Project Description

Ημερολόγιο: Η συνήθεια που άλλαξε τη ζωή μου

Ημερολόγιο

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Από την ημέρα που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την αυτοβελτίωση και την παραγωγικότητα ακούω για τις θετικές επιδράσεις του να χρησιμοποιεί κανείς ένα ημερολόγιο.

Φαίνεται οτι οι περισσότεροι πετυχημένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο καταγραφής του προγράμματός ή της καθηρινότητάς τους.

Αυτή τη συνήθεια δημιούργησα το τελευταίο χρόνο και την επαναλαμβάνω καθημερινά.

Ενώ λοιπόν, υπάρχουν πολλοί τρόποι να κρατάς ημερολόγιο σε αυτό το βίντεο θα σου δείξω το απλό σύστημα που χρησιμοποιώ για περισσότερη εστίαση και παραγωγικότητα.

Πριν ωστόσο αρχίσω να σου εξηγώ το τρόπο που χρησιμοποιώ το ημερολόγιο μου θα αναλύσουμε σύντομα μερικά από τα οφέλη της διαδικασίας.

Οφέλη του ημερολογίου

  • Το βασικότερο όφελος ενός ημερολογίου είναι οτι αποτελεί ένα εύκολο τρόπο για ανατροφοδότηση του εαυτού σου. Σπάνια λαμβάνουμε ανατροφοδότηση σε σημαντικά ζητήματα στις ζωές μας.

Επομένως ένας εύκολος τρόπος να δούμε την πρόοδο μας είναι μέσω της καθημερινής καταγραφής των πραγμάτων που κάνουμε. Μέσω αυτής της διαδικασίας μπορείς να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου.

  • Το ημερολόγιο σου παρέχει μια εικόνα για τα πράγματα που έκανες στο παρελθόν και πιθανόν να μην θυμάσαι πλέον.Δεν χρειάζεται να έχεις μια συναρπαστική ζωή για να κρατάς ημερολόγιο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να παρατηρείς τις μικρές καθημερινές ρουτινές που γεμίζουν τη μέρα σου.

Είναι κάτι πραγματικά φανταστικό να διαβάζεις για το παρελθόν σου και για πράγματα που πιθανόν να συμάδεψαν τις μέρες σου. Επίσης παρατηρείς εύκολο την εξέλιξη του τρόπου που λειτουργείς και σκέφτεσαι.

  • Το ημερολόγιο είναι ένας ασφαλής χώρος για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Ο καλύτερος τρόπος να βγάλεις όσα νοιώθεις από μέσα σου είναι να τα καταγράψεις.

Είναι ένας ωραίος τρόπος εσωτερικής αντανάκλασης και παράλληλα θεραπείας. Καταγράφοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σου αποτελεί μια προσπάθεια να τα κατανοήσεις καλύτερα.

Πως να δημιουργήσεις τη συνήθεια του ημερολογίου;

Για να δημιουργήσεις τη συνήθεια του ημερολογίου μπορείς να ακολουθήσεις 4 απλά βήματα:

  1. Γράφε στο ημερολόγιο σου κάθε μέρα. Βάλτο σαν μια από τις ασχολίες σου για τις επόμενες 30 ημέρες. Κάνε οτιδήποτε μπορείς για να δημιουργήσεις μια δέσμευση.
  2. Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα καθημερίνα που θα γράφεις στο ημερολόγιό σου. Προσωπικά επιλέγω να καταγράφω στο ημερολόγιο μου κάθε πρωί και να κρατάω σημειώσεις με το τέλος της ημέρας. Δεν έχει τόση σημασία η ώρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι συνεπής.
  3. Κάνε τη διαδικασία διασκεδαστική. Βρες το τρόπο που δουλεύει καλύτερα για εσένα και εξυπηρετεί τους σκοπούς σου. Το ημερολόγιο δεν πρέπει να είναι μια υποχρέωση για εσένα, αλλά ένας τρόπος να παρακολουθείς τις συνήθειες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.
  4. Μην έχεις υψηλές προσδοκίες. Στην αρχή δεν είναι τόσο εύκολο να ξεκινήσεις να γράφεις ημερολόγιο. Δεν χρειάζεται να γράφεις πολλές σελίδες. Μπορείς να περιγράψεις σύντομα τη μέρα σου με λίγες προτάσεις ή παραγράφους. Το θέμα είναι να γράφεις λίγο καθημερινά.

Πως γράφω ημερολόγιο;

Έχοντας πει όλα αυτά, θα δείξω το τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιώ το ημερολόγιο μου για να μου προσφέρει περισσότερη εστίαση και διαύγεια.

Το τελευταίο χρόνο αυτή η διαδικασία με έχει βοηθήσει να παρατηρώ τις συνήθειές μου και να επαναπροσδιορίζω τους στόχους μου.

Γράφω στο ημερολόγιο μου δύο φορές μέσα στη μέρα μου. Το πρωί μόλις ξυπνάω είναι το πρώτο πράγμα που κάνω μετά την υγιεινή μου. Ξεκινάω γράφοντας μια σύντομη λίστα με τα πράγματα που θέλω να κάνω μέσα στη μέρα μου.

Η λίστα αυτή είναι περιορισμένη σε 3-4 πράγματα μόλις.

Στη συνέχεια γράφω μια σύντομη λίστα ευγνωμοσύνης. Εκεί καταγράφω μερικά πράγματα τα οποία έχω στη ζωή μου και με κάνουν ευτυχισμένο. Αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Το ημερολόγιο που χρησιμοποιώ στη φωτογραφία από το Amazon (σύνδεσμος συνεργατικού μαρκετινγκ).

Δεν περιορίζομαι μόνο στα πολύ σημαντικά πράγματα, καθώς προσπαθώ να δώσω σημασία και στα πιο απλά πράγματα που έχουμε στη ζωή μας και τείνουμε να μην εκτιμούμε το ίδιο (όπως το πρωινό μου καφέ, ένα νόστιμο γεύμα κ.α.)

Αφού τελειώνω με όλα αυτά κρατάω άδειο ένα μικρό σημείο για να καταγράψω την επισκόπηση της ημέρας. Προσπαθώ να απάνταω σε δύο ερωτήσεις “τι κατάφερα να κάνω μέσα στη μέρα μου” και “πως όσα έκανα με φέρνουν πιο κοντά στους στόχους μου”.

Επίσης σημειώνω γεγονότα που έχουν σημασία στη ζωή μου. Αφήνω αυτό το κομμάτι για το τέλος της ημέρας, για να έχω ολοκληρώσει όσα ήθελα να κάνω και να έχω μια πλήρη εικόνα του πως κύλισε η μέρα μου.

Αυτά αφορούν την καθημερινή μου καταγραφή στο ημερολόγιό μου. Χρησιμοποιώ επίσης το ημερολόγιο μου για να παρατηρώ την εβδομαδιαία μου πρόοδο σε όσα κάνω και να σημειώνω όσα στοχεύω να κάνω την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτή τη διαδικασία την κάνω κάθε Κυριακή. Μου αρέσει στο τέλος της εβδομάδας να χαλαρώνω και να αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου και να διαβάζω το ημερολόγιο μου. Επίσης μου αρέσει να σχεδιάζω προκαταβολικά την εβδομάδα που έρχεται.

Αλλή μια διαδικασία που διαφοροποιείται με τα παραπάνω αφορά τη μηνιαία μου επισκόπηση. Εδώ καταγράφω το πως κύλισε ο μήνας μου, πόσο χαρούμενος είμαι για όσα έκανα και τι δεν έκανα ή διαφοροποιήθηκε στη ρουτίνα μου.

Επίσης σημείωνω 3 επιτυχίες μου για το μήνα που πέρασε. Πολλές φορές αγνοούμε να δώσουμε επιβράβευση στον εαυτό μας για πράγματα που θεωρούμε δεδομένα, ωστόσο μπορεί να είναι σημαντικά για εμάς.

Ακόμα ορίζω τους βραχυπρόθεσμούς στόχους μου για τον μήνα που έρχεται και τους μακροπρόθεσμούς. Σε κάθε πράγμα που θέλω να πετύχω γράφω πάντα το γιατί θέλω να το πετύχω ή σε τι θα με ωφελήσει μακροπρόθεσμα.

Πολλές φορές νοιώθουμε οτι δεν έχουμε την παρακίνηση να κάνουμε κάτι ή δεν ξέρουμε το λόγω για τον οποίο αξίζει να το κάνουμε. Επομένως θέλω να υπενθυμίζω συνέχεια στον εαυτό μου, γιατί κάνω όσα κάνω.

Τι μου έχει προσφέρει το ημερολόγιο;

Ένω θα μπορούσα να χρησιμοποιώ μια εφαρμόγη για τη χρήση που κάνω στο ημερολόγιο μου, προτιμώ να κρατάω σημειώσεις στο χαρτί.

Αυτό με βοηθάει να έχω καλύτερη αίσθηση με τον εαυτό μου και τις σκέψεις μου. Θεωρώ επίσης οτι δεν υπάρχει 1 εφαρμογή που να συνδυάζει όλα αυτά.

Έχω παρατηρήσει οτι το ημερολόγιο με βοηθάει ιδιαίτερα τις μέρες που δεν νοιώθω παρακινημένος ή δεν έχω όρεξη να κάνω κάτι.

Μόλις σκεφτώ τι θα ήθελα να κάνω μέσα στη μέρα μου για να νοιώθω ολοκληρωμένος, πάντα βρίσκω μια απάντηση για να γεμίσω τις ασχολίες μου. Βοηθάει λοιπόν, στη στοχοθεσία μου.

Επίσης έχω παρατηρήσει πολλά πράγματα για τον οργανισμό μου και αρχίζω να παίρνω περισσότερα στα σοβαρά το πως νοιώθω.

Υπήρχαν πολλά πρωινά που ξυπνούσα αρκετά νωρίς, ωστόσο ένιωθα κουρασμένος μέσα στη μέρα μου, το κεφάλι μου ήταν βαρύ και ήθελα να κοιμηθώ το μεσημερί.

Αυτό αποτελούσε ένα μοτίβο της ζωής μου για ένα διάστημα και είναι κάτι που το κατάλαβα μέσω της διαδικασίας της καθημερινής καταγραφής.

Επίσης, οι μηνιαίες επισκοπήσεις με βοηθούν να αντιληφθώ ποια συστήματα και πράγματα που έκανα μέσα στο μήνα δούλεψαν καλά για εμένα και ποια όχι.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό για να συνεχίζεις να εξελίσεσαι.

Επίλογος

Αυτό ήταν όλο και θεωρώ οτι η διαδικασία έχει πάρα πολλά οφέλη στη ζωή σου.

Ο συνδυασμός της λίστας καθηκόντων, ευγνωμοσύνης και των καθημερινών ανασκοπήσεων αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής των συναισθημάτων και των δραστηριοτήτων σου.

Το βασικό εδώ είναι να κρατήσεις τη διαδικασία απλή και στα μέτρα σου, αλλιώς θα το βαρεθείς ή θα το νοιώθεις ως μια υποχρέωση. Δες το σαν το εργαλείο που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις πνευματική διαύγεια και θα σε καθοδηγεί.

Μόνο 10 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά.

Αν θέλεις να διαβάζεις τις σκέψεις μου για αντίστοιχα θέματα και να μαθαίνεις νωρίτερα τα νέα μου, κάνε εγγραφή στο Newsletter στην ιστοσελίδα μου zakxirou.com

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφή στο Newsletter

    Συνέχισε να Μαθαίνεις