Project Description

20+ Συμβουλές Διαβάσματος

συμβουλές-διαβάσματος

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας μαθαίνουμε συστηματικά νέα πράγματα. Ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος και δεν έχουμε χρόνο να αναλογιστούμε ποιες μέθοδοι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί και ευχάριστοι.

Αν έχεις πειραματιστεί στους τρόπους που μαθαίνεις θα έχεις διαπιστώσει ότι κάποια πράγματα δουλεύουν καλύτερα για εσένα.

Μια απαραίτητη ικανότητα τόσο για τα μαθητικά μας χρόνια, όσο και για το υπόλοιπο της ζωής μας είναι να μαθαίνουμε πιο εύκολα και γρήγορα νέα πράγματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρεις συμβουλές για να βελτιώσεις το διάβασμα σου και να ευχαριστιέσαι περισσότερο τη διαδικασία.

Γίνε οργανωτικός

Βάλε τα μαθήματα σου στο ημερολόγιο σου

Για να μην χάσεις κάποια διάλεξη είναι πολύ χρήσιμο να σημειώνεις στο ημερολόγιο σου τις ώρες και τις αίθουσες των μαθημάτων σου.

Ο λόγος που αυτό είναι σημαντικό είναι γιατί ο χρόνος στο πανεπιστήμιο είναι περιορισμένος και τα μαθήματα αρκετά.

Όποτε είναι αναγκαίο να βγάζεις αυτό το φόρτο πληροφοριών από εσένα και να χρησιμοποιείς ένα ημερολόγιο.

Μπορείς εύκολα στο ημερολόγιο σου να προσθέσεις τις τάξεις που επαναλαμβάνονται εβδομαδιαία. Παράλληλα είναι πιο εύκολο να κοιτάς μόνο για τυχόν αλλαγές ή αναπληρώσεις και να ενημερώνεις εκ νέου το ημερολόγιο σου.

Χρησιμοποίησε μια λίστα καθηκόντων για τις εργασίες σου

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές διαχείρισης εργασιών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τις διορίες σου.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές όπως το Todoist, το Notion ή μια κόλλα χαρτί και ένα μολύβι.

Όταν καταγράφεις τις εργασίες σου σε μια λίστα καθηκόντων είναι πολύ πιο απίθανο να τις ξεχάσεις.

Επίσης, είναι ένας εύκολος τρόπος για να νοιωσεις ικανοποίηση όταν ολοκληρώνεις μια εργασία.

Προσάρμοσε το χώρο που διαβάζεις

Συγκεντρώνεσαι καλύτερα όταν διαβάζεις στο κρεβάτι, σε ένα γραφείο ή σε μια καφετέρια; Το να επιλέξεις ένα μέρος που σε βοηθάει για διάβασμα είναι απαραίτητο.

Βασικό χαρακτηριστικό για την επιλογή ενός χώρου διαβάσματος αποτελεί να μην έχει περισπασμούς και να σε διευκολύνει στην απερίσπαστη μελέτη.

Ο καθένας είναι διαφορετικός και ψάχνει χώρους που εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Κάποιοι θέλουν απόλυτη ησυχία, ενώ άλλοι θέλουν να βρίσκονται σε χώρους εκτός σπιτιού, όπως μια καφετέρια.

Το μόνο που χρειάζεται να σκεφτεσαι είναι πιο μέρος θα σε βοηθήσει να διαβάζεις καλύτερα.

Κρατά σημειώσεις ότι διαβάζεις

Σίγουρα έχεις συνηθίσει να κρατάς σημειώσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή μιας διάλεξης. Παράλληλα όμως κρατάς δικές σου σημειώσεις για ότι διαβάζεις;

Όσο και αν φαίνεται σαν αγγαρεία το να κρατάς σημειώσεις την ώρα που διαβάζεις μπορεί να σε σώσει αργότερα.

Αν κρατάς δικές σου σημειώσεις θα σώσεις πολύ χρόνο σε εξετάσεις ή σε μελλοντικές εργασίες, καθώς δεν θα χρειάζεται να ψάχνεις από την αρχή το υλικό του μαθήματος.

Επίσης, το να κρατάς σημειώσεις σε ενεργοποιεί ενώ διαβάζεις με αποτέλεσμα να προσλαμβάνεις καλύτερα το υλικό που καταναλώνεις. Με αυτό το τρόπο κατανοείς καλύτερα την ύλη των μαθημάτων σου.

Αξιοποίησε το χρόνο σου

Χρησιμοποίησε την τεχνική Pomodoro

Ενώ το να προγραμματίζεις τις εργασίες σου στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικό, μερικές φορές αντιμετωπίζεις πιο απαιτητικές εργασίες.

Στην περίπτωση που κάτι μας φαίνεται πιο απαιτητικό τείνουμε να το αναβάλλουμε ή να μην το ξεκινάμε καν. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τεχνική Pomodoro.

Θα βρεις περισσότερες πληροφορίες για τη τεχνική Pomodoro εδώ, αλλά συνοπτικά μπορείς να κρατήσεις τα παρακάτω:

  • Επέλεξε μια εργασία για να ασχοληθείς
  • Βάλε ένα χρονόμετρο για 25 λεπτά
  • Δούλεψε σε αυτή την εργασία μόνο μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονόμετρο
  • Κάνε μικρά διαλείμματα (5-10 λεπτά)
  • Επανέλαβε τη διαδικασία μέχρι να ολοκληρώσεις την εργασία

Μην αφήνεις το χρόνο να απλώνει

Θυμήσου το νόμο του Parkinson. Σύμφωνα με αυτόν όσο περισσότερο χρόνο δίνεις σε μια εργασία τόσο περισσότερο θα πάρει.

Αυτό συμβαίνει συχνά όταν υποθέτουμε ότι μια εργασία θα πάρει πολύ καιρό να γίνει.

Με τον νόμο του Parkinson αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε επιρροή στο χρόνο ποσό χρόνο θα χρειαστεί μια εργασία προσαρμόζοντας το χρόνο που χρειάζεται για να γίνει.

Με πιο απλά λόγια, αν πιστεύεις ότι κάτι χρειάζεται 2 ώρες για να γίνει δώσε στον εαυτό σου 1 ώρα.

Απομάκρυνε τους περισπασμούς

Δυσκολεύεσαι λόγω σκέψεων και ιδεών να διαβάσεις;

Ίσως στη μέση της εργασίας σου θυμάσαι ότι πρέπει να συμπληρώσεις στο πρόγραμμά σου για μια αναπλήρωση.

Για να αποφύγεις όλες αυτές τις σκέψεις η καλύτερη λύση είναι να έχεις ένα χαρτί και να τις σημειωνεις ενώ διαβάζεις.

Το να σημειώνεις τις σκεψεις σου σε ένα χαρτί τις βγάζει από το μυαλό σου και ελευθερώνει χώρο από τη μνήμη εργασίας σου. Επίσης σου επιτρέπει να ασχοληθείς με αυτές αργότερα, όπου έχεις την ευκαιρία να τις προσθέσεις σε ένα to-do list, ημερολόγιο κ.α.

Κάνε διαλείμματα ενώ διαβάζεις

Σίγουρα έγινε αναφορά σε αυτό προηγουμένως στην ενότητα για τη τεχνική Pomodoro, αλλά να κανείς οπωσδήποτε διαλείμματα ενώ διαβάζεις. Αυτή η πρακτική έχει πολλά οφέλη.

Πρώτον, το να κανείς διαλείμματα διατηρεί το διάβασμα σου αποδοτικό. Όσο και να μπορείς να διατηρείς την προσοχή σου, υπάρχει ένα όριο στο ποσό μπορείς να συγκεντρωθείς πραγματικά σε δύσκολες εννοείς ή σε σύνθετες νοητικές εργασίες. Το να κανείς μικρά διαλείμματα επιτρέπει στο μυαλό σου να ξεκουράζεται και να επιστρέφει ανανεωμένο για να συνεχίσεις.

Επιπλέον, το κανείς διαλείμματα σου δίνει την ευκαιρία να κινήσεις το σώμα σου. Το να είσαι παρά πολύ ώρα σε μια συγκεκριμένη καθιστική στάση δεν είναι υγιές. Το να επιτρέψεις στο αίμα σου να κυλήσει σε όλα τα μέρη του σώματος σου θα σε βοηθήσει από το να αισθάνεσαι κουρασμένος και να χάσεις τη συγκέντρωση σου.

Τέλος, με τα διαλείμματα δίνεις στο μυαλό σου υποσυνείδητα την ευκαιρία να επεξεργαστεί σύνθετα προβλήματα. Ενώ είναι σίγουρα απαραίτητο να αφοσιωθείς ενεργά για τη λύση ενός προβλήματος, κάποιες φορές η καλύτερη λύση είναι να το αφήσεις στο πίσω μέρος του μυαλό σου. Όταν γυρίσεις για διάβασμα μπορεί να εντυπωσιαστείς από το ποσό προφανής ήταν η λύση.

Διάβασε πιο μεθοδικά

Κρατά σημειώσεις σε χαρτί

Ενώ πολλές φορές έχουμε αναφερθεί σε εφαρμογές για σημειώσεις, σε προτρέπω να κρατάς σημειώσεις σε χαρτί όσο περισσότερο μπορείς. Μια έρευνα το 2014 που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science αποκάλυψε οτι οι μαθητές που κρατάνε σημειώσεις σε laptop δεν τα πήγαν τόσο καλά σε εξετάσεις που αφορούσαν την κατανόηση νοημάτων σε σύγκριση με μαθητές πιυ κρατούσαν σημειώσεις στο χαρτί.

Ο συγγραφέας της έρευνας εικάζει οτι αυτή η διαφορά στην απόδοση οφείλεται λόγω του οτι να κρατάς σημειώσεις σε ένα laptop κάνει πιο εύκολη την ακριβή μεταφορά όσων λέει ο καθηγητής. Από την άλλη, όταν γράφεις στο χέρι η πιο αργή ταχύτητα σε βοηθάει να κάνεις περίληψη και να απλοποιείς τις έννοιες με δικά σου λόγια, το οποίο είναι καλύτερο για την κατανόησή τους.

Για να είμαι ξεκάθαρος, πιστεύω οτι ο υπολογιστής σου είναι ένα εκπληκτικό μέρος για να αποθηκεύεις και να οργανώνεις τις σημειώσεις σου. Αλλά καλύτερα να χρησιμοποιείς το κινητό σου για να σκανάρεις τις σημειώσεις σου αργότερα παρά να κρατάς ψηφιακές σημειώσεις από την αρχή.

Εστίασε στην κατανόηση εννοιών

Η κύρια διαφορά μεταξύ του πανεπιστημίου και του λυκείου είναι οτι υπάρχει λίγοτερη εστίαση στην απομνημόνευση και περισσότερη στην κατανόηση εννοιών.

Για παράδειγμα, στο λύκειο στο μάθημα της ιστορίας χρειάζοταν να απομνημονεύσεις πολλές ημερομηνίες και ονόματα ανθρώπων και να τις αναπαράγεις σε ένα διαγώνισμα.

Σε αντίθεση, ένα μάθημα ιστορίας στο πανεπιστήμιο αφορά λιγότερο την απομνημόσευση του πότε και τι συβαίνει και εστιάζει περισσότερο στην ανάλυση ιστορικών τάσεων ή αιτιών και των συνεπειών τους.

Οι καθηγητές σου θα σου δίνουν μια ιδέα για το τι αναμένουν να έχεις κατανοήσει για τις εξετάσεις. Έτσι μπορείς να προσαρμόσεις ανάλογα το διάβασμά σου.

Απλοποίησε όσα μαθαίνεις

Μια από τις καλύτερες τεχνικές για να εξετάσεις τον εαυτό σου στην κατανόηση σύνθετων εννοιών είναι η τεχνική του Feynman.

Πρώτον, πάρε ένα κομμάτι χαρτί και γράψε στην κορυφή το όνομα του θέματος που θέλεις να μάθεις. Στη συνέχεια, προσπάθησε να γράψεις όσο πιο απλά μπορείς την επεξήγηση. Φαντάσου όταν κάνεις αυτή τη διαδικασία οτι θέλεις να εξηγήσεις αυτό το θέμα σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτα απολύτως για το θέμα.

Μόλις γράψεις την επεξήγησή σου, σύγκρινέ τη με τις σημειώσεις και τα βιβλία σου. Βρες τα κενά στην κατανόησή σου, όπως και σημεία που έχεις χρησιμοποιήσει δύσκολη ή τεχνική γλώσσα. Τώρα, γράψε ξανά την επεξήγησή σου βελτιώνοντας την ερμηνεία σου και απλόποιώντας περισσότερο τα λεγόμενά σου.

Εάν συμπεριλάβεις αυτή την τεχνική ως μέρος από το διάβασμά σου, θα είσαι με βεβαιότητα πολύ πιο προετοιμασμένος για επερχόμενες εξετάσεις και εργασίες.

Συμφιλιώσου με πιο απαιτητικό υλικό

Στον πανεπιστημίο θα απασχοληθείς με υλικό που δεν είχες διαβάσει ποτέ πριν και τις περισσότερες φορές είναι απαιτητικό.

Είναι φυσιολογικό να μην είσαι σε θέση να καταλάβεις απευθείας νέο υλικό. Επίσης, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν είσαι ικανός να αντιληφθείς τη νέα ύλη, αλλά οτι χρειάζεται να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να καλύψεις το κενό.

Πολλές φορές θα χρειαστεί περισσότερες από μια μέρες για να κατακτήσεις πλήρως μια έννοια. Δες αυτή τη διαδικασία σαν μέρος των σπουδών σου.

Δημιούργησε τελετουργικά

Αντάμειψε τον εαυτό σου

Όταν συζητάμε για διάβασμα, ξεχνάμε έναν πολύ βασικό παράγοντα. Αυτός ο παράγοντας αφορά τη διασκέδαση και τι κάνουμε στο χρόνο μας εκτός μελέτης.

Ο χρόνος για διασκέδαση και χαλάρωση μπορεί να μειώσει το στρες. Εκτός αυτού, μπορεί να σε παρακινήσει αν δώσεις στον εαυτό κάτι για να αναμένει, όταν φέρνεις σε πέρας τις υποχρεώσεις σου.

Ένας τρόπος για να λαμβάνεις συστηματικά ανταμοιβές, είναι να προγραμματίσεις ορισμένες ώρς στην εβδομάδα για διασκέδαση. Εκείνες τις ώρες βάλε στο πρόγραμμά σου πράγματα που πραγματικά σε ευχαριστούν.

Πήγαινε στη βιβλιοθήκη

Ενώ πλέον όλα είναι ψηφιακά το να χρησιμοποιείς τη βιβλιοθήκη της σχολής σου μπορεί να είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος μάθηση.

Οι βιβλιοθήκε πάρέχουν μεγάλο κατάλογο βιβλίων για τα περισσότερα θέματα που αφορούν τις σπουδές σου. Είναι ένα πολύ καλό μέρος να βρεις υλικό για εργασίες και να βρεις εύκολα βιβλιογραφικές αναφορές.

Η έρευνα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζει τη δευτεροβάθμια από τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το μεγαλύτερο θετικό μιας βιβλιοθήκης είναι οτι αποτελεί ένα ήσυχο μέρος για συγκέντρωση και απερίσπαστη μελέτη.

Τέλος, αν έχεις δοκιμάσει να διαβάσεις στο σπίτι σου αλλά δεν τα καταφέρνεις, δοκίμασε να αλλάξεις το χώρο μελέτης σου με μια βιβλιοθήκη. Σε ενθαρρύνω να χρησιμοποιήσεις τη βιβλιοθήκη για το διάβασμά σου και να διαπιστώσεις να δουλεύει καλά για εσένα.

Άκου μουσική για συγκέντρωση

Όσο περίεργο και αν φαίνεται η μουσική μπορεί να είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για συγκέντρωση. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο και ο τύπος μουσικής που θα επιλέξεις.

Πειραματήσου με διάφορα είδη για να δεις τι σε εξυπηρητεί καλύτερα. Αυτή η μέθοδος προφανώς δεν απευθύνεται για όλους. Υπάρχουν πολλοί μαθητές που θέλουν απόλυτη ησυχία για να διαβάσουν αποτελεσματικά. Αν δεν είσαι ένας από αυτούς, τότε δοκίμασε να αξιοποιήσεις τη μουσική.

Εδώ θα σου παραθέσω την προσωπική μου λίστα κομματιών για διάβασμα και συγκέντρωση. Όλα τα κομματιά που έχω επιλέξει είναι χαλαρωτικά και δεν έχουν στίχους. Τα είδη μουσικής που θα βρεις στη λίστα μου είναι κυρίως jazz και lo-fi.

Πιες το αγαπημένο σου ρόφημα

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να ανακτήσεις την ενέργειά σου μετά από εργασία είναι ένα διάλειμμα για ρόφημα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σου έρχεται στο μυαλό, όταν θέλεις να πιεις κάτι είναι το νέρο. Το να μένεις ενυδατωμένος είναι ένας τρόπος να καταπολεμήσεις την κούραση.

Μια άλλη πρακτική που έχει δουλέψει σε εμένα αρκετά είναι να καταναλώνω ένα ποτήρι καφέ ή τσαι κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Νιώθω οτι είναι μια μικρή επιβράβευση να καταναλώνω κάτι ευχάριστο την ώρα που κάνω δουλειά.

Είναι μια πρακτική που σε προτρέπω να δοκιμάσεις. Πειραματήσου με τις ώρες που επιλέγεις να καταναλώσεις ένα ρόφημα, αλλά και το ίδιο το ρόφημα αυτό καθ’ αυτό.

Έχε καλή ψυχολογία

Οι βαθμοί δεν είναι το παν

Ενώ πρέπει να σε ενδιαφέρει να έχεις καλούς βαθμούς, δεν χρειάζεται να σου γίνονται εμμονή.

Οι καλοί βαθμοι είναι χρήσιμοι για να βρεις μια καλή δουλειά, αλλά αποτελούν ένα μόνο μέρος των ικανοτήτων που χρειάζεσαι. Ένας εργοδότης θα ενδιαφερθεί για τα project σου εκτός σχολής, πόσο καλά παρουσιάζεις τον εαυτό σου στη συνέντευξη και τι ικανότητες μπορείς να προσφέρεις.

Μην ξενυχτάς για να διαβάσεις

Το να λειτουργείς χωρίς ύπνος συνεπάγεται οτι θα είσαι λιγότερο αποδοτικός σε οτι και αν προσπαθείς να κάνεις την ερχόμενη μέρα. Αυτό είναι κάτι πολύ κακό, ειδικά πριν από ένα διαγώνισμα.

Εκτός αυτού είναι κάτι πολύ αγχωτικό να αφήνεις μια εργασία ή το διάβασμα για την τελευταία στιγμή. Φτιάξε το πρόγραμμά σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να ξεκινάς πολύ πριν από μια διορία.

Μην συγκρίνεσαι με άλλους μαθητές

Είναι πολύ εύκολο να μπεις στη διαδικασία της σύγκρισης μέσω των βαθμολογιών στα διαγωνίσματα και τις επιδόσεις των άλλων μαθητών. Πέρα από τους βαθμούς, αυτό μπορεί να συμβεί αν ακούς πόσο “εύκολο” ήταν για κάποιους μια εξέταση ή πόσο “απλή” ήταν μια καινούργια έννοια.

Ωστόσο μην τα βάζεις με τον εαυτό σου. Ο καθένας έχει άλλα δυνατά σημεία και οι άνθρωποι μαθαίνουν με διαφορετικό τρόπο. Το ταξίδι σου στη γνώση είναι προσωπικό και το να συγκρίνεσαι με άλλους δεν πρόκειται να βελτιώσει το τρόπο που μαθαίνεις.

Βάλε την υγεία σου σε προτεραιότητα

Ενώ είναι πολύ σημαντικό το να αφιερώνεις αρκετό χρόνο στο διάβασμα, φρόντισε να μην παίρνεις χρόνο από την άσκηση, τη διατρόφη σου, τον αρκετό ύπνο και το να διασκεδάζεις.

Να θυμάσαι οτι ο εγκέφαλός σου είναι μέρος του σώματός σου. Αν θέλεις λοιπόν, να λειτουργείς αποτελεσματικά δεν γίνεται να παραβλέπεις την υγεία σου. Αυτό συνοψίζεται στην φράση “νους υγιής εν σώματι υγιεί”.

Δοκίμασε εργαλεία μελέτης

Χρησιμοποίησε flashcards

Ενώ η απομνημόνευση δεν είναι τόσο σημαντική στο πανεπιστήμιο όσο η κατανόηση, θα υπάρξουν αρκετές περιστάσεις για να απομνημονεύσεις διάφορα δεδομένα.

Για να μάθεις πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και με τη βοήθεια flashcards μπορεί να γίνει ευκολότερο. Μια εφαρμογή για να κάνει τη διαδικασία πιο αποδοτική είναι το Anki.

Σχεδίασε νοητικούς χάρτες

Αν έχεις ένα μάθημα που γράφεις συχνά εργασίες η μεγαλύτερή σου πρόκληση είναι να βρίσκεις νέες ιδέες. Μια από τις πιο βοηθητικές τεχνικές για να ξεπεράσεις αυτό το πρόβλημα είναι να φτιάχνεις νοητικούς χάρτες (mind maps).

Για να σχεδιάσεις ένα νοητικό χάρτι, ζωγραφίζεις ένα κύκλο στη μέση ενός χαρτιού με το γενικό θέμα.

Μετά τραβάς γραμμές που συνδέονται με μικρότερους κύκλους. Σε κάθε έναν από αυτούς τους κύκλους γράφεις μια ιδέα που σχετίζεται με το θέμα.

Με αυτό το τρόπο, θα καταφέρεις να σκεφτείς μερικές καλές ιδέες για το θέμα της εργασίας σου.

Αξιοποίησε διαχείρισης εργασιών

Στη σχολή ενδέχεται να αναλάβεις ομαδικές εργασίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνεργαστείς με άλλα ατόμα. Ενώ στη θεωρία αυτό είναι απλό, στην πράξη είναι αρκετά δύσκολα να δουλέψουν αρμονικά πολλά άτομα σε μια εργασία.

Για να κάνεις τέτοιου είδους εργασίες πιο εύκολες προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή διαχείρισης εργασιών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές όπως το Asana ή το Notion.

Διάβασε παρέα με άλλους

Το διάβασμα παρέα με άλλους είναι ένας καλός τρόπος παρακίνησης. Συγκεκριμένα, μπορεί να φανεί χρήσιμο για να κατανοήσεις πράγματα με τη βοήθεια άλλων και να λύσεις προβλήματα που μόνος σου θα ήταν πολύ πιο δύσκολο.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αφιερώνεις χρόνο και μόνος σου στη μελέτη. Το να διαβάζεις μαζί με άλλους μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικό, αλλά θα χρειαστεί να κάνεις αρκετή δουλειά ο ίδιος για να κατανοήσεις την ύλη των μαθημάτων. Στις εξετάσεις θα είσαι μόνος, οπότε θα πρέπει να έχεις προετοιμάσει τον εαυτό σου κατάλληλα.

Όλες αυτές οι συμβουλές δεν υποκαθιστούν την προσωπική δουλειά

Όπως είπαμε παραπάνω, όλα αυτά τα εργαλεία και οι συμβουλές μπορεί να σε βοηθούν να διαβάζεις πιο αποτελεσματικά, αλλά δεν σημαίνει οτι δεν θα χρειαστεί προσπάθεια.

Χρειάζεται να κάνεις αρκετή δουλειά για να καταφέρεις να πάρεις γνώσεις από τη σχολή σου και να ολοκληρώσεις με επιτυχία τις σπουδές σου.

Δεν υπάρχει ένας μαγικός τρόπος για να μάθεις τα πάντα με τη μια. Θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να κατακτήσεις το υλικό των σπουδών σου και αυτό είναι μέρος της διαδικασίας.

Σου εύχομαι να έχεις παραγωγικό διάβασμα!

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter