Project Description

Πως να Φτιάξω Βιογραφικό; Όλα Όσα Χρειάζεται να Ξέρεις (2023)

Εικόνα σχετική με το τίτλο του άρθρου "Πως να φτιάξω Βιογραφικό"

Η ιστοσελίδα υποστηρίζεται εν μέρει από τους αναγνώστες της. Εάν αγοράσεις κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ίσως λάβουμε μια συνεργατική αμοιβή.

Συγκεντρώνεις όλα τα πράγματα που έχεις κάνει τα τελευταία 1-5 χρόνια και τα συμπυκνώνεις σε 1 σελίδα – στόχος να πείσεις κάποιον να σε προσλάβει.

Σίγουρα είναι μια αγχώδη διαδικασία, αλλά θα σε βοηθήσω να γίνει λίγο πιο εύκολη και να κάνει εντύπωση ανάμεσα σε πολλά άλλα βιογραφικά.

Τι Είναι τα Βιογραφικά;

Πλέον είναι επαγγελματικές οργανωμένες περιλήψεις με τις δεξιότητες και την εμπειρία που συμπεριλαμβάνετε σε κάθε αίτηση για δουλειά.

Είναι καλή ιδέα μαζί με το βιογραφικό σου να έχεις ένα λογαριασμό στο LinkedIn ή κάποια προσωπική ιστοσελίδα που λειτουργεί ως portfolio.

Γιατί είναι τα Βιογραφικά Σημαντικά;

Αποκαλύπτουν 2 κρίσιμα πράγματα σε έναν εργοδότη:

  1. Μια Σύντομη Περίληψη της Εμπείριας σου

Αυτή ειναι η βασική λειτουργία ενός βιογραφικού και είναι πολύ χρήσιμο από την οπτική ενός εργοδότη. Δείχνει την εμπερία που έχεις ή σημάδια για τις ικανότητές σου.

  1. Τις Ικανότητες σου στη Γραφή

Όπως μια συστατική επιστολή έτσι και ένα βιογραφικό αποδεικνύει τις ικανότητες σου στη γραφή.

Την ικανότητά σου να συνοψίζεις ένα όγκο πληροφοριών σε 1 σελίδα. Αποδεικνύει την κριτική σου ικανότητα στην επιλογή των σημαντικών πληροφοριών.

Επίσης χρειάζεται προσοχή σε ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, γιατί δείχνουν έλλειψη φροντίδας και προσοχής.

5 Τομείς που Κάθε Βιογραφικό Θα Έπρεπε να Περιλαμβάνει

Εδώ είναι ένας σύντομος διαχωρισμός των ενοτήτων που κάθε βιογραφικό θα έπρεπε να έχει:

1. Εργασιακή Εμπειρία

Είναι κρίσιμη η αναφορά στην προυπηρεσία σου. Είναι σημαντικό να ακολουθήσεις αυτή τη δομή:

  • Όνομα της εταιρείας
  • Πόλη (και τη χώρα, εάν είναι εκτός της χώρας στην οποία ζεις)
  • Θέση που είχες
  • Ημερομηνίες που δούλευες στην εταιρεία (σε μήνες ή χρόνια)
  • Σύντομα bullet points που θα εξηγούν τι πέτυχες σε αυτή την εταιρεία

Είναι σημαντικό να καταδείξεις τι επιτυχίες σου σε αυτό το πόστο. Όχι να αναφέρεις τα καθήκοντα σου.

Αν είναι δυνατόν γίνε πιο συγκεκριμένος/-η χρησιμοποιώντας αριθμούς ή στατιστικά.

Σημείωση: σε αυτό το τομέα μπορείς να προσθέσεις κάποια προσωπική ιστοσελίδα και πόσες εμφανίσεις έχει.

2. Εκπαίδευση

Εδώ συμπεριέλαβε σύντομα το υψηλότερο επίπεδο σπουδών σου. Για παράδειγμα αν έχεις ολοκλήρωσει τη φοίτησή σου σε πανεπιστήμιου, δεν χρειάζεται να αναφέρεις πληροφορίες για το Γυμνάσιο που πήγαινες.

Η προτεινόμενη δομή είναι:

  • Όνομα εκπαιδευτικού ιδρύματος
  • Πόλη (και χώρα αν φοίτησες στο εξωτερικό)
  • Πτυχίο που έλαβες, συμπεριλαμβανομένου της ειδίκευσής σου
  • Ημερομηνία που έλαβες το πτυχίο (έτος αποφοίτησης)
  • Μέσο Όρο

Γενικά δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβεις το μέσο όρο σου ειδικά αν είναι χαμηλότερος του 6.5. Αν συμπεριλάβεις ένα χαμηλό μεσό όρο, ενδεχομένως να κάνεις μια κακή πρώτη εντύπωση.

3. Δεξιότητες

Ο τομέας αυτός είναι η ευκαιρία σου να δείξεις οτιδήποτε μπορείς να κάνεις που σε κάνει πιο καταρτισμένο για αυτή τη δουλειά. Για να αριθμήσεις τις ικανότητές σου προτείνετε η παρακάτω δομή:

  • Κατηγορία δεξιοτήτων: Συγκεκριμένη δεξιότητα

Για παράδειγμα:

Δεξιότητες

  • Υπολογιστές: Office, PowerPoint, Excel (ECDL)
  • Γλώσσες: Αγγλικά (άριστα), Γερμανικά (μέτρια)

Όταν καταγράφεις τις δεξιότητές σου βεβαιώσου για 2 πράγματα:

  • Η δεξιότητά σου είναι σχετική – εκτός το τίτλο του πτυχίου που έχεις, σημείωσε το επίπεδο γνώσης και ικανότητάς σου στη χρήση αυτής. Τις περισσότερες φορές ένα πτυχίο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και είναι σημαντική η διαφάνεια.
  • Συμπεριέλαβε οτι είναι μια πραγματική δεξιότητα – Συγκεκριμένα τι προγράμματα μπορείς να χρησιμοποιήσεις, τις γλώσσες που μιλάς. Δεν χρειάζεται να συμπεριλάβεις τα λεγόμενα soft skills, όπως είμαι συνεργάσιμος, καλός στην επικοινωνία. Αστά αυτά για τη συνέντευξη.

4. Εξωσχολικές Δραστηριότητες και Ηγετικές Θέσεις

Εδώ μπορείς να συμπεριλάβεις επίσημες εξωσχολικές δραστηριότητες και ηγετική θέσεις που είχες στο πανεπιστήμιο ή την κοινότητά σου.

Η δομή που προτείνεται να ακολουθήσεις είναι:

  • Όνομα του συλλόγου και όνομα της θέσεις που κατείχες μαζί με τα χρόνια που ήσουν στην ομάδα/είχες αυτή τη θέση.

5. Διακρίσεις και Βραβεία

Σε αυτό το τομέα είναι η ευκαιρία σου να αναδείξεις οποιοδήποτε εντυπωσιακό έπαινο έχεις λάβει τόσο εντός όσο και εκτός πανεπιστημίου.

Εδώ είναι μερικά παραδείγματα:

  • Υποτροφίες
  • Ερευνητικές ομάδες
  • Επαίνους από την κομητεία του πανεπιστημίου
  • Κοινωνικές δράσεις

Συχνά Ερωτήματα

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε γιατί τα βιογραφικά είναι σημαντικά, θα προχωρήσουμε στις συχνές ερωτήσεις των φοιτήτων όταν φτιάχνουν βιογραφικά.

1. Βιογραφικό ή Portfolio?

Για κάποιες δουλειές ένα βιογραφικό δεν είναι απαραιτήτο. Για παράδειγμα αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, web developer ή σχεδιαστής ιστοσελίδων, σπανία μπορεί να χρειαστείς ένα επίσημο βιογραφικό.

Οι πιθανοί εργοδότες θα ενδιαφερθούν περισσότερο για το τι έχεις δημιουργήσει. Επομένως ένα portfolio με πρόσφατες εργασίες σου και συνδέσμους με εργασίες που έχεις κάνει σε άλλους μπορεί να είναι άρκετο.

Πάνω απ΄ όλα δώσε προσοχή στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εργασίες – αυτό θα σου υποδείξει το τρόπο με τον οποίο χρειάζεται να υποβάλλεις την έως τώρα εμπειρία σου.

2. Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το βιογραφικό μου;

Για τους περισσότερους ανθρώπους το βιογραφικό δεν θα έπρεπε να είναι πάνω από μια σελίδα. Εάν έχεις πάνω από 5 χρόνια επαγγελματικής κατάρτισης και επιστημονικής έρευνας,τότε ίσως χρειαστεί ένα μεγαλύτερο βιογραφικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως αυτό δεν συνίσταται.

3. Πόσο “δημιουργική” πρέπει να είναι η δομή ενός βιογραφικού;

Στην προσπάθεια να ξεχωρίσουν από τα πλήθη, μερικοί φοιτητές προσθέτουν στο βιογραφικό τους χρώματα και γραφικά.

Δεν υπάρχει κάτι απαραίτητα λάθος σε αυτές τις προσεγγίσεις, αλλά σας προτείνω να τις αποφύγετε. Εάν δεν είστε σχεδιαστής, ώστε γνωρίζετε το τρόπο να φτιάξετε ένα όμορφο έγγραφο ή δεν αποτελεί επίδειξη του γνωστικού σας αντικειμένου στο σχεδιασμό, τότε είναι προτιμότερο να παραμείνε σε μαύρα γράμματα με γραμματοσειρά Arial ή Times New Roman.

Σε περίπτωση που σου ζητήσουν να συμπεριλάβεις ένα βίντεο ή μια ιστοσελίδα, τότε έχεις την ευκαιρία σου να γίνεις αρκετά δημιουργικός.

4. Πως να δομήσω το βιογραφικό μου;

Σε προτρέπω να χρησιμοποιήσεις ένα από τα ήδη έτοιμα πρότυπα για βιογραφικά που υπάρχουν κατά χιλιάδες στο διαδίκτυο. Εδώ θα βρεις μερικά:

Μια τελευταία συμβουλή: φρόντισε το βιογραφικό σου να είναι σε μορφή PDF. Έτσι διασφαλίζεις οτι θα μπορεί να το δει οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως λογισμικού.

5. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ίδιο βιογραφικό για αίτηση σε διαφορετική εργασία;

Όχι απόλυτα. Είναι εντάξει να χρησιμοποιήσεις την ίδια δομή και το ίδιο πρότυπο σε μια διαφορετική αίτηση. Ωστόσο κάθε θέση εργασίας έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις που ενδεχομένως πρέπει να καλύψεις.

Επομένως το βιογραφικό σου πρέπει να στοχεύει στις απαιτήσεις της θέσης που σε ενδιαφέρει. Άρα η τροποποίηση του στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητη.

6. Τι είναι μια δεξιότητα;

Όσον αφορά τις δεξιότητες που θα συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου, αυτές πρέπει να είναι συγκεκριμένες τεχνικές ικανότητες ή πιστοποιημένες γνώσεις που μπορείς να εφαρμόσεις σε πρακτικό επίπεδο.

Αυτές οι ικανότητες είναι:

  • Προγραμματισμός
  • Υπολογιστές – ποια προγράμματα ξέρεις
  • Ξένες γλώσσες

Εάν δεν είσαι σίγουρος οτι κάτι δεν είναι δεξιότητα, τότε μην το βάλεις.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντική η διαφάνεια. Μια πιστοποίηση δεν αντανακλά πάντα το επίπεδο της πρακτικής σου ικανότητας, ειδικά αν είναι πριν από πολλά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση αυτό μπορεί να αποκαλυφθεί εύκολα στον εργοδότη σου.

7. Τι γίνεται αν δεν έχω καθόλου εμπειρία;

Αν δεν έχω την εργασιακή εμπειρία τότε πως θα αποκτήσω εργασιακή εμπειρία για να τη βάλω στο βιογραφικό μου;

Ο τομέας με την εργασιακή σου εμπειρία δεν χρειάζεται να είναι περιορισμένος σε θέσεις επι πληρωμή.

Μερικές εμπειρίες ή θέσεις που θα μπορούσες να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου αφορούν:

  • Ημιαπασχόληση (εντός και εκτός πανεπιστημίου)
  • Αθλητικές ομάδες
  • Κάθε είδος ηγετικής θέσης σε ένα σύλλογο, αθλητική ομάδα ή κοινωνική οργάνωση
  • Αυτοαπασχόληση/δημιουργία της δικιάς σου επιχείρησης (ακόμα και αν “απέτυχε”)
  • Εθελοντική εργασία

Επίσης αν δεν έχεις την απαιτούμενο εμπειρία για μια εργασιακή θέση, ίσως αξίζει να σκέφτεις για μια διαφορετική ενδεχομένως χαμηλότερη θέση.

Σε κάθε περίπτωση μπορείς να στέλνεις βιογραφικά σε εταιρείες ακόμα και αν το βιογραφικό σου δεν είναι τέλεια καταρτισμένο. Στη χειρότερη αυτό που θα συμβεί είναι η εταιρεία να αρνηθεί ή να μην απαντήσει καθόλου.

Από την άλλη, αποκτάς εμπειρία στη δημιουργία ένος πιο ελκυστικού και δομημένου βιογραφικού. Έτσι θα εξελιχθείς από την όλη διαδικασία.

Ξεκίνα να Γράφεις το Βιογραφικό σου Σήμερα

Έχοντας καλύψει σύντομα όλα αυτά θα έχεις ένα πιο καταρτισμένο υπόβαθρο για να γράψεις το βιογραφικό που θα σου φέρει τη δουλειά των ονείρων σου … ή μια πρώτη επαγγελματική εμπειρία στο τομέα που σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να κάνεις προσωπική έρευνα σε άλλες πηγές, βλέποντας αναλυτικά βίντεο από ειδικούς ή ακόμα και να ρωτήσεις απευθείας κάποιον. Με αυτό το τρόπο θα μάθεις πολλά περισσότερα για να διεκδιήσεις τη θέση που επιθυμείς.

ZAK XIROU

Είμαι ο Ζαχαρίας. Σε αυτό το site εξερευνούμε εμπράκτους τρόπους και συμβουλές για να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εγγραφη στο Newsletter

    Συνέχισε να Μαθαίνεις