Project Description

Πως να προετοιμάζεσαι για τις εξετάσεις

Πως να προετοιμάζεσαι για τις εξετάσεις

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Στην αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους ή του νέου εξαμήνου, όλα μοιάζουν υπέροχα. Υπάρχει χαλαρό κλίμα στη τάξη, οι καθηγητές δεν είναι απαιτητικοί και βγαίνεις αρκετά συχνά με τους φίλους σου.

Σύντομα όμως αυτά αλλάζουν. Ο όγκος των εργασιών ανεβαίνει, οι απαιτήσεις των καθηγητών αυξάνονται και το διάβασμα γίνεται περισσότερο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μαθαίνεις οτι πλησιάζουν οι ημερομηνίες για τις προόδους ή τεστ.

Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι μαθητές καταβάλλονται με άγχος και αρχίζει ένας γολγοθάς μέσα τους. Όσο περνάει ο καιρός το διάβασμα γίνεται πιο πιεστικό και το άγχος της αξιολόγησης μεγαλώνει.

Αυτά είναι συναισθήματα που έχουμε όλοι, όταν οι προθεσμίες πλησιάζουν και μια αξιολόγηση είναι κοντά. Για αυτό αποφάσισα σε αυτή την ενότητα να αναλύσουμε τους τρόπους για να αντιμετωπίσεις τα πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζονται ενόψει μιας εξέτασης.

Το φαινόμενο να κολλάς την ώρα της εξέτασης

Το κακό των διαγωνισμάτων είναι οτι τα συνδέουμε με την ταυτότητα μας ως άτομα. Προσδιορίζουμε τους εαυτούς μας μέσω των βαθμολογιών που θα λάβουμε σε αυτές τις εξετάσεις. Δηλαδή, ένας μαθητής που κερδίζει καλύτερους βαθμούς είναι πιο αξιόλογος από κάποιον με χαμηλότερους.

Αυτές οι περιοριστικές αντιλήψεις είναι μέρος της προσωπικότητας ατόμων με Fixed Mindset. Το νόημα μιας εξέτασης είναι να μάθουμε από τα λάθη μας, να δουλεψουμε στις αδυναμίες μας και να γίνουμε καλύτεροι. Ο βαθμός δεν είναι ο αυτοσκοπός ενός τεστ. Αυτός είναι απλά ένας δείκτης της κατανόησης μας για το θέμα και της δουλειάς μας. Όλη αυτή η πίεση που βάζουμε στους εαυτούς μας για να έχουμε τέλεια αποτελέσματα, οδηγεί στην αναβλητικότητα.

Επίσης τα τεστ δεν δείχνουν το βάθος των γνώσεων σου για ένα θέμα. Περισσότερο δείχνουν την ικανότητα σου να χρησιμοποιείς συγκεκριμένες από τις γνώσεις σου εκείνη τη στιγμή για να λύσεις ένα πρόβλημα. Η αποτυχία σε κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται άγνοια. Απλά οτι δεν ήσουν κατάλληλα προετοιμασμένος.

Αυτό το κενό μεταξύ των γνώσεων μας και της ικανότητας μας να χρησιμοποιούμε αυτή τη γνώση κάτω από ορισμένες συνθήκες, περιγράφεται από το φαινόμενο «να νομίζεις οτι τα ξέρεις αλλά να κολλάς την ώρα της εξέτασης».

Κατά κάποιο τρόπο αυτό συμβαίνει, όταν ξεγελάμε τους εαυτούς μας να νομίζουμε οτι μπορούμε να απαντήσουμε τέλεια σε μια εξέταση, χωρίς τις σημειώσεις μας και υπό πίεση, ενώ στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλαμε.

Λειτούργησε σαν αθλητής

Ο τρόπος για να λειτουργήσουμε καλύτερα κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης είναι να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Συνήθως, το λάθος που κάνουμε κατά την προετοιμασία είναι οτι αντί να εστιάζουμε στην βαθειά κατανόηση της ύλης, εστιάζουμε στην κατανάλωση περισσότερων πληροφοριών για το θέμα ή απλά να αντρέξουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ύλη.

Αλλάζοντας αυτή τη νοοτροπία και τη στρατηγική που διαβάζουμε θα δούμε αποτέλεσμα τη μέρα της εξέτασης. Όπως οι αθλητές, πριν από έναν αγώνα μελετάνε τον αντίπαλο για να καταλήξουν στις τεχνικές που θα εξασκηθούν εναντίον του. Δεν σπαταλάνε χρόνο δοκιμάζοντας όλες τις τεχνικές που γνωρίζουν, αλλά εστιάζουν συγκεκριμένα σε όσες τεχνικές είναι χρήσιμες έναντι της αντίπαλης ομάδας. Με αυτό το τρόπο σώζουν χρόνο και προετοιμάζονται πιο αποτελεσματικά.

Αυτή τη λογική πρέπει να ακολουθήσουμε στις μελέτες μας. Αντί να προσπαθείς να ολοκληρώσεις την ανάγνωση όλης της ύλης, εστίασε στην κατανόηση των βασικών εννοιών του μαθήματος και εξασκήσου συστηματικά στα ερωτήματα που σας έχει επισημάνει ο καθηγητής ή έδωσε έμφαση στο μάθημα.

Ανακεφαλαίωση

Σε αυτό το άρθρο αναλύσαμε ένα από τα βασικά προβλήματα την ώρα την εξέτασης, δηλαδή να μην θυμάσαι όσα διάβασες. Παράλληλα, είδαμε σύντομα τη ψυχική κατάσταση που θα σε βοηθήσει στις εξετάσεις κάνοντας ένα παραλληλισμό με τους αθλητές.

Αν σε ενδιαφέρει αρκετά το θέμα και θέλεις να έχεις μια συνολική εικόνα σχετικά με την προετοιμασία σου την περίοδο των εξετάσεων, τότε διάβασε το άρθρο “Δημιούργησε ένα πρόγραμμα μελέτης για τις εξέτασεις”.

Καλή επιτυχία στα διαγωνίσματα σου. Να θυμάσαι οτι δεν είναι το τέλος του κόσμου.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter

    Συνέχισε να Μαθαίνεις