Project Description

8 Συνήθειες για μια Ζωή

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Σίγουρα έχεις διαβάσει κάποιο στιχάκι παρακίνησης ή έχεις προσπαθήσει να διαβάσεις κάποιο βιβλίο αυτοβελτίωσης.

Ενώ υπάρχει αρκετό υλικό εκεί έξω που είναι παραπλανητικό, υπάρχουν και αρκετά πράγματα που θα σε παρακινήσουν να εξελιχθείς.

Το πρόβλημα είναι όταν κάνεις μια ριζική αλλάγη στη ζωή σου. Συνήθως το καταφέρνουμε βάζοντας πολλές νέες ρουτίνες στη ζωή μας. Το αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην μένουμε συνεπείς ή να μην καταφέρνουμε να τις κάνουμε όλες από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Το ζητούμενο εδώ είναι να μείνεις συνεπής για ένα διάστημα στην καινούρια συνήθεια που έχεις επιλέξει. Έτσι θα κερδίσεις εμπειρία τόσο για τον εαυτό σου, όσο και για το αν ταιριάζει αυτή η νέα ρουτίνα στη ζωή σου.

Με τα χρόνια έχω δοκιμάσει πολλά διαφορετικά πράγματα στον εαυτό μου για να δω τι δουλεύει καλύτερα για εμένα. Κατάληξα λοιπόν, σε 8 συνήθειες που θέλω να έχω στη ζωή μου.

Περιόρισε την Καφεΐνη

Ένα πράγμα που κατάφερα τον τελευταίο χρόνο είναι να περιορίσω τον εαυτό μου στην κατανάλωση καφεΐνης. Πλέον καταναλώνω μόνο έναν καφέ την ημέρα αυστηρά τις πρωινές ώρες.

Όλο αυτό ξεκίνησε, αφού διάβασα το βιβλίο του Matthew Walker “Why We Sleep?“. Σύμφωνα με έρευνες η έλλειψη καφεΐνης στον οργανισμό μας 10 ώρες πριν τον ύπνο έχει ως αποτέλεσμα να κοιμόμαστε πιο γρήγορα και να έχουμε λιγότερες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου.

Είναι εύλογο λοιπόν, να περιορίσει κανείς την κατανάλωση καφεΐνης και να παρατηρήσει τα οφέλη ή τα μειονεκτήματα που έχει στον εαυτό του.

Μάθε περισσότερα για τη σημασία του ύπνου στη ζωή μας, πατώντας εδώ.

Κάνε Γυμναστική

Δημιούργησε μια καθημερινή ρουτίνα γυμναστικής. Αφιέρωσε λίγο χρόνο από τη μέρα σου για αυτό το σκοπό.

Ο καθένας μπορεί να ασχολήθει για 15 με 20 λεπτα κάνοντας ένα σύντομο τρέξιμο, μερικές κάμψεις και κοιλιακούς.

Δεν θέλω να χρονοτριβήσω με τα οφέλη της γυμναστικής στη ζωή σου. Το μόνο που θέλω να πω είναι να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες που θα βοηθήσουν σε αυτή τη συνήθεια.

Προσκάλεσε κάποιο φίλο ή το σύντροφό σου να κάνετε παρέα γυμναστική, άκου την αγαπημένη σου μουσική ή κάποιο podcast και αντάμειψε τον εαυτό σου κάνοντας κάτι που σε ευχαριστεί πραγματικά.

Κατανάλωνε Περισσότερα Λαχανικά

Δεν χρειάζεται να είσαι χορτοφάγος για να καταναλώνεις περισσότερα λαχανικά μέσα στις μέρες σου.

Πρόσθεσε περισσότερα λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σου για την προσωπική σου υγεία. Υπάρχουν πόλλοι τρόποι να δημιουργήσεις γευστικά ροφήματα ή νόστιμα γεύματα με λαχανικά.

Με λίγη έρευνα πιθανόν να γίνεις λάτρης των λαχανικών.

Διάβαζε Καθημερινά

Αυτή είναι μια από τις συνήθειες που μπορεί να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή σου. Το κλειδί της επιτυχίας κρύβεται στην περιέργεια και τη γνώση.

Είναι εμφανές λοιπόν, γιατί είναι απαραίτητο να διαβάζουμε κάτι καθημερινά. Δεν χρειάζεται να θέτεις υψηλούς στόχους, όπως να διαβάζεις ένα βιβλίο την εβδομάδα. Πάρε το χρόνο σου και απόλαυσέ το.

Επίσης, μπορείς να αξιοποιήσεις διάφορους τρόπους να καταναλώσεις το περιεχόμενο βιβλίων, όπως να ακούσεις ένα Audiobook ή κάποια περιλήψη.

Μάθε περισσότερα για τη σημασία της αυτοεκπαίδευσης και πως να μαθαίνεις πιο αποδοτικά, πατώντας εδώ.

Περιόρισε τις Αγορές σου

Σταμάτα να ψωνίζεις ασυλλόγιστα πράγματα που δεν χρειάζεσαι ή θα καταλήξεις πολύ σύντομο να μην χρησιμοποιείς. Τα ψώνια ως μορφή επιβράβευσης για τον εαυτό σου παράγουν ντοπαμίνη και αυτό σε ωθεί να αγοράζεις περισσότερα.

Επίσης, θα καταλήξεις να αποταμιεύεις περισσότερα χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσεις τις καταναλωτικές σου συνήθειες και να δεις ποια πράγματα έχουν σημασία στη ζωή σου.

Το ζητούμενο εδώ είναι να κάνουμε πιο ενσυνείδητες επιλογές.

Κράτα Ημερολόγιο

Το ημερολόγιο είναι από τους καλύτερους τρόπους αυτοπαρατήρησης. Αυτή τη συνήθεια έχω δημιουργήσει τον τελευταίο χρόνο και είμαι πραγματικά ευγνώμων.

Παρατηρώ εύκολα τα αρνητικά μοτίβα που υπάρχουν στη ζωή μου, ξεχωρίζω πιο εύκολα τους στόχους μου και οργανώνω τις υποχρεώσεις μου. Είναι το μέσο που με βοηθά να πετυχαίνω περισσότερα καθημερινά από οτιδήποτε άλλο.

Ακόμα, είναι φανταστικό να διαβάζεις τα σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος. Εδώ μπορείς να διαβάσεις όλα τα οφέλη που έχω προσκομίσει από τη συνήθεια του ημερολογίου.

Ξύπνα Νωρίς

Τα τελευταία χρόνια έχω προσπαθήσει αρκετά για να ξυπνάω όσο το δυνατόν νωρίτερα. Έχω παρατηρήσει οτι τα πρωινά συγκεντρώνομαι πολύ πιο εύκολα να κάνω δουλειά, χωρίς να με εμποδίζουν οι περισπασμοί.

Επιπλέον, νιώθω οτι κερδίζω χρόνο κάνοντας τις υποχρεώσεις της μέρας νωρίς και στη συνέχεια μένει χρόνος να αφιερώσω στους αγαπημένους μου και στα ενδιαφέροντά μου.

Μια από τις αγαπημένες μου φράσεις του Benjamin Franklin πάει κάπως έτσι “Early to bed early to rise makes a man healthy, wealthy and wise”.

Ελλάτωσε τη Χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Ένας τρόπος για να σώσεις αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα σου και να συγκεντρωθείς πιο εύκολα σε οτι κάνεις είναι να μειώσεις τα Social Media.

Είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα της σύγκρισης και να νιώθεις πιο άσχημα για την κατάστασή σου. Μην ξεχνάς οτι αυτά που βλέπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφορούν μόνο τις πιο ευχάριστες στιγμές των άλλων και δεν πρόκειται για την καθημερινότητά τους.

Επίλογος

Δημιούργησε μια από αυτές τις συνήθειες σήμερα. Είναι δικό σου θέμα το πόση ώρα επιθυμείς να αφιερώνεις σε αυτή μέσα στη μέρα σου.

Αυτό που σου προτείνω είναι να ξεκινήσεις από λίγα μόλις λεπτά και να προσαρμόσεις τις συνήθειες στα μέτρα σου. Όρισε έστω και 5 λεπτά για να ξεκινήσεις, γιατί συνήθως το δύσκολο είναι να κάνουμε την αρχή.

Μην είσαι υπερβολικά φιλόδοξος. Το ζητούμενο είναι να είσαι συνεπής και να το διασκεδάζεις. Μοιράσου μαζί μου τις προσπάθειές σου, τι έμαθες για τον εαυτό σου και πως πήγε αυτό το πείραμα.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter