Project Description

5 κορυφαίες συμβουλές παραγωγικότητας

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρη από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Έχεις νοιώσει μέσα στη μέρα σου να μην προλαβαίνεις να κάνεις όσα θα ήθελες; Να νοιώθεις οτι ο χρόνος σε ελέγχει και όχι το αντίστροφο;

Αν ναι, τότε αυτό το άρθρο απευθύνεται σε εσένα. Αλλά σε κάθε περίπτωση σήμερα θα αναλύσουμε 5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο παραγωγικός και έχεις μια πιο γεμάτη με ουσιώδη πράγματα μέρα.

1. Δημιούργησε ένα πλάνο

Φτιάξε ένα To-Do List από το προηγούμενο βράδυ για την επόμενη μέρα. Με αυτό το τρόπο θα είσαι παρακινημένος από την ώρα που θα ξυπνήσεις και θα έχεις ορίσει ήδη με σαφήνεια τους στόχους σου για την ημέρα σου.

Ωστόσο, περιόρισε τη λίστα σου σε 3 σημαντικές εργασίες – μην το παρακάνεις. Τις περισσότερες φορές το να είσαι πολύ απασχολημένος με πάρα πολλές εργασίες είναι άλλη μια μορφή αναβλητικότητας. Η παραγωγικότητα δεν σημαίνει απλά να ασχολείσαι με κάτι, αλλά να το φέρνεις σε πέρας και να έχεις ολοκληρώσει την εργασία που ήθελες.

Είναι άσκοπο λοιπόν, να γεμίζεις το πρόγραμμά σου με πράγματα που δεν πρόκειται να κάνεις. Αυτά μόνο θα σε αγχώνουν περισσότερο. Κάνε μόνο εκείνα που είναι πραγματικά σημαντικά για εσένα.

2. Άρχισε αμέσως τη δουλειά

Έχουν υπάρξει μέρες που να έχεις πράγματα να κάνεις, αλλά να μην ασχολείσαι με αυτά; Υπάρχει μια δύναμη που σε κρατάει πίσω. Αυτή η δύναμη ονομάζεται αντίσταση “Resistance” και θέλει να σε πείσει οτι έχεις αρκετό χρόνο μπροστά σου.

Για να αντιμετωπίσεις την αντίσταση ο στόχος σου είναι να κάτσεις για δουλειά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Υπάρχουν πολλά εμπόδια και περισπασμοί πριν φτάσεις σε αυτό το σημείο. Όσο πιο σύντομα ξεκινήσεις τη δουλειά, τόσο το καλύτερο.

Μετά η δύναμη της συγκέντρωσης (flow state) αναλαμβάνει τα υπολοίπα. Για να καταλάβεις ακριβώς τι είναι αυτό, τότε σκέψου κάποιες φορές που εργάζεσαι σε κάτι και είσαι τόσο απορροφημένος από αυτό που δεν καταλαβαίνεις πόσο σύντομα περνάει η ώρα. Αντίστοιχα θα το έχεις παρατηρήσει, όταν κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν, όπως μια ωραία συζητήση, ένα παιχνίδι κτλ.

Ένα σύντομο hack. Αν νοιώθεις οτι η εργασία που θέλεις να δουλέψεις είναι δύσκολη, μεγάλη ή ασαφής τότε χρησιμοποίησε τη Τεχνική Pomodoro. Ορίσε δηλαδή, μόνο 25 λεπτά χρόνο για να ασχοληθείς με αυτήν την εργασία κάνοντας κάτι συγκεκριμένο. Αφού ολοκληρωθεί αυτό το διάστημα κάνε ένα σύντομο διάλειμμα και ξεκινά ξανά.

Με αυτό το τρόπο αφαιρείς την πολυπλοκότητα από όποια εργασία θέλεις να ασχοληθείς και κάνεις την αρχή. Τις περισσότερες φορές το δύσκολο είναι να αρχίσεις κάτι. Μόλις όμως το αρχίσεις η ροή της συγκέντρωσης (flow state) θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

3. Η συνέπεια είναι το κλειδί της επιτυχίας

Η συνέπεια σε οτιδήποτε κάνεις μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά μακροπρόθεσμα. Σκέψου κάτι που μικρός εγκατέλειψες, όπως το να παίζεις ένα μουσικό όργανο, να χορεύεις, να κάνεις αθλητισμό ή να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα. Μπορείς να φανταστείς σε τι επίπεδο θα ήσουν σήμερα αν το συνέχιζες ακόμα για μόνο 30 λεπτά κάθε μέρα;

Για να είσαι συνεπής χρειάζεται να έχεις ορισμένες προθεσμίες που σε κρατάνε αφοσιωμένο. Χρησιμοποίησε τις διορίες για να δουλεύουν για εσένα. Σύμφωνα με το νόμο του Parkinson όσο πιο πολύ απλώνουμε το χρόνο σε κάτι που θα έπρεπε να κάνουμε τόσο πιο πολύ τείνουμε να το αφήνουμε. Ενώ αν θέσεις τακτικές διορίες για τον εαυτό σου, τότε θα χρειάζεται να ασχολείσαι περισσότερο με οτι θέλεις να κάνεις.

Με αυτό το τρόπο θα εξασκείσαι πιο τακτικά. Και όπως είπαμε παραπάνω η συνέπεια κάνει μεγάλη διαφορά μακροπρόθεσμα. Ένα από τα αγαπημένα παραδείγματα είναι οτι αν διαβάζεις 20 σελίδες την ημέρα αναλογούν περίπου σε 30 βιβλία το χρόνο.

4. Προετοιμάσου τα πράγματα να κρατήσουν περισσότερο από αυτό που υπολογίζεις

Αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα που έχω παρατηρήσει σε οτι κάνω. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είμαστε κάλοι στο να υπολογίζουμε πόσο χρόνο χρειάζεται να κάνουμε κάτι. Επόμενως μην αγχώνεσαι αν κάτι πάρει περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα σου.

Η ζωή είναι απρόβλεπτη και αυτό είναι μέρος της διαδικασίας. Πολλά πράγματα μπορεί να προκύψουν ή να χρειαστεί να συμβούν και ενδεχομένως κάποια να μην είναι καν στο χέρι σου. Απλά συνέχισε να δουλεύεις και κάνε το καλύτερο που μπορείς.

5. Μάθε να απολαμβάνεις όσα κάνεις

Έχεις παρατηρήσει ποτέ τον εαυτό σου να βαριέται να παίξει βιντεοπαιχνίδια ή να βλέπεις Netflix; Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα απολαμβάνεις πραγματικά. Επομένως δεν χρειάζεται παρακίνηση ή προγραμματισμός για να τα κάνεις.

Από αυτό καταλαβαίνουμε οτι αν δημιουργείς τις συνθήκες για να διασκεδάζεις σε οτι κάνεις, τότε δεν θα χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια ή παρακίνηση για να συνεχίσεις. Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι που μπορεί να αξιοποιήσεις για να κάνεις κάτι.

Αν βαριέσαι να μαθαίνεις νέα πράγματα, ίσως να μην έχεις βρει τον κατάλληλο τρόπο για να το κάνεις πιο προσιτό για εσένα. Μπορεί να δουλεύει εξίσου καλά για εσένα, να βλέπεις βίντεο, να χρησιμοποιείς flash cards ή ακόμα και να παίζεις για να μαθαίνεις πιο ευχάριστα νέα πράγματα.

Κάτι βασικό εδώ είναι οτι τα περισσότερα πράγματα που είναι νέα στη ζωή σου θα είναι δύσκολα ή τουλάχιστον δεν θα είναι ευχάριστα στην αρχή. Το θέμα δεν είναι να τα παρατήσεις για να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί.

Πολλές φορές θα αναγκαστείς στη ζωή σου να κάνεις πράγματα που δεν θα σου αρέσουν, γι΄ αυτό δημιούργησε τις συνθηκές για να είναι πιο κοντά στο χαρακτήρα σου.

Γύρνα πίσω στη δουλειά

Έχοντας μάθει όλα αυτά θεωρώ θα είσαι έτοιμος/η να ολοκληρώνεις περισσότερα μέσα στη μέρα σου και να ελέγχεις καλύτερα το χρόνο σου.

Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την παραγωγικότητα και τη διαχείριση του χρόνου, μπορείς να διαβάσεις κι άλλα άρθρα στην ιστοσελίδα μου.

Σε κάθε περίπτωση σου εύχομαι καλή επιτυχία σε οτι κάνεις και να είσαι περισσότερο αποτελεσματικός/η σε αυτά.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφή στο Newsletter