινόμαστε συνήθως τόσο καλύτερα νοιώθουμε. Επομένως ακολούθησε τα βήματα που είδαμε παραπάνω. Ντύσου καλά, περιποιήσου και πρόσεξε την υγιείνη σου, ακόμα και αν πρόκειται για συνέντευξη μέσω βιντεοκλήσης. Όσο πιο σοβαρά το πάρεις τόσο καλύτερη θα είναι η επίδοσή σου. Υπάρχει σχετική έρευνα για το πως η ενδυμασία επηρρεάζει την ψυχολογία ενός ανθρώπου εδώ.
  • Φοβάσαι οτι θα πεις λάθος πράγματα – είσαι αγχωμένος γιατί νοιώθεις οτι δεν μπορείς να απαντήσεις κατάλληλα στις ερωτήσεις τη στιγμή της συνέντευξης. Αυτό μπορείς να το λύσεις με πολλές πρόβες. Στις περισσότερες συνεντεύξεις οι ερωτήσεις είναι κοινές. Εξασκήσου λοιπόν, να τις απαντάς ξανά και ξανά. Προετοίμασε το εαυτό σου όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Φόβος της απόρριψης – σκέψου την επιτυχία επειδή η θετική προσδοκία οδηγεί σε θετικό αποτέλεσμα. Οι αρνητικές σου σκέψεις λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οραματίσου την επιτυχία σου πριν τη συνέντευξη.
  • Φόβος για το τι πιστεύουν οι άλλοι – αν αυτή είναι η μόνη αίτηση σου για δουλειά και έχεις καιρό να εργαστείς μπορεί να φαίνεσαι απελπισμένος. Στην περίπτωση αυτή θες να φανείς κατάλληλος με κάθε τρόπο και θέλεις απαραίτητα να σε δεχτούν. Ωστόσο πάντα το αποτέλεσμα μιας συνέντευξης μπορεί να είναι αρνητικό.Το καλύτερο που μπορώ να σου προτείνω είναι να έχεις πολλές επιλογές. Μην στηρίζεσαι μόνο σε μια αίτηση ή αυτή τη συγκεκριμένη συνέντευξη. Είναι πολύ διαφορετικό στη ψυχολογία σου να γνωρίζεις οτι έχεις μερικά ακόμα ραντεβού για δουλειά μέσα στη βδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση είσαι πολύ πιο χαλαρός.

Εφαρμόζοντας τις παραπάνω τεχνικές θα έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα αντιμετωπίσεις το άγχος σου σε μεγάλο βαθμό.

Πως να Απαντάς – Συχνές Ερωτήσεις

16. Ρώτα για ευκαιρίες ανέλιξης στην επιχείρηση

Σε μια συνέντευξη δεν καλείσαι να πείσεις τον εργοδότη ή HR να σε προσλάβει, αλλά προσπαθείς να μάθεις όσο περισσότερα γίνεται για να δεις αν η δουλειά σου ταιριάζει. Δεν προκείται για ανάκριση, αλλά για συζητήση και από τις δυο πλευρές. Το να στοχεύεις να ασχοληθείς με αυτή την καριέρα δείχνει για εσένα οτι:

  • Είσαι φιλόδοξος – θες να αναλάβεις ευθύνες και να ασχοληθείς με τη λύση προβλημάτων
  • Είσαι προετοιμασμένος – ξέρεις τι θέλεις και έχεις ένα σχέδιο για το που στοχεύεις να πας

17. Μην συζητήσεις για οικονομικά μέχρι να έχεις μια προσφορά

Αυτό το θέμα είναι αρκετά δύσκολο για συζήτηση αν δεν έχεις επαρκή πληροφόρηση ή δεν έχεις δουλέψει ξανά στο αντίστοιχο αντικείμενο. Αν λοιπόν σε ρωτήσουν “τι μισθό αναμένεις” ή “πόσο πιστεύεις οτι αξίζεις;” μπορείς να απαντήσεις οτι δεν πήγες με την προοπτική να συζητήσετε για οικονομικά πριν ακόμα ενημερωθείς για όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων σου και οτι σε αυτή τη πρώτη συνάντηση στόχος σου είναι να δείς αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ σας.

Αν ωστόσο επιμείνουν στην ερωτήση, μη δώσεις έναν συγκεκριμένο αριθμό αλλά ένα εύρος τιμής και άφησε χώρο για διαπραγμάτευση αργότερα.

18. Προετοιμάσε 2-3 συγκεκριμένες ερωτήσεις για τη συνέντευξη

Η προετοιμασία σε μια συνέντευξη είναι καίρια. Συχνά τίθεται η ερώτηση “Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μάθεις;” ή “Έχεις κάποια απορία;”.

Μπορείς εύκολα να κάνεις καλή εντυπώση ρωτώντας ερωτήσεις όπως:

  • “Ποια χαρακτηριστικά είχαν πετυχημένοι ασκούμενοι στο παρελθόν;” – δείχνει το ενδιαφέρον σου για τα χαρακτηριστικά που θα συνεισφέρουν στην επιτυχία σου και τονίζει το γεγονός οτι θέλεις να τα πας καταπληκτικά.
  • “Εάν πάρω τη θέση, τι μπορώ να κάνω για να τα πάω όσο το δυνατόν καλύτερα;” – δείχνει τη φιλοδοξία και τον ενθουσιασμό σου για αυτή τη θέση.

Να θυμάσαι όποιος κάνει μια ερώτηση ελέγχει τη συζήτηση.

19. Μετέτρεψε τα θέλω σου σε όφελος για την εταιρεία

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις σε μια συνέντευξη είναι “Πες μου λίγα πράγματα για εσένα;”. Όταν ακούς αυτή την ερώτηση θα τη μεταφράζεις ως “Τι αξία μπορείς να φέρεις;”. Με αυτή την αλλαγή εστιάζεις σε αυτό που πραγματά ενδιαφέρει την εταιρεία.

Είναι σημαντικό η απάντηση που θα δώσεις σε αυτή την ερώτηση να μην εστιάζει σε εσένα προσωπικά και στο τι θέλεις. Δείξε το όφελος που μπορείς να προσφέρεις σε αυτούς. Υπάρχει ένα έτοιμο πρότυπο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να σκίσεις σε αυτή την ερωτήση από το Dan Lok – πολυεκατομυριούχο επιχειρηματία. Η απάντηση χωρίζεται σε τρία σκέλη:

  1. Επιτυχία – “Ήμουν…” ή “Το background μου είναι…” και συμπλήρωνεις τη φράση. Εδώ δίνεις στοιχεία σχετικά με την εμπειρία σου στον αντίστοιχο τομέα, την επιχείρηση που την αποκόμισες και ποιες ήταν οι επιτυχίες σου. Γίνε όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται χρησιμοποιώντας αριθμούς. Κάνε τους να καταλάβουν οτι αυτό είναι το πάθος σου. Σε αυτό το σημείο μπορείς να δώσεις και συστατικές επιστολές από προηγούμενες εργασιακές σου εμπειρίες. Στόχος σου είναι να δείξεις τις ικανότητές σου, σε τι είσαι καλός.
  2. Δύναμη – “Η πραγματική μου δύναμη είναι…” ανακοινώσε το πιο δυνατό σου χαρακτηριστικό που μπορεί να συνεισφέρει στην επιχείρηση. Δείξε οτι κατανοείς πραγματικά το αντικείμενο της δουλειάς.
  3. Κατάσταση – “Αυτό που ψάχνω είναι…” σε αυτό το σημείο δηλώνεις το λόγο της αίτησής σου στην εταιρεία και τις ποιότητες που αναζητάς.

Αυτή είναι μια δομή που μπορεί να βοηθήσει να έχεις μια ομαλή και οργανωμένη ροή λόγου. Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση.

20. Δείξε προθυμία για βελτιώση

Μια ακόμα ερώτηση που μπορεί να συναντήσεις σε αρκετές συνεντεύξεις είναι “Ποιες είναι οι αδυναμίες σου;” και θα εστιάσουμε στη λογική με την οποία πρέπει να δώσεις την απάντηση.

Είναι βασικό να μην προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις υπερ σου τις αδυναμίες σου, όπως “δουλεύω πάρα πολύ” ή “είμαι τελειομανής”. Το κλειδί είναι να μην δώσεις στοιχεία τις προσωπικότητάς σου, αλλά στοιχεία που αφορούν τις δεξιότητές σου. Οι δεξιότητες σου μπορούν σε κάθε περίπτωση να βελτιωθούν, αλλά ένα στοιχείο του χαρακτήρα σου αλλάζει πιο δύσκολα.

Στην απάντηση σου λοιπόν, μπορείς να περιλάβεις ένα πρόβλημα στις ικανότητές σου – για παράδειγμα έχεις πολλές ιδέες που θες να μοιράστεις χωρίς να τις αξιολογείς σωστά. Δείξε οτι αναγνωρίζεις αυτό το πρόβλημα και οτι προσπαθείς να το βελτιώσεις διαβάζοντας σχετικά βιβλία ή ψάχνοντάς το. Επίσης οτι είναι ευπρόσδεκτη κάθε συμβουλή που μπορούν να σου δώσουν σχετικά με αυτό.

Μετά τη Συνέντευξη

21. Στείλε ένα ευχαριστήριο μήνυμα

Λίγες ώρες μέτα τη συνέντευξη σου μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα που να ευχαριστείς τον άνθρωπο που σου πήρε συνέντευξη και την επιχείρηση που δέχτηκε να σε ακούσει. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος σου.

Ολοκληρώνοντας

Για να φτάσεις στο σημείο της συνέντευξης σημαίνει οτι η εταιρεία σε θεωρεί εν μέρη πιθανό υποψήφιο και οτι έχεις τα απαραίτητα προσόντα. Αυτό που θέλουν να δουν είναι αν μπορούν να βασιστούν πάνω σου.

Με τις παραπάνω συμβουλές θα είσαι παραπάνω από προετοιμασμένος να σκίσεις στη συνεντευξή σου και να πετύχεις τη δουλειά των ονείρων σου!

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter