Project Description

Είναι οι Πρωινοί Τύποι πιο Παραγωγικοί;

πρωινοί τύποι

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Το να ξυπνάς νωρίς το πρωί είναι στον πυρήνα της αυτοβελτίωσης τόσο καιρό που κανείς δεν το αμφισβητεί πλέον. Υπάρχει η δήλωση — αν θέλεις να είσαι παραγωγικός και πετυχημένος, πρέπει να ξυπνάς νωρίς.

Αλλά είναι αυτή η δήλωση αληθής; Είναι το να ξυπνάς νωρίς το κλειδί της επιτυχίας; Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι που είναι νυχτερινοί τύποι.

Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσεις πως λειτουργεί το φυσικό σου ρολόι, πότε σου αρέσει να πηγαίνεις για ύπνο και πότε είσαι πιο παραγωγικός.

Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν οφέλη του να είσαι πρωινός και νυχτερινός τύπος. Το νόημα δεν είναι να πολεμάς το φυσικό σου ρολόι για να γίνεις παραγωγικός, αλλά να καταλάβεις το χρονότυπό σου — δηλάδη τις πιο παραγωικές σου ώρες.

Τι είναι ένας “χρονότυπος”?

Ο χρονότυπος είναι ο επιστημονικός όρος που αναφέρεται στο βιολογικό σου ρολόι (κιρκαδικό ρυθμό). Ο χρονότυπος σου καθορίζεται κυρίως από τα γενετικά σου.

Συγκεκριμένα, περίπου το 40% των ανθρώπων είναι πρωινοί τύποι, το 30% είναι νυχτερινοί τύποι, ενώ ένα 30% βρίσκεται κάπου στη μέση.

Πολύ συνοπτικά, οι πρωινοί τύποι ξυπνάνε περίπου στην αυγή, δηλαδή από τις 6 μέχρι τις10 το πρωί. Ενώ οι νυχτερινοί τύποι βρίσκονται στο peak τους το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ.

Δυστυχώς, ο εργασιακός κόσμος έχει χτιστεί για να ταιριάζει στους πρωινούς τύπους. Ευτυχώς για τους νυχτερινούς τύπους το πρόγραμμα εργασίας αρχίζει να γίνεται πιο ευέλικτο.

Η σημασία του ύπνου

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να υπογραμμίσουμε τη σημασία του ποιοτικού ύπνου — ανεξάρτητα το χρονότυπο σου ή την ώρα που ξυπνάς. Στη σημερινή κοινωνία, ο ύπνος αντιμετωπίζεται ως σημάδι αδυναμίας και τεμπελιάς, ενώ είναι το κλειδί της υγείας και παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με το συγγραφέα Matthew Walker του βιβλίου Τα Μυστικά του Ύπνου:

“Ο ύπνος είναι το πιο αποδοτικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να επαναρυθμίσουμε το μυαλό και το σώμα μας κάθε μέρα.”

Ο ύπνος εμπλουτίζει τη δυνατότητα του μυαλού μας να μαθαίνει και να ανακαλεί πληροφορίες, όπως και να παίρνει λογικές αποφάσεις. Για όλα αυτά, ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντική υπόθεση.

Τα προνόμια των νυχτερινών τύπων

Οι νυχτερινοί τύποι είναι πιο δημιουργικοί

Ενώ διάφορες έρευνες έχουν ανακαλύψει οτι οι νυχτερινοί τύποι τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί, οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν το λόγο.

Πιθανόν ο λόγος θα μπορούσε να είναι η ησυχία και μοναξιά του περιβάλλοντος που οδηγεί σε περισσότερη δημιουργικότητα. Όποιος και αν είναι ο λόγος, έχουν πλεονέκτημα οι νυχτερινοί τύποι δεν ορισμένες δουλειές.

Οι νυχτερινοί τύποι είναι πιο ανταγωνιστικοί το απόγευμα

Μια έρευνα που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Alberta, ανακάλυψε οτι η νυχτερινοί τύποι βιώνουν μια άυξηση της δύναμης τους αργά στη μέρα.

Αυτό σημαίνει οτι οι νυχτερινοί τύποι έχουν πλεονέκτημα σε απογευματινούς διαγωνισμούς ή έχουν καλύτερες επιδόσεις στις προπονήσεις και χτίζουν πιο εύκολα μύες.

Τα προνόμια των πρωινών τύπων

Ευνοϊκό εργασιακό πρόγραμμα

Οι πρωινοί τύποι δεν είναι απραίτητα πιο πετυχημένοι από τους βραδινούς τύπους, απλά έτσι φαίνεται.

Οι πρωινοί τύποι θριαμβέβουν στο παραδοσιακό εταιρικό ωρολόγιο πρόγραμμα, όπου το να ξυπνάς νωρίς είναι εφόδιο και τείνουν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες.

Οι πρωινοί τύποι είναι πιο υγιείς

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις οτι οι πρωινοί τύποι είναι πιο υγιείς από τους νυχτερινούς. Με κιρκαδικό ρυθμό πιο κοντά στην ακολουθία της ηλιακής περιστροφής, οι πρωινοί τύποι έχουν πιο σταθερό ορμονικό σύστημα.

Έρευνες έχουν δείξει οτι οι πρωινοί τύποι κινούνται κατά 30 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα. Η περισσότερη κίνηση δεν είναι μόνο καλύτερη για την υγεία σας, αλλά κάνει πιο ποιοτικό το νυχτερινό ύπνο.

Με περισσότερη κίνηση και σταθερό ορμονικό ρυθμό, οι πρωινοί τύποι έχουν πλεονέκτημα έναντι των νυχτερινών σχετικά με την υγεία τους.

Εντέλει τι είναι καλύτερο?

Ενώ το πρωινό ξύπνημα μπορεί να είναι κουραστικό, οι πρωινοί τύποι δεν βιώνουν άλλο αρνητικό. Από την άλλη, οι νυχτερινοί τύποι είναι περισσότερο δημιουργικοί, αλλά σε βάθος χρόνου, καταπονούνται περισσότερο ψυχικά και σωματικά.

Αυτό δεν σημαίνει οτι οι νυχτερινοί τύποι δεν έχουν ελπίδα. Τα περισσότερα θετικά των πρωινών τύπων συνδέεται με το παραδοσιακό εργασιακό πρόγραμμα. Εάν μπορείς να ρυθμίσεις το πρόγραμμα εργασίας σου, τότε θα έχεις τεράστιο πλεονέκτημα.

Στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό είναι να ρυθμίσεις την καθημερινότητα σου με το προσωπικό κιρκαδικό σου ρολόι.

Ρύθμισε το χρονότυπο σου

Οι χρονότυποι βασίζονται κυρίως σε γενετικούς παράγοντες, ωστόσο ανεξάρτητα το χρονότυπο σου είναι απαραίτητο να έχεις ποιοτικό ύπνος.

Ενώ δεν μπορείς να κάνεις πολλά για να αλλάξεις το χρονότυπο σου, μπορείς να καταλάβεις περισσότερα για το πως σε επηρεάζει και πως να έχεις καλύτερο ύπνο. Μερικά πράγματα για να έχεις στο νου σου:

  • βάλε όριο στην κατανάλωση καφεϊνης (δηλαδή μην πίνεις καφέ 10 ώρες πριν κοιμηθείς)
  • δημιούργησε μια σταθερή ρουτίνα
  • διατήρησε το δωμάτιο σου σκοτεινό και δροσερό
  • μείωσε την έκθεση στο blue light

Εάν καταφέρεις να προσαρμόσεις τον ύπνο σου με τη δουλειά και το βιολογικό σου ρολόι θα είσαι στο κατάλληλο δρόμο για μια πιο παραγωγική μέρα.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter