Project Description

Εθισμός στο Διαδίκτυο: Πως να Σταματήσεις να Ξoδεύεις Χρόνο

Μη μιλάς για τους στόχους σου

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Πόσο χρόνο σπατάλησες στο διαδίκτυο σήμερα; Γιατί ξοδεύουμε τόσο χρόνο στο διαδίκτυο;

Γνωρίζουμε οτι θα έπρεπε να διαβάζουμε, ή να γράφουμε μια εργασία, ή οτιδήποτε άλλο – αλλά αντιθέτως σκρολάρουμε στο Reddit.

Μερικές φορές σπαταλάμε χρόνο ακόμη κι αν διαβάζουμε άρθρα σχετικά με την παραγωγικότητα.

Εδώ είμαστε για να εξαλείψουμε όλες αυτές τις ώρες που ξοδεύουμε στο διαδίκτυο και έχω μερικές αποτελεσματικές λύσεις.

Σίγουρα, δεν είμαι τέλειος. Ακόμα χασομερώ. Ωστόσο, όσο χρόνο και αν ξοδεύω στο διαδίκτυο ακολουθείται από περισσότερες από μερικές ώρες δουλειές – και αυτές οι τεχνικές βοήθησαν.

Ασφάλισε τα Γνωστά σου Στέκια

Ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψεις τον εαυτό σου να σπαταλήσει χρόνο στο διαδίκτυο είναι να μπλοκάρεις την πρόσβαση σε μέρη που τον ξοδεύεις. Απλό και λιττό.

Ενώ μπλοκάροντας συγκεκριμένες ιστοσελίδες δεν σε αποτρέπει από το να βρεις άλλες καινουριες για να ξοδεύεις χρόνο, παραμένει ακόμα αποτελεσματικό. Η ιδέα είναι να κάνεις για την αναβλητικότητα περισσότερη προσπάθεια από όση αξίζει.

Εάν ο εγκέφαλός σου είναι συνηθισμένος να ταξιδεύει στο Facebook όταν δεν θέλεις να δουλέψεις, μπλόκαρε αυτή την ιστοσελίδα. Θα χρειαστει μεγαλύτερη ψυχική προσπάθεια να γκουγκλάρεις για κάτι συγκεκριμένο να ξοδέψεις χρόνο ψάχνοντας.

Χωρίς αμφιβολία, το τωρινό αγαπημένο μου εργαλείο για να μπλοκάρω ιστοσελίδες με περισπασμούς είναι μια εφαρμογή που αποκαλείται Freedom. Διαθέσιμη για Mac, Windows, iOS, και Android.

Το Freedom σου επιτρέπει να μπλοκάρεις κάθε ψηφιακό περισπασμό που μπορείς να φανταστείς, χρησιμοποιώντας λίστες από ιστοσελίδες με περισπασμούς.

Η εφαρμογή δεν είναι δωρεάν, αλλά προσφέρουν μια 7 ημέρων δωρεάν δοκιμαστική περίοδο για να δείτε πως ακριβώς δουλεύει. Και μόλις η δοκιμή σας ολοκληρωθεί, η εφαρμογή κοστίζει $6.99/μήνα (ακόμη λιγότερα εάν πάρετε το Ετήσιο ή Παντοτινό Σχέδιο).

Κράτα τον Εαυτό Σου Υπεύθυνο

Στην περίπτωση του να ξοδεύεις λιγότερο χρόνο στο διαδίκτυο, η λύση είναι να παρακολουθείς το χρόνο σου.

Εάν έχεις τη δυνατότητα να κοιτάξεις πόσο χρόνο ξοδεύεις κάθε μέρα κάνοντας συγκεκριμένα πράγματα, είναι λιγότερο πιθανό να ξοδεύεις αρκετό χρόνο στο διαδίκτυο επειδή ξέρεις οτι πρόκειται να νοιώθεις τύψεις αργότερα όταν δεις τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.

Αυτός είναι ο λόγος που κρατώντας ένα ημερολόγιο φαγητών είναι αποτελεσματικό σε ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν κιλά.

Ο πιο εύκολος τρόπος να πρακολουθείς το χρόνο σου είναι να χρησιμοποιείς μια επέκτραση όπως το RescueTime για να παρακολουθεί αυτόματα τη ποσότητα του χρόνου που ξοδεύεις σε κάθε ιστοσελίδα.

Εάν σε ενδιαφέρει να είσαι περισσότερο προληπτικός, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή όπως το toggl για να σχεδιάζεις το πρόγραμμα της ημέρας σου και να παρακολουθείς το χρόνο που ξοδεύεις σε κάθε δραστηριότητα.

Έχε ένα Υπολογιστή Μόνο για Δουλειά

Εάν είσαι από εκείνους τους φοιτητές με περισσότερο από έναν υπολογιστή, μπορείς να πας παραπέρα μειώνοντας τον πειρασμό να ξοδεύεις χρόνο προορίζοντας έναν από τους υπολογιστές σου καθαρά και μόνο για δουλειά.

Μην εγκαταστήσεις εφαρμογές όπως το Steam, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογές συνομιλίας (εκτός αν σχετίζονται με τη δουλεία σου). Μπορείς να χρησιμοποιείς τις παραπάνω τεχνικές μπλοκαρίσματος για να ασφαλίσεις τον υπολογιστή εάν χρειαστεί.

Εάν χρησιμοποιείς το Chrome και έχεις το συγχρονισμό ενεργοποιημένο στο λογαριασμό σου, τότε λάβε υπόψη σου να χρησιμοποιήσεις ένα διαφορετικό λογαριασμό Google σε αυτό τον υπολογιστή έτσι σελιδοδείκτες που ξοδεύεις το χρόνο σου να μην συγχρονιστούν. Αν δεν θες να χρησιμοποιήσεις άλλο λογαριασμό, τουλάχιστον κρύψε τη μπάρα με τους σελιδοδείκτες.

Είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό εάν χρησιμοποιείς αυτόν τον υπολογιστή σε μια διαφορετική τοποθεσία από όπου χρησιμοποιείς τον υπολογιστή διασκέδασής σου.

Βρες ένα συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι σου, σε μια καφετέρεια, ή οπουδήποτε αλλού επιθυμείς και σκέψου για αυτό ως το “γραφείο” σου. Ή διάλεψε μια καινούργια τοποθεσία οπουδήποτε σου αρέσει – αλλά μην χρησιμοποιήσεις το ίδιο δωμάτιο στο οποίο παίζεις.

Δεν έχεις δεύτερο υπολογιστή; Δεν χρειάζεται να πας να αγοράσεις ένα καινούργιο μόνο για να χρησιμοποιήσεις αυτή τη τεχνική. Προσάρμοσε μερικά από τα παραπάνω εργαλεία στον υπολογιστή σου.

Τιθάσευσε τον Εθισμό σου για τα Μηνύματα

Αυτή είναι μια από τις χειρότερές μου συνήθειες.

Αντί να συγκεντρώνομαι σε μια συγκεκριμένη εργασία, συχνά παρατηρώ άσκοπα τα εισερχόμενα μηνύματά μου και προσπαθώ να τα απαντήσω όλα.

Το πρόβλημα είναι οτι μηνύματα συνεχίζουν να έρχονται όλη μέρα. Και μερικά από αυτά απαιτούν προσεκτική σκέψη στην απάντηση. Άλλα μηνύματα απαιτούν από εμένα να πάω και να κάνω κάτι – να προγραμματίσω ένα ραντεβού, να κάνω έρευνα, κτλ.

Ελέγχοντας συνεχώς τα μηνύματά μου μέσα στη μέρα, απλά αλλάζω την εστίασή μου από το ένα πράγμα στο άλλο, χωρίς να δίνω πραγματικά χρόνο στον εαυτό μου να εστιάσω πραγματικά σε κάτι.

Η λύση είναι απλά καθορίσω συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα για τα μηνύματά και τα email μου. Μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή οπου δεν θα εστιάζω σε τίποτα άλλο αλλά στα εισερχόμενά μου.

Όλες οι υπόλοιπες ώρες της μέρας είναι για να ξοδεύονται σε κάτι άλλο, με την καρτέλα των μηνυμάτων να είναι εντελώς κλειστή.

Ενώ δεν είμαι τέλειος σε αυτό, αυτό είναι αποδοτικό όταν πιέζω τον εαυτό μου να το κάνει.

Ξεφορτώσου τις Ειδοποιήσεις

Ακόμη και όταν έχεις μπλοκάρει την πρόσβαση στους μεγαλύτερους περισπασμούς, συχνά βομβαρδίζεσαι από ειδοποιήσεις οι οποιές απομακρύνουν τη συγκέντρωσή από τη δουλειά σου.

Λύση: ξεφορτώσου τις.

  • Κλείσε όλες τις ειδοποιήσεις
  • Απομάκρυνε τις ειδοποιήσεις του τηλεφώνου σου
  • Βάλε το τηλέφωνό σου στη λειτουργία “Μην Ενοχλείτε” (DND) όταν δουλεύεις (μπορείς να το ρυθμίσεις έτσι ώστε να λαμβάνεις κλήσεις από συγκεκριμένα άτομα)
  • Μην διατηρείς εφαρμογές και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (social media) ανοιχτές κατά τη διάρκεια της μέρας – ελέγξε τις σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές

Θυμήσου οτι εναλλάσοντας την εστίασή σου από το ένα πράγμα στο άλλο προκαλεί ένα κόστος αλλαγής (switching cost) και αυτά τα κόστη προστίθενται σε πολλά λεπτά από χαμένο παραγωγικό χρόνο. Κάθε ειδοποίηση που απενεργοποιείς απομακρύνει μερικά από εκείνα τα κόστη αλλαγής.

Βρες ένα Αφεντικό

Ενώ το να κρατάς τον εαυτό σου υπεύθυνο για το μελλοντικό σου εαυτό μέσω της παρακολούθησης χρόνου και της αυτοκριτικής μπορεί να είναι αποτελεσματικά, το να είσαι υπόλογος σε κάποιον άλλο είναι πολύ, πολύ καλύτερο.

Συχνά στις δουλείες μερικής απασχόλησης που είχα υπήρχε ένα αφεντικό. Και στην πραγματικότητα το να έχεις ένα αφεντικό μπορεί να είναι θείο δώρο για την παραγωγικότητά σου.

Όταν είχα αφεντικό, δεν είχα πρόβλημα στην ολοκλήρωση των εργασιών μου επειδή ήξερα οτι υπήρχε κάποιος που θα με εβάζε στη θέση μου αν δεν την είχα ολοκληρώσει.

Τώρα που δουλεύω κυριώς για τον εαυτό μου, δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να το κάνει. Μπορώ να δικαιολογώ την αναβλητικότητα με μεγαλύτερη ευκολία έαν θέλω.

Σαν φοιτητής βρίσκεσαι σχεδόν στην ίδια κατάσταση. Ενώ έχεις διορίες για τις εργασίες στο σπίτι, ωστόσο δεν πρόκειται ο καθηγητής σου να σε μαλώσει επειδή δεν τις έκανες – απλά θα κοπείς στην εργασία.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όταν αφορά πράγματα εκτός σχολείου. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα έπρεπε να κάνεις, αλλά δεν υπάρχει κάποιος για να σε κάνει να τα κάνεις.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορείς ουσιαστικά να κατασκευάσεις ένα αφεντικό για τον εαυτό σου:

  • Γίνε μέρος μιας ομάδας εγκέφαλων (mastermind) και έχε μια εβδομαδιαία συνάντηση για τσεκάρεις τι ολοκλήρωσε ο καθένας από την προηγούμενη
  • Πες σε ένα φίλο σου οτι θέλεις να τελειώσεις κάτι σε συγκεκριμένη ημερομηνία και οτι θα του δώσεις 50‎€ ή θα τους κάνεις τις αγγαρίες για ένα μήνα αν δεν το ολοκληρώσεις
  • Βρες ένα φίλο παραγωγικότητας και αναφέρετε τη πρόοδο της ημέρας ο ένας στον άλλο κάθε βράδυ

Αυτές είναι μερικές ιδέες – μπορείς να σκέφτεις και άλλες μόνος σου.

Τώρα, Γύρνα στη Δουλειά

Θυμήσου, το να διαβάζεις άρθρα για το πως θα γίνεις πιο παραγωγικός είναι ακόμη μια μορφή του να ξοδεύεις χρόνο – εκτός αν βάζεις σε λειτουργία αυτό που έμαθες.

Εδώ λοιπόν είναι η πρόκλησή μου για εσένα: Πάρε μόνο μία από τις τεχνικές που έμαθες εδώ και εφάρμοσέ την. Εγκατέστησε μια από τις εφαρμογές που πρότεινα. Ή δημιούργησε ένα mastermind με ένα φίλο σου.

Για ένα πιο παραγωγικό – και με λιγότερους περισπασμούς – εξάμηνο!

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter